Egy bődületes tévhit a terhességről

Létezik egy téves elmélet, amely szerint a babavárás ideje alatt a magzat „elszívja” a kalciumot az anya szervezetéből – elsősorban a fogaiból –, ezért mennek tönkre a kismama a fogai. Csakhogy ennek semmi alapja nincs.

A testben lévő kalcium és ásványi sók kötött formában vannak jelen, nem tudnak kioldódni és a véráramba jutni. A baba tehát nem tudja „elszívni” a kalciumot a kismama fogaiból – írta korábbi tájékoztató anyagában a Novadent Fogászati Klinika. Az viszont tény hogy terhesség idején a megváltozott hormonháztartás és nyálösszetétel miatt nagyobb a rizikó a fogak károsodását illetően, rendkívül fontos tehát a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres kivizsgálás.

Van összefüggés a terhesség és fogak állapota között, de nem úgy, ahogy sokan gondolják. Fotó: Getty Images
Van összefüggés a terhesség és fogak állapota között, de nem úgy, ahogy sokan gondolják. Fotó: Getty Images

Fontos az odafigyelés

Az a kismama, akinek a terhességet megelőzően is voltak fog- és fogínyproblémái, annak ebben az időszakban súlyosbodhatnak, fokozódhatnak ezek a kellemetlen tünetek, javasolt tehát a fogkő eltávolíttatása. A terhesség második trimeszterében (13-26. hét) gyakorta jelentkezik az úgynevezett „terhességi fogínygyulladás, amelyre fokozott figyelmet kell fordítani, mert az állapot könnyen rosszabbodhat. Megfelelő táplálkozással, vitaminokkal, napi minimum 2-szeri fogmosással sokat javíthatunk szájüregünk állapotán.

Nem jön a baba? Nézessük meg a fogainkat!

Sok esetben panaszkodnak a párok, hogy „nem jön össze a baba”, bármennyit próbálkoznak. Gyakran nem is tudják, hogy a meddőség vagy nehezen bekövetkező fogantatás egyik okozója lehet a rossz, gyulladt fog. Ez ugyanis állandó gócként van jelen a szervezetben és a férfiak esetében a gyulladás alacsony spermaszámot eredményezhet, a nők esetében pedig gátolja a megtermékenyülést, vagy növeli a kilökődés kockázatát.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: