Tovább élhetünk, ha csípősen eszünk

Meghosszabbíthatja életünket a chili - állítják kínai kutatók. A több vagy erősebb chilipaprikának hála alacsonyabb esélye van a korai elhalálozásnak.

A tanulmány alapjául szolgáló kutatás során mintegy félmillió kínai lakosnál mérték fel, hogy milyen gyakran esznek csípős ételeket : a 30 és 79 év közötti embereket hét évig követték a kutatók, ez alatt az idő alatt a kutatási csoportból körülbelül 20 ezren vesztették életüket.

Az eredmények szerint 10 százalékkal kisebb volt a korai elhalálozás esélye azoknál, akik heti egy vagy két nap is fogyasztottak csípős ételeket azokkal összehasonlítva, akik egy héten legfeljebb csak egyszer vagy egyáltalán nem ettek ilyet. Azoknál, akik heti háromszor ettek csípőset, 14 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg idő előtt.

Hogyan fogyhatunk a csípőstől?

“A megfigyelésekről azonban még nem tudjuk, hogy ok-okozati összefüggést feltételeznek-e” - állítja a kutatást vezető Lu Qi, a Harvard School of Public Health professzorhelyettese, aki hozzátette: több embertől van szükség hasonló adatra ahhoz, hogy az összefüggés egyértelmű legyen. Qi azt is elmondta, nem tudják pontosan, hogy mi a jelenség mögött meghúzódó magyarázat, de az állatokkal végzett eddigi kutatások valószínűsítik, hogy a csípős ételek fogyasztása csökkenti a gyulladást , segít a zsír lebontásában és ennek hatására a gyomorban található baktériumok összetétele is változik.

Egy kutatás szerint meghosszabíthatja életünket a chilipaprika

Ami a csípősség okozóit illeti, a kutatók arra is megkérték a résztvevőket, hogy pontosítsák, mivel ízesítenek: friss chilipaprikával, szárítottal, szósszal vagy chiliolajjal – nem meglepő, hogy a legkedveltebbek a chilipaprikák voltak – bármely formában.

A kutatással kapcsolatban többen is pontosítást kérnek a szakmában, mivel nem tudni, hogy a tapasztaltak a chilifogyasztás közvetlen hatásai, vagy a chili más hasznos, de a kutatásban nem szereplő vegyi anyagainak köszönhető. Azt mindenesetre már korábbi kutatásokból is tudjuk, hogy a chilipaprikák fő hatóanyagaként ismert kapszaicin gyorsítja az anyagcserét, képes enyhén elnyomni az étvágyat, illetve még a testhőmérsékletet is fokozza – ezek összessége pedig akár még segítséget is nyújthat a fogyáshoz.

Forrás: www.livescience.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: