Vesekövet okoznak a cukros üdítők

A cukrozott üdítőitalok és gyümölcslevek nagy mennyiségű fogyasztása megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét, ami aztán nagy fájdalmak forrásává válhat.

Bár az átlagosnál több folyadék fogyasztása általában segít megelőzni a vesekő kialakulását, a bostoni Brigham and Womens Kórház kutatói arra hívják fel a figyelmet, hogy a különböző italok eltérő mértékű kockázattal és előnnyel járhatnak. A kávé, a tea és a narancslé például a vesekő alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe. A cukrozott üdítőitalokról azonban a szakértők dr. Gary Curhan vezetésével azt mutatták ki, hogy fokozzák a vesekő kialakulásának valószínűségét.

A májusi számában megjelent kutatás során 194 ezer személyt követtek nyomon több mint nyolc évig. A résztvevőket kikérdezték kórtörténetükről, életmódjukról és az általuk szedett gyógyszerekről. Négyévenként az étrendjükkel kapcsolatos adatokat is összegyűjtötték.

Az eredmények alapján kiderült, hogy azok, akik naponta legalább egy adag cukrozott szénsavas üdítőitalt fogyasztottak, a vesekő 23 százalékkal magasabb kockázatának voltak kitéve, mint azok, akik hetente egynél is kevesebb adaggal fogyasztottak. Ez az összefüggés nemcsak cukrozott szénsavas üdítőitalok, hanem más cukrozott üdítőitalok, például gyümölcskoktélok fogyasztása esetén is érvényesnek bizonyult.

A szakértők azt is elmondták, hogy a korábbi kutatások alapján a cukrozott üdítőitalok más betegségekkel is összefüggésbe hozhatók. Ezek közé tartozik például a diabétesz, a szív-érrendszeri megbetegedések és az elhízás is, amelyek szintén kapcsolatban állnak a vesekő kialakulásával. A hidratálás legegészségesebb módja, és egyúttal a vesekő képződésének leghatékonyabb megelőzése éppen ezért továbbra is a víz fogyasztása.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)