Naponta ennyi fehérjére van szükségünk

Az amerikai Nielsen piackutató cég közelmúltban végzett egészségi felmérése szerint a vásárlók 60 százaléka állítja, hogy megpróbálja növelni a fehérje mennyiségét az étrendjében. De vajon miért gondolják ezt szükségesnek?

Fehérjét naponta kell fogyasztania mindenkinek, hiszen alapvető aminosavakból álló tápanyag: innen származnak tehát az építőelemek, amelyek segítenek a test szöveteinek növekedésében és fenntartásában, beleértve az izmokat, az inakat, az ereket, a bőrt, a hajat és a körmöket. Afehérjefontos szerepet játszik az enzimek és hormonok szintetizálásában és megtartásában is, sőt egyre több kutatás utal rá, hogy a fehérje segít hosszabb ideig fenntartani a jóllakottságérzést, ezért fontos eszköze lehet a fogyásnak.

Napi fehérjeszükséglet

Aki aggódik, hogy nem jut elegendő fehérjéhez, valószínűleg rosszul teszi, mert az átlagos étrendben általában több a protein, mint amennyit a dietetikusok ajánlanak. Az egészséges emberek napi kalóriaszükségletének 10-35 százalékát kell fedeznie a fehérjének. Az amerikai tudományos akadémia napi 45 grammot adott meg egy egészséges nő, és napi 52 grammot egy egészséges férfi számára, míg a tényleges átlagos napi fehérjefogyasztás (az USA-ban) a felmérések szerint napi 75 gramm nőknél és körülbelül 100 gramm férfiaknál.

feherje
A fehérje túlfogyasztásának is vannak kockázatai

Jobb a több?

Mivel a fehérje annyira fontos az egészségünk számára, felmerül a kérdés, hogy vajon nem jobb-e többet bevinni belőle? A táplálkozási szakértők egy része úgy véli - a körükben végzett panelvizsgálat szerint -, hogy az ajánlásnál mindenképpen érdemes több fehérjét fogyasztani: 90 grammot a nőknek és 105 grammot a férfiaknak. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a fehérje túlfogyasztásának vannak kockázatai, a vesebetegeknek például különösen figyelniük kell rá. Illetve a pluszfehérje, mint minden tápanyag, kalóriát is jelent, a túl sok kalória pedig súlygyarapodáshoz vezethet.

Ezeket tartsa észben!

Ezért mielőtt valaki óvatlanul falni kezdené a magas fehérjetartalmú ételeket, fontolja meg a következőket:

- A "több fehérje" nem jelenti, hogy "több húst" kell enni. A marhahús, a baromfi és a sertéshús (valamint a tej, a sajt és a tojás) minőségi fehérjebevitelt tesz lehetővé, de képes erre számos növényi élelmiszer is, köztük a hüvelyesek, a diófélék és a zöldségek. A táplálkozási szakemberek inkább a növényi alapú étrend mellett vannak, mert nagy eséllyel csökkentheti több súlyos betegség, köztük a rák kockázatát.

- A fehérjebevitelt az egész napra szét kell osztani. A szervezet akkor hasznosítja a fehérjeaminosavakat legjobban, ha napi három fő adagban fogyasztjuk. A szakemberek szerint ez a fajta eloszlás a legjobb az izomépítés és a zsírégetés elősegítésére.

- Nem jó, ha a fehérje kiszorítja a többi fontos makrotápanyagot, így az egészséges szénhidrátokat és zsírt. Az egyensúly megtartása az egészséges táplálkozásban kulcsfontosságú.

Aki magas fehérjetartalmú értrendet kíván követni, mindenképpen konzultáljon szakemberrel, mielőtt belevágna.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)