A legjobb ételek a fogaknak

Fogaink egészsége nemcsak a szép mosoly és a kellemes lehelet miatt fontos, hanem azért is, mert a fog- és ínyproblémák hosszú távon egyéb gondokat is okozhatnak a szervezetben. Lássuk, milyen ételek jelenthetnek segítséget a megelőzésben.

"Ha egyszer sárga fogakat örököltél, bármit teszel, olyan is marad." Szakértők segítségével jártunk utána a fogápolással kapcsolatos leggyakoribb tévhiteknek.

Akiknek már akadtak problémáik a fogzománcukkal, azok számára érdemes óvatosan bánni a citrusfélék fogyasztásával - írja a health.com. Ugyanakkor azok a narancslevek, amelyek hozzáadott kalciumot és D-vitamint tartalmaznak, kifejezetten hasznosak lehetnek - persze csak rendszeres fogmosás és fogselymezés mellett. A folyadékok közül kifejezetten hasznos még a víz fogyasztása is, mivel segít lemosni a cukrot és a savakat a fogak felszínéről.

A többi között a joghurtfogyasztás is hozzájárulhat fogaink egészségének megőrzéséhez
A többi között a joghurtfogyasztás is hozzájárulhat fogaink egészségének megőrzéséhez. Fotó: Getty Images

A tej és tejtermékek remek kalciumforrások, ez az ásványi anyag pedig kulcsfontosságú a fogak egészségének szempontjából, mivel nemcsak a csontokat, de a fogzománcot is erősíti. Emellett a tejtermékekben, különösen a sajtokban egy kazein nevűfehérjeis található. Kutatások szerint ez a kalciummal együtt fontos szerepet játszik a fogzománc erősítésében és regenerálásában. A joghurt is hozzájárulhat a szájüreg egészségesen tartásához, mivel a benne lévő jótékony hatású baktériumok jót tesznek az ínynek, egyben segíthetnek megakadályozni, hogy lyukas fogaink legyenek. Persze fontos, hogy lehetőség szerint hozzáadott cukortól mentes termékeket vásároljunk.

A leveles zöldek (és egyéb, rostokban gazdag zöldségfélék) nemcsak az emésztésünknek és a koleszterinszintünknek tesznek jót, hanem a fogainknak is, mivel jól meg kell őket rágni. Egy tál leveles spenót elfogyasztása egyben remek fogtisztítás is: a rágás hatására nyál termelődik, maguk a levelek pedig a rágás utáni pépes állapotukban finoman átdörzsölik a fogak felszínét. A zeller hasonló hatású, rágása során segít eltávolítani az ételdarabkákat és a baktériumokat a fogak felszínéről. Hasonló okokból érdemes rendszeresen nyers répát rágcsálni, amiben ráadásul az A-vitamin provitaminja is nagy mennyiségben megtalálható. A mandula szintén jót tesz a fogaknak, mivel sok benne a kalcium és a fehérje.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)