Súlyos bajt okozhat az ínysorvadás

Ízületi betegségeket, hajhullást, várandósoknál pedig akár koraszülést is okozhat a fogínysorvadás, amelyet alapos fogmosással lehet megelőzni.

Az íny betegségei a fogszuvasodás mellett a szájüreg második leggyakoribb megbetegedései közé tartoznak, ezeket összefoglaló néven fogágybetegségeknek hívjuk. Kialakulásukban elsősorban az el nem távolított fogkő és a helytelen fogtisztítás játszik szerepet. A leggyakoribb fogágybetegség az ínygyulladás, az ínyvérzés, a tasakképződés és az ínysorvadás, ezek pedig sokszor a fogak elvesztéséhez is vezetnek. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának adjunktusa szerint az ínysorvadás emellett más súlyos betegségek kialakulását is elősegíti.

Fogkő: mit tehetünk ellene? A fogkő nemcsak esztétikai gond, hanem komoly egészségügy problémák gyökere is lehet: a fogkő miatt visszahúzódó íny könnyen begyulladhat, és egy idő után akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Mit tehetünk fogkő ellen? Kattintson !

Súlyos betegségeket okozhat

A fogínysorvadás vagy más néven fogágybetegség bakteriális eredetű megbetegedés, amely a szájban lévő baktériumok egyensúlyának felbomlása miatt alakul ki, amikor többségbe kerülnek a kórokozók, amelyek a szöveteket támadják meg. Az orvos szerint alattomos betegségről van szó; általában középkorban súlyosbodnak annyira a tünetek, hogy már orvoshoz fordulnak a betegek.

Alapos fogmosással az ínysorvadás megelőzhető
Alapos fogmosással az ínysorvadás megelőzhető

A betegség aktív gócot hoz létre, mivel a gyulladás lágy részeket is érint, amelyeken keresztül több milliárd baktérium kerülhet a véráramba, így pedig más szervekhez is, és betegségeket vált ki. Ilyenek az ízületi betegségek, a hajhullás, de többen már a koraszüléssel is összefüggésbe hozták a betegséget.

A megelőzés Molnár Bálint szerint mindenkinek a saját kezében van, hiszen napi kétszeri alapos fogmosással biztosítható. Amennyiben rendszeresen jár fogorvosi felülvizsgálatra, elkerülhetőek a különböző fogbetegségek, így a későbbi kellemetlenségek is. Míg az ínygyulladás még visszafordítható, addig a fogágybetegséget legfeljebb megállítani lehet, ezért fontos a rendszeres kontroll és szájhigiénia!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)