Naponta ennyi fehérjére van szükségünk

Az amerikai Nielsen piackutató cég közelmúltban végzett egészségi felmérése szerint a vásárlók 60 százaléka állítja, hogy megpróbálja növelni a fehérje mennyiségét az étrendjében. De vajon miért gondolják ezt szükségesnek?

Fehérjét naponta kell fogyasztania mindenkinek, hiszen alapvető aminosavakból álló tápanyag: innen származnak tehát az építőelemek, amelyek segítenek a test szöveteinek növekedésében és fenntartásában, beleértve az izmokat, az inakat, az ereket, a bőrt, a hajat és a körmöket. A fehérje fontos szerepet játszik az enzimek és hormonok szintetizálásában és megtartásában is, sőt egyre több kutatás utal rá, hogy a fehérje segít hosszabb ideig fenntartani a jóllakottságérzést, ezért fontos eszköze lehet a fogyásnak.

Napi fehérjeszükséglet

Aki aggódik, hogy nem jut elegendő fehérjéhez, valószínűleg rosszul teszi, mert az átlagos étrendben általában több a protein, mint amennyit a dietetikusok ajánlanak. Az egészséges emberek napi kalóriaszükségletének 10-35 százalékát kell fedeznie a fehérjének. Az amerikai tudományos akadémia napi 45 grammot adott meg egy egészséges nő, és napi 52 grammot egy egészséges férfi számára, míg a tényleges átlagos napi fehérjefogyasztás (az USA-ban) a felmérések szerint napi 75 gramm nőknél és körülbelül 100 gramm férfiaknál.

feherje
A fehérje túlfogyasztásának is vannak kockázatai

Jobb a több?

Mivel a fehérje annyira fontos az egészségünk számára, felmerül a kérdés, hogy vajon nem jobb-e többet bevinni belőle? A táplálkozási szakértők egy része úgy véli - a körükben végzett panelvizsgálat szerint -, hogy az ajánlásnál mindenképpen érdemes több fehérjét fogyasztani: 90 grammot a nőknek és 105 grammot a férfiaknak. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a fehérje túlfogyasztásának vannak kockázatai, a vesebetegeknek például különösen figyelniük kell rá. Illetve a pluszfehérje, mint minden tápanyag, kalóriát is jelent, a túl sok kalória pedig súlygyarapodáshoz vezethet.

Ezeket tartsa észben!

Ezért mielőtt valaki óvatlanul falni kezdené a magas fehérjetartalmú ételeket, fontolja meg a következőket:

- A "több fehérje" nem jelenti, hogy "több húst" kell enni. A marhahús, a baromfi és a sertéshús (valamint a tej, a sajt és a tojás) minőségi fehérjebevitelt tesz lehetővé, de képes erre számos növényi élelmiszer is, köztük a hüvelyesek, a diófélék és a zöldségek. A táplálkozási szakemberek inkább a növényi alapú étrend mellett vannak, mert nagy eséllyel csökkentheti több súlyos betegség, köztük a rák kockázatát.

- A fehérjebevitelt az egész napra szét kell osztani. A szervezet akkor hasznosítja a fehérjeaminosavakat legjobban, ha napi három fő adagban fogyasztjuk. A szakemberek szerint ez a fajta eloszlás a legjobb az izomépítés és a zsírégetés elősegítésére.

- Nem jó, ha a fehérje kiszorítja a többi fontos makrotápanyagot , így az egészséges szénhidrátokat és zsírt. Az egyensúly megtartása az egészséges táplálkozásban kulcsfontosságú.

Aki magas fehérjetartalmú értrendet kíván követni, mindenképpen konzultáljon szakemberrel, mielőtt belevágna.

Forrás: webmd.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: