Zöld saláta: milyen levelekből készítsük?

Tavasszal és nyáron általában előnyben részesítjük a friss, könnyű ételeket - természetesen azért is, mert ilyenkor van szezonja a legtöbb zöldségnek és gyümölcsnek. A saláta gyorsan és változatosan elkészíthető, de milyen zöld levelek kerüljenek bele?

A legtöbb ember számára a saláták zöld leveles alapja az egyszerű jégsalátát jelenti, abból is lehetőleg csak néhány levelet "mutatóban". Azonban az egészséges étrend összeállításával foglalkozó ajánlások szerint ezekből a zöld leveles zöldségekből, salátaalapokból jóval többet lenne érdemes fogyasztani. Egyrészt, a kalóriatartalmuk meglehetősen alacsony, másrészt a vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuk magas. Érdemes tehát többféle zöld salátafélét kipróbálni, ezekkel ugyanis nemcsak egészségesebbé, de változatosabbá is tehetjük az ételeinket!

A klasszikus jégsaláta halványzöld színű, kerekded, viszonylag semleges ízű, ropogós textúrájú. A legnagyobb része víz, hűtőben nagyjából egy hétig tartható el. Nagyszerűen kiegészíti nemcsak a salátákat, de a különböző szendvicseket is. Érdemes hozzá erőteljesebb ízű, nehezebb öntetet választani, például olyat, melynek kék- vagy márványsajt az alapja.

Érdemes több salátavariációt is kipróbálni

Érdemes több salátavariációt is kipróbálni A római saláta levelei hosszúkásak és élénk zöldek. Elkészítésénél érdemes a sötét külső leveleket, illetve a levelek legsötétebb felső részét eltávolítani, ezek íze ugyanis már nem olyan kellemes. Gyümölcsös, uborkás salátákhoz ajánlott, de olajos magvakkal, diófélékkel is kombinálhatjuk. A római saláta az alapja a Cézár-salátának is.

A rukkola levelei hosszúkásak, fogazottak, sötétebb zöldek, ízük enyhén csípős, karakteres, akár enyhén kesernyés is lehet. A rukkola mellé nagyon kellemesek a citrusgyümölcsök, illetve a citrom- vagy narancslé alapú öntetek, a különböző balzsam- és gyümölcsecetek.

Többet szeretne megtudni a rukkoláról? Olvassa el cikkünket!

A endívia levelei lándzsafejre emlékeztetnek, fehér és sárga színben pompáznak. A levelek nagyon szorosan, tömötten nőnek egymás mellé, ezért az elkészítésüknél az endívia torzsáját vágjuk le és a leveleket szedjük külön. Az ízük inkább kesernyés, ezért olyan kiegészítőket és önteteket válasszunk mellé, amelyek krémességükkel vagy édességükkel ellensúlyozzák azt.

A pitypang leveleit is használhatjuk salátaként, különösen a zsenge leveleket. Óvatosan gyűjtsük, vigyázzunk, hogy nehogy szennyezett környezetből szedjük a leveleket, és a forgalmas utak mellett növő növényeket is érdemes elkerülni! A pitypang íze kesernyés, de kellemes kiegészítője lehet olyan salátáknak, melyek főtt tojást vagy éppen sült szalonnát, sült sonkát tartalmaznak.

A madársaláta levelei élénk zöldek, kicsik és kerekdedek. Az íze enyhe, édeskés-semleges, ezért bármilyen más zöldség vagy gyümölcs mellé kínálhatjuk. Könnyű és nem túl erős öntet illik mellé.

A spenót nemcsak jó fokhagymás főzeléknek használható, a zsengébb leveleket nyersen is fogyaszthatjuk (természetesen, előtte alaposan tisztítsuk meg). A spenót íze semleges és lágy, sokféle más zöldséggel, gyümölccsel, diófélével kombinálhatjuk, és az önteteket is nyugodtan variálhatjuk.

A vízitorma levelei aprók, kerekdedek, a szintén ehető szára pedig roppanós. Az íze erőteljes, karakteres, enyhén csípős, ezért érdemes semleges vagy édeskésebb zöldségekkel és gyümölcsökkel, citrusalapú öntetekkel kombinálni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)