Súlyos bajt okozhat az ínysorvadás

Ízületi betegségeket, hajhullást, várandósoknál pedig akár koraszülést is okozhat a fogínysorvadás, amelyet alapos fogmosással lehet megelőzni.

Az íny betegségei a fogszuvasodás mellett a szájüreg második leggyakoribb megbetegedései közé tartoznak, ezeket összefoglaló néven fogágybetegségeknek hívjuk. Kialakulásukban elsősorban az el nem távolított fogkő és a helytelen fogtisztítás játszik szerepet. A leggyakoribb fogágybetegség az ínygyulladás, az ínyvérzés, a tasakképződés és az ínysorvadás, ezek pedig sokszor a fogak elvesztéséhez is vezetnek. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának adjunktusa szerint az ínysorvadás emellett más súlyos betegségek kialakulását is elősegíti.

Fogkő: mit tehetünk ellene? A fogkő nemcsak esztétikai gond, hanem komoly egészségügy problémák gyökere is lehet: a fogkő miatt visszahúzódó íny könnyen begyulladhat, és egy idő után akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Mit tehetünk fogkő ellen? Kattintson!

Súlyos betegségeket okozhat

A fogínysorvadás vagy más néven fogágybetegség bakteriális eredetű megbetegedés, amely a szájban lévő baktériumok egyensúlyának felbomlása miatt alakul ki, amikor többségbe kerülnek a kórokozók, amelyek a szöveteket támadják meg. Az orvos szerint alattomos betegségről van szó; általában középkorban súlyosbodnak annyira a tünetek, hogy már orvoshoz fordulnak a betegek.

Alapos fogmosással az ínysorvadás megelőzhető
Alapos fogmosással az ínysorvadás megelőzhető

A betegség aktív gócot hoz létre, mivel a gyulladás lágy részeket is érint, amelyeken keresztül több milliárd baktérium kerülhet a véráramba, így pedig más szervekhez is, és betegségeket vált ki. Ilyenek az ízületi betegségek, a hajhullás, de többen már a koraszüléssel is összefüggésbe hozták a betegséget.

A megelőzés Molnár Bálint szerint mindenkinek a saját kezében van, hiszen napi kétszeri alapos fogmosással biztosítható. Amennyiben rendszeresen jár fogorvosi felülvizsgálatra, elkerülhetőek a különböző fogbetegségek, így a későbbi kellemetlenségek is. Míg az ínygyulladás még visszafordítható, addig a fogágybetegséget legfeljebb megállítani lehet, ezért fontos a rendszeres kontroll és szájhigiénia!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)