Megjelent az etikus tej

A skótok feltalálták, miként tehetik ki kisebb stressznek az állatokat, és hogyan állíthatnak elő tejet erkölcsösebb módszerekkel.

Milyen az etikusan előállított tej?

"Etikusan előállított" tejet és sajtot állítanak elő több skót gazdaságban is, amelyben úgy nevelik az állatokat, hogy a borjakat nem szakítják el már születésükkor az anyatehenektől. A gazdaságok állítása szerint így kevesebb stressz éri az állatokat, így hosszabb élettartamúak és egészségesebbek lehetnek - írja a BBC értesüléseire hivatkozva az Agrarszektor.hu.

Mi van a dobozos tejben? Meglehetősen sok a tévhit és nagy a bizalmatlanság a "modern", bolti dobozos tejekkel kapcsolatban. Pedig az alapkérdésre, nevezetesen hogy mi van benne, a válasz egyszerű: tej és semmi más. Mert ha az van ráírva egy tejes dobozra, hogy "TEJ", akkor nem is lehet benne más. Uniós előírás alapján ugyanis csak azt a terméket lehet tejnek nevezni, amely kizárólag tejet tartalmaz, tehát tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek eredetileg a tejben vannak. De hogy pontosan mi is van a dobozos tejben, kiderül korábbi cikkünkből.

Mit kell tudni az etikus tejről, tehén, borjú, tej tejfogyasztás tejtermelés tehén tehéntej borjú
A lényeg, hogy a borjakat nem szakítják el az anyatehenektől

A hagyományos módszerektől eltérően készül a sajt és a tej egy dél-nyugat-skóciai tejtermelő gazdaságban, ahol a borjakat az anyjukkal együtt hagyják, így az anyaállatok folyamatosan táplálhatják a kicsiket. A legtöbb gazdaságban a megszokott gyakorlat általában eltér ettől, hiszen a fiatal állatokat már születésükkor elválasztják az anyatehenektől, hogy a felnőtt állatokat naponta két vagy három alkalommal is meg tudják fejni.

Kevesebb tartós tejet iszunk 2018. január 8-án számoltunk be róla, hogy a főbb tejtermékek belföldi értékesítésében a tavalyi év mérlege nem kifejezetten pozitív. A fogyasztói folyadéktej, azon belül is a legnagyobb arányt képviselő 1,5 százalék zsírtartalmú UHT tej belföldi értékesítésében például jelentősnek mondható, 12 százalékos visszaesés volt tapasztalható az előző évhez képest.

Stresszmentes üzemet alakítanak ki

A skót gazdaság részben azért változtatott az állattartási feltételeken, mert egyre több kritika éri az intenzív tejtermelőket. Ezért ökológiailag megbízhatóbbnak tartott, az állatok és a gazdaság dolgozói számára is kevésbé stresszmentes üzemet akartak kialakítani, és ezzel másoknak is mintát mutatni. Habár így kevesebb tejet nyernek, az állatok szerintük hosszabb élettartamúak és egészségesebbek lehetnek, ezért például kevesebb antibiotikumra és vásárolt takarmányra lehet szükségük, miközben a borjak is gyorsabban nőnek.

A tejtermelői tapasztalatok szerint ugyanakkor az átállás költséges és hosszú folyamat. Ennek ellenére az Egyesült Királyságban egyre több gazdaság használja már az etikusabbnak nevezett megközelítést - bár e módszer komoly jövedelmezőségi aggályokat is felvethet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)