Tünetek, amelyek tejfehérje-intoleranciára utalnak

Nem tejfehérje-allergia és nem is tejcukor-érzékenység. A tejintolerancia kimutatásához más típusú vizsgálatra van szükség, emiatt pedig sok esetben elhúzódó panaszokat okoz, mert csak későn kerül felismerésre.

A legmegdöbbentőbb információ a tejintoleranciával kapcsolatban talán az, hogy a felnőttek 20-30 százalékát érinti. Azonban gyakorisága ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gyomor- és bélrendszeri, vagy épp bőrtüneteik hátterében akár ez is állhat. Az elhúzódó diagnózis oka egyrészt az, hogy a tejfehérje-allergia és alaktózintoleranciajóval ismertebb fogalmak, azonban tejintolerancia esetén az ilyenkor szokásos vizsgálatok nem mutatnak eltérést - emelte ki Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A kiváltó okok és néhány tünet is egyezhet, a tejallergia és a laktózérzékenység mégis két teljesen eltérő betegség, amiket más-más vizsgálatokkal lehet kimutatni.

A tejintolerancia kivizsgálása

A tejfehérje-allergia kimutatása vérvizsgálattal történik, ennek során az IgE értéket ellenőrzik. A laktózintolerancia, vagyis a tejcukor-érzékenység vizsgálatához pedig hidrogénkilégzési tesztet végeznek. Ennek során adott mennyiségű tejcukrot kell vízben feloldva meginni, majd egy készülékbe bizonyos időközönként levegőt fújni. A kilélegzett levegő hidrogéntartalma alapján lehet megállapítani a laktózérzékenységet.

A tejfehérje-intolerancia egy érzékenység, vagyis nem valódi allergia. A tejintolerancia kimutatása is vérvétellel történik, azonban itt nem az IgE ellenanyagot ellenőrzik, mint a tejallergia esetében, hanem az IgG típusú ellenanyagot - magyarázta a szakember.

nő hasfájást és puffadást érez tejfogyasztás után
A tejintolerancia a felnőttek 20-30 százalékát érinti.Fotó: Getty Images

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk?

Az elhúzódó diagnózis másik gyakori oka, hogy a tejintolerancia nem okoz azonnal tüneteket. A panaszok a tejtartalmú ételek elfogyasztását követően órákkal később is jelentkezhetnek és általában az elfogyasztott tejes étel mennyiségétől függenek. Jellemző tünetek:

  • puffadás,

  • teltségérzet,

  • hasi fájdalom,

  • ekcéma,

  • fejfájás,

  • hangulatzavar,

  • széklet változásai (hasmenés, székrekedés).

Ezért ne kezdjünk kivizsgálás nélkül diétázni

Mivel a felsorolt tünetek hátterében több betegség vagy egyéb ételintolerancia is állhat, Dr. Németh Alíz kiemelte, hogy nem minden esetben csak a tej fogyasztásához köthető a panaszok megjelenése. A hasi diszkomfort érzésnek lehetnek életmódbeli okai - például ülőmunka, mozgáshiány -, de a különböző bélbetegségek - mint a SIBO, az IBS vagy az autoimmun gyulladásos bélbetegségek - esélyével is számolni kell. Ilyen esetben természetesen ezeket kell megfelelő módon kezelni.

Ha pedig kiderül, hogy valóban tejintolerancia áll a háttérben, akkor átmenetileg tejmentes étrendre van szükség, majd idővel fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe és megfigyelni, hogy a tünetek újra jelentkeznek-e.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)