Új törvény segíti az ételpazarlás mérséklését

A legnagyobb élelmiszer-áruházaknak februártól kötelező lesz felajánlaniuk az élelmiszereket a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére.

Az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosításáról döntött kedden az Országgyűlés. Az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó változtatást 138 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett fogadta el a parlament. A törvénymódosítás 2022. február 1-jén lép életbe.

élelmiszerpazarlás, élelmiszermentés, kidobott étel, rászorulók
A cél, hogy az étel ne a kukába kerüljön, hanem inkább a rászorulókhoz.Fotó: Getty Images

Ezeket az élelmiszereket érinti a szabályozás

Az új szabályozás lényege, hogy a nagy élelmiszer-áruházaknak februártól fel kell ajánlaniuk az Élelmiszermentő Központnak minden olyan élelmiszert, amelynek legalább 48 óra múlva lejár a minőségmegőrzési időtartama. A meghatározott fogyaszthatósági idővel, továbbá 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás.

A cél, hogy az étel ne a kukába kerüljön

A módosítás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. Az érintett üzletek egyébként karitatív szervezeteknek is felajánlhatják az élelmiszert. A jogszabály célja ugyanis az, hogy a lejáratközeli áru a rászorulókhoz kerüljön, ne a kukába.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint az előállított élelmiszereknek mintegy harmada megy veszendőbe, holott azok megtermelése jelentős erőforrást igényel. Egy uniós felmérés szerint pedig az élelmiszerhulladék több mint 5 százaléka a kereskedelemben keletkezik.

Az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet is kell készíteniük, amit az élelmiszermentő központnak kell benyújtaniuk. Az első ilyen tervüket 2022. május 31-éig kell beterjeszteniük. Emellett ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is. A szabályozás szerint bírsággal sújtható az, aki nem készít ilyen tervet, vagy aki éves szinten több mint 2 százalékkal átlépi az élelmiszerhulladék tervezett mértékét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)