Puffasztó ételek: ezekre biztosan nem gondolt

Nem mindig a zsíros ételek tehetnek arról, hogy túltelítve érezzük magunkat. Ismerje meg a FODMAP-típusú ételeket, hogy el tudja kerülni ezeket.

A puffadást és a bélgázt sokszor a FODMAP-típusú ételek okozzák - írja a The International Journal of Clinical Practice szaklap egy új tanulmánya. Hogy mi az a FODMAP? Egy rövidítés, ami az erjeszthető oligoszacharidokat, poliszacharidokat, monoszacharidokat és poliolokat, azaz gyakorlatilag a rövid láncú szénhidrátokat takarja. Ezek nem szívódnak fel megfelelő módon a vékonybélben, a tápcsatornában lévő baktériumok pedig ezeket erjesztve jelentős mennyiségű bélgázt termelnek, ami és puffadáshoz vezet. A kellemetlen tüneteket hason fekvés, edzés és megfelelő mennyiségű víz fogyasztása tudja hamarabb elmulasztani – de az is lehet, hogy csak bizonyos típusú ételekből kellene kevesebbet fogyasztanunk. Az alábbiakban ezeket részletezzük.

Joghurt

A joghurtot ugyan gyomornyugtató probiotikum-tartalmáért javasolják, de bizonyos joghurtfajták több kárt okoznak, mint azt gondolnánk. Ezt a tejben lévő cukormolekulák, a laktóz, illetve annak mennyisége okozza: ez ugyanis fermentálódik szervezetünkben és gázbuborékokat termel, így puffadást okoz. Persze nem minden joghurtnál van így: a görög joghurt például teljesen biztonságosan fogyasztható – a zsírtalan és alacsony zsírtartalmú joghurtokban viszont adagonként akár 30 gramm cukor is lehet – ez pedig sokkal több puffadást eredményez.

Nincs is rosszabb annál, ha már be sem tudjuk magunkon gombolni a kedvenc farmerünket. De ne aggódjunk, emögött nem feltétlenül az elhízás van - lehet, hogy csak fel vagyunk puffadva. Néhány tipp, hogy elkerüljük ezt az állapotot .

Keresztesvirágú zöldségek

A kelbimbó, a brokkoli vagy a karfiol egyaránt tartalmazza a raffinóz nevű szénhidrátot. Mivel az emberi szervezetben nincsen olyan enzim, ami megfelelően le tudná bontani a raffinózt, ezért az gyakorlatilag emésztetlenül halad végig a vékonybélen. Amikor pedig az étel a vastagbélbe kerül anélkül, hogy alkotóelemeire bomlott volna, az ott lévő baktériumok elkezdik erjeszteni. Ennek hatására gázok képződnek a vastagbélben. Erre szerencsére van megoldás: csak meg kell sütnünk ezen zöldségeket. Ez sem fogja ugyan lebontani a raffinózt, de sokkal könnyebben tudjuk majd megrágni az ételt, ami miatt megnő a lenyelt étel emésztési felülete.

A kelbimbó és a brokkoli is puffaszt

Bab

A bab külső héjában található az úgynevezett rezisztens keményítő, egy olyan rostfajta, amelyet az emberi szervezet nem tud megemészteni. Tanácsos lehet a babot éjszakára beáztatni, a víz hatására ugyanis a rostok egy része lebomlik, ezzel pedig képesek vagyunk a puffadás mértékét jelentősen csökkenteni.

Vöröshagyma

A vöröshagymában található fruktán nevű szénhidrát szintén képes vízbőséget és puffadást okozni a metélőhagymával és a póréhagymával együtt.

Görögdinnye

A görögdinnyében igen nagy mennyiségű fruktóz található. A felmérések szerint az emberek 30-40 százaléka képtelen rendesen feldolgozni a fruktózt. Ez puffadáshoz és bélgáztermelődéshez, rosszabb esetekben pedig még hasmenéshez is vezethet.

Mesterséges édesítők

A rágógumiban és hasonló termékekben található szorbitol és xylitol nagyon lassan szívódik fel a vékonybélből. Ennek hatására gáztermelődés, puffadás, hascsikarás és olykor még hasmenés is kialakulhat.

Gabonafélék

A búza és a rozs kifejezetten fruktántartalma miatt szerepel ebben a listában. Ha a gluténérzékenyek ezeket fogyasztanák, a vékonybél falát roncsoló immunreakció indulna meg bennük, ami fokozott bélgáztermelődést, puffadást, hasmenést vagy székrekedést okozhat. De nem kell gluténérzékenynek lenni: amikor a beleinkben lévő baktériumok elkezdik ezt az oldhatatlan rostot erjeszteni, a legtöbb emberben több bélgáz termelődhet.

Forrás: Prevention.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)