Karácsonyi vásárokra csapott le a Nébih

Karácsonyi vásárokat, pontosabban az ezekben árusított élelmiszereket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az adventi és karácsonyi vásárokra , ünnepi rendezvényekre és azok portékáira fókuszáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei december elején. A vizsgálatok során főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető, zömében azonnal orvosolható problémák kerültek felszínre. Néhány esetben azonban súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak, amelyek komolyabb szankciót - vagyis a tevékenység felfüggesztését és/vagy bírság kiszabását - vontak maguk után.

karácsonyi vásár, advent, adventi időszak, ételek, italok, Nébih
Ellenőrizték a karácsonyi vásárok portékáit. Fotó: iStock

Egyre több a felkészült árus

Az országos mustra általános tapasztalata, hogy a korábbi évek időszaki ellenőrzéseinek eredményeként az élelmiszer-vállalkozók már számítanak a hatósági kontrollra - közölte a Nébih. Pozitív példaként említették Eger, Nyíregyháza, Győr és Nagykanizsa ünnepi vásárait, ahol a településenként egységes, színvonalas megjelenés mellett az árusok egyre inkább ügyelnek az alapvető élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások betartására. Általános problémának tekinthetők viszont a dokumentációs hiányosságok, amelyre minden esetben felhívták a figyelmet az ellenőrök.

A Nébih borászati felügyelői 5 budapesti helyszínen 19 kitelepült forgalmazó működését és termékeit ellenőrizték. Helyszíni mérések segítségével 284 ital tényleges alkoholtartalmát vizsgálták. Ez megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis a feltüntetett és a mért adatok minden esetben megegyeztek. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a forralt borokra is, és sem a nyomon követhetőség, sem az alapanyagok minősége tekintetében nem állapítottak meg jogsértést.

Súlyos szabálysértés is előfordult

A pozitív tapasztalatok mellett azonban súlyosabb szabálysértésekre is volt példa. Az egyik Békés megyei piacon például több kilogrammnyi jelöletlen ömlesztett szaloncukrot, bonbont és csokimikulást kellett megsemmisíteni. A hajdúnánási piacon nagy tételben forgalmazott édességeknél pedig a magyar nyelvű jelölés és az árusításhoz szükséges dokumentumok hiányoztak, emiatt folyamatban van a bírság kiszabása. A dokumentumok hiánya miatt egy Heves megyei édességárus tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette a hatóság, Somogy megyében pedig az egyik kitelepült vendéglátó súlyos higiéniai problémái indokolták ugyanezt.

Kétszer ennyi halat kellene ennünk - részletek itt!

A vizsgálatok természetesen az élelmiszerlánc számos egyéb területére is kiterjednek. A Nébih Állami Halőri Szolgálata például több mint 18 tonna halterméket ellenőrzött 27 halboltban. Ismeretlen eredet miatt 126 kilogrammnyi halterméket semmisítettek meg. Ez bírságot is vont maga után. A szezonális ellenőrzés azonban még az év végéig folytatódik. Az érintettek mind az ünnepi rendezvényeken, mind az élelmiszerlánc egyéb területein számíthatnak a hatósági kontrollra az ország egész területén.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra