Ne bízzunk a diétás üdítőkben?

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy a mesterséges édesítőszerként használt aszpartám nem segíti a súlycsökkenést, sőt, kifejezetten kártékony hatással lehet a szervezetre.

Jótékony enzimet gátol

A Massachusetts General Hospital kutatói kimutatták, hogy az aszpartám bomlásából keletkező fenil-alanin hogyan akadályozza annak az enzimnek a működését, amely a metabolikus szindróma kifejlődését előzné meg - írja az index.hu , hozzátéve, a szindróma napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcserezavara, amelynek következtében hasra hízás, zsíranyagcsere-zavar, magas vérnyomás és cukorbetegség jelentkezhet.

Az aszpartám az egyik leggyakrabban használt édesítőszer, amely 6000 különféle termékben is megtalálható. Az 1960-as évek óta használják a cukor helyettesítésére.

Ugyanez a kutatócsoport korábban az említett enzimmel kapcsolatban külön is folytatott vizsgálatokat. Egy egereken elvégzett kísérlet során például azt találták, hogy az enzim beadásával még magas zsírtartalmú diéta mellett sem híztak el a rágcsálók.

Magas vércukorszint és elhízás

Az aszpartám egészségkárosító hatását ezúttal ismét egerek segítségével kutatták. Összesen négy csoportot hoztak létre a tesztalanyokból, amelyek közül kettő normál, a másik kettő pedig magas zsírtartalmú étrend szerint kapta a táplálékát. Egy-egy csoport ezek közül sima víz helyett aszpartámos vizet ivott.

Az aszpartámot tartalmazó diétás üdítők nem segítik a súlycsökkentést?
Az aszpartámot tartalmazó diétás üdítők nem segítik a súlycsökkentést?

Ez utóbbiaknál egyaránt megnőtt a vércukortartalom , felvetve ezáltal a glükóz-intolerancia gyanúját, továbbá a zsíros diétát követő egerek jelentősen el is híztak.

Az eredmények összességében azt mutatják, hogy a súlycsökkenés támogatására és a metabolikus szindróma tüneteinek megelőzésére használt mesterséges édesítőszer egyik szerepét sem tudja betölteni. Márpedig a cukormentes üdítőitalok nagy része aszpartámot tartalmaz, érdemes lehet tehát átgondolni, mennyire bízunk meg ezekben a diétánk során.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)