Mit kell tudni az ízesített sörökről?

Belga meggysör, limonádéval készült Radler, barack ízesítésű dobozos sör: hogyan készülnek, és van-e bennük bármi közös?

Magyarországon az elmúlt néhány évben nagy népszerűségre tettek szert az ízesített - az elsősorban a szénsavas üdítőkhöz közelítő ízvilágú, gyümölcsös - sörfélék. Az Európai Uniós szabályozásnak megfelelően a Magyar Élelmiszerkönyv szerint a sör "malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital", az ízesített sör pedig olyan sör, "amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett, egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak." Hogyan zajlik az ízesítés?

A klasszikus gyümölcssörök

A hagyományos sörfőzési eljárás szerint ha gyümölcsös sör készül, akkor a gyümölcs a főzési folyamat során, még ez erjesztés előtt kerül a sörbe. A feljegyzések szerint már az ókorban is használtak mézet és gyümölcsöt - például datolyát vagy fügét - a korabeli sör édesítésére. A középkorban, a sörfőzés technológiájának fejlődésével a komló vált az elsődleges aromaforrássá az italban, a gyümölcsök pedig háttérbe szorultak, de nem tűntek el teljesen. Elsősorban Belgiumban fejlődött tovább a gyümölccsel készített sörök hagyományos technológiája: jellemzően a különleges, spontán erjesztésű söröket érlelik tovább valódi gyümölcsből álló ágyon. Ezeket (szemben az aromákkal készült vagy gyümölcsös üdítőkkel kevert ízesített sörökkel) gyümölcssörnek is nevezik, a legismertebb változataik meggyel vagy málnával készülnek, és alkoholtartalmuk általában magasabb - akár a duplája is lehet -, mint a kommerszebb sör-gyümölcslé keverékeknek.

A gyümölcsös sörök a nyár nagy kedvencei

A gyümölcsös sörök a nyár nagy kedvencei

Az első ízesített sörkeverékek: Radler, shandy

A másik, újabb keletű módszer jóval egyszerűbb technológiára épül: eszerint utólag, a már elkészült sörhöz kevernek gyümölcslevet. Az első slágertermék a közel százéves, 1922-ben, Bajorországban született Radler lett, amelyet hagyományosan felerészt lager sörből, felerészt klasszikus, citromos limonádéból kevertek ki. Pedig az angolszász shandy, amely ma lényegében bármilyen üdítőital-sör keverékét jelentheti, hosszabb történetre tekint vissza, mint a Radler: az elnevezés egy ale sör és gyömbérital keverék, a "shandy gaff" nyomán született, amelyről már a 19. század közepén történik említés.

Miért igyunk sört?
Egy kellemesen behűtött sör sok ember számára ugyanúgy hozzátartozik a nyárhoz, mint a hőség vagy a vízpart. Eddig szinte csak az alkoholos italok veszélyeiről hallhattunk, pedig a sörnek jó néhány pozitív hatása is van az egészségünkre.

Szilvás, almás és mojitó ízű: a hazai kínálat

A Radler-típusú, üdítővel ízesített sörök nagyipari előállítása az elmúlt néhány évben hatalmas lendületet kapott: főleg a nők és a fiatalok körében jöttek divatba a hagyományos sörnél általában csekélyebb alkoholtartalmú, annál édesebb típusok. Magyarországon a gyümölcsös ízesítésűek a legnépszerűbbek. Ma már minden hazai sörgyár széles skáláját kínálja a gyümölcssűrítménnyel vagy -aromával készült söröknek, és évről évre születnek újabb megoldások: a már-már hagyományosnak számító ciromos, narancsos, grépfrútos mellett létezik szinte minden egyéb itthon elterjed gyümölcs ízében, például bodzás, barackos, almás, szilvás változatban, az igazán bátrak pedig választhatnak akár mojito vagy feketeribizli-lime ízesítésű sört is a közértek polcairól.

Ízesített és alkoholmentes, mi az?

Számos gyártó kínálja ízesített termékeinek alkoholmentes változatát is: ezek bár ilyen vagy olyan gyümölcs ízű "alkoholmentes sörital" néven kerülnek forgalomba, tulajdonképpen üdítőitalok: "a sörjelleg kialakításához szükséges aroma felhasználásával készült alkoholmentes sör nem számít ízesített sörnek" - fogalmaz a már idézett Élelmiszerkönyv.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra