Nem kell félni a gluténtól!

Egy kutató, aki korábban fontos bizonyítékot szolgáltatott a glutén-érzékenység működéséről, egy újabb tudományos értekezésben cáfolja korábbi állításait.

A Business Insider szerint a Gastroenterology című szaklapban tavaly megjelent kutatási anyag egy 2011-es kísérlet eredményeit helyezi új megvilágításba. Az eredeti vizsgálatot Peter Gibson, a Monash egyetem kutatója végezte el. Az akkori, tudományosan megalapozott - igaz, csak kis számú mintán bizonyított - teória szerint a glutén-tartalmú étrend emésztési zavarokat okozhat azoknál az embereknél is, akik nem szenvednek lisztérzékenységben, vagyis cöliákiában. Ezt nem-cöliákiás gluténérzékenységnek hívják.

A gluténérzékeny termékek piaca hatalmas üzlet, ugyanis a felmérések szerint a fogyasztók mintegy 30 százaléka igyekszik kiiktatni az étrendjéből. A gluténmentes élelmiszerek forgalma 2016-ra globálisan elérheti a 15 milliárd dollárt.

Aki gluténallergiás, jól tudja, hogy a megfelelő étrend betartása egyáltalán nem egyszerű. A gabonafélék jó része kiesik a táplálkozásból, és figyelni kell a kész termékek összetevőire is. Íme, 3 könnyű recept , mely nekik is biztonságos. Az amerikai szakértők becslései szerint az USA lakosságának mindössze 1 százalékát - körülbelül hárommillió embert - érinti a gluténérzékenység. Ennek ellenére a felnőttek 18 százaléka vásárol gluténmentes élelmiszereket.

Mivel a glutén egyébként bármilyen átlagos fehérje-összetételű étrendben megtalálható, Gibsongyanakodni kezdett. Arra volt kíváncsi, hogy vajon a glutén okozhatja-e az érzékenységet kiváltó autoimmun-reakciót, vagy más lehet a magyarázat. Ezután egy tudományos szempontból rendkívül szigorú vizsgálatba kezdett. Összesen 37, bizonyíthatóan glutén-érzékeny páciens számára állított össze speciális étrendet, amelyből kivontak minden típusú emésztési érzékenységért felelős anyagot ( laktózt , benzoátokat, szulfiteket, nitriteket és hasonlókat). Ezután a résztvevőknek kilenc napon át kellett vizelet- és székletmintát adniuk további vizsgálatok céljából.

Az alanyok váltakozva kaptak magas és alacsony gluténtartalmú ételeket, illetve placebót, anélkül, hogy tudnák, éppen mi kerül a tányérjukra. A vizsgálat végére minden páciensnél jelentkeztek a gluténérzékenység jellegzetes tünetei, a fájdalom, puffadás, hányinger és hasonlók. Ez akkor is bekövetkezett, ha az étrend egyáltalán nem tartalmazott glutént.

"Az előző vizsgálathoz képest most semmilyen glutén-specifikus reakciót nem tudtunk megfigyelni" - írta Gibson a kutatási anyagában. Egy harmadik, ennél nagyobb mintán végrehajtott kísérlet igazolta a felvetést.

Egyre többen tartanak a glutént tartalmazó ételektől (Fotó: shutterstock.com)

Ezt az angol orvosi szaknyelv "nocebo"-jelenségnek hívja, amikor azok a betegek, akik saját sejtésük szerint glutén-érzékenyek , arra számítanak, hogy rosszabbul fogják érezni magukat a vizsgálat során, ezért ez valóban így is történik (még akkor is, ha gluténmentes étrendet kapnak). Emellett torzít is a megfigyelésük, ugyanis jobban figyelnek az emésztéssel járó esetleges kellemetlen érzésekre, mivel azokat rögzíteniük kell a kísérlet érdekében.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: