Karácsonyi vásárokra csapott le a Nébih

Karácsonyi vásárokat, pontosabban az ezekben árusított élelmiszereket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az adventi és karácsonyi vásárokra, ünnepi rendezvényekre és azok portékáira fókuszáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei december elején. A vizsgálatok során főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető, zömében azonnal orvosolható problémák kerültek felszínre. Néhány esetben azonban súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak, amelyek komolyabb szankciót - vagyis a tevékenység felfüggesztését és/vagy bírság kiszabását - vontak maguk után.

karácsonyi vásár, advent, adventi időszak, ételek, italok, Nébih
karácsonyi vásár, advent, adventi időszak, ételek, italok, Nébih

Egyre több a felkészült árus

Az országos mustra általános tapasztalata, hogy a korábbi évek időszaki ellenőrzéseinek eredményeként az élelmiszer-vállalkozók már számítanak a hatósági kontrollra - közölte a Nébih. Pozitív példaként említették Eger, Nyíregyháza, Győr és Nagykanizsa ünnepi vásárait, ahol a településenként egységes, színvonalas megjelenés mellett az árusok egyre inkább ügyelnek az alapvető élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások betartására. Általános problémának tekinthetők viszont a dokumentációs hiányosságok, amelyre minden esetben felhívták a figyelmet az ellenőrök.

A Nébih borászati felügyelői 5 budapesti helyszínen 19 kitelepült forgalmazó működését és termékeit ellenőrizték. Helyszíni mérések segítségével 284 ital tényleges alkoholtartalmát vizsgálták. Ez megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis a feltüntetett és a mért adatok minden esetben megegyeztek. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak a forralt borokra is, és sem a nyomon követhetőség, sem az alapanyagok minősége tekintetében nem állapítottak meg jogsértést.

Súlyos szabálysértés is előfordult

A pozitív tapasztalatok mellett azonban súlyosabb szabálysértésekre is volt példa. Az egyik Békés megyei piacon például több kilogrammnyi jelöletlen ömlesztett szaloncukrot, bonbont és csokimikulást kellett megsemmisíteni. A hajdúnánási piacon nagy tételben forgalmazott édességeknél pedig a magyar nyelvű jelölés és az árusításhoz szükséges dokumentumok hiányoztak, emiatt folyamatban van a bírság kiszabása. A dokumentumok hiánya miatt egy Heves megyei édességárus tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette a hatóság, Somogy megyében pedig az egyik kitelepült vendéglátó súlyos higiéniai problémái indokolták ugyanezt.

Kétszer ennyi halat kellene ennünk - részletek itt!

A vizsgálatok természetesen az élelmiszerlánc számos egyéb területére is kiterjednek. A Nébih Állami Halőri Szolgálata például több mint 18 tonna halterméket ellenőrzött 27 halboltban. Ismeretlen eredet miatt 126 kilogrammnyi halterméket semmisítettek meg. Ez bírságot is vont maga után. A szezonális ellenőrzés azonban még az év végéig folytatódik. Az érintettek mind az ünnepi rendezvényeken, mind az élelmiszerlánc egyéb területein számíthatnak a hatósági kontrollra az ország egész területén.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés