Újabb alapvető élelmiszer ára van az egekben

Öt hónapja emelkedik a rizs ára, amivel egyéves csúcsra érkezett - írja az Infostart a FAO adataira hivatkozva.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint öt hónapja emelkedik a rizs ára: iparági szakértők szerint ez lehet a következő jelentősen mértékben dráguló alapvető élelmiszer. A folyamatos áremelkedés hátterében a növekvő energia- és műtrágyaárak mellett az ukrán háború is ott van. Mindehhez ráadásul egyes élelmiszerek kivitelének tilalma is kapcsolódik. A FAO szerint hamarosan a rizs is a nehezen beszerezhető és drága ételek közé tartozhat - számol be róla az Infostart. 

A búza után a rizs ára is gyorsan emelkedik. Fotó: Getty Images
A búza után a rizs ára is gyorsan emelkedik. Fotó: Getty Images

Szakemberek szerint jelenleg kielégítő mennyiségű rizst termelnek, de a búza és általában a mezőgazdasági termelés emelkedő árának fényében érdemes lesz odafigyelni a rizs árára. Pánikolni egyelőre nem érdemes: ahogy Sonal Varma, a japán Nomura bank vezető közgazdásza a CNBC-nek elmondta: a globális rizskészletek bőségesek, és az indiai termés várhatóan jó lesz idén a nyáron.

Nagyon megemelkedtek az élelmiszerárak

Az ENSZ élelmiszerár-indexe szerint az árak jelenleg 75 százalékkal magasabbak a járvány előtti szintnél - írja az Infostart Frederique Carriert, az RBC Wealth Management ügyvezető igazgatóját idézve, aki szerint az élelmiszertermelés költségeinek körülbelül egyharmada az energiához kapcsolódik. 

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: