Izomépítéshez ez a fehérje a legjobb

Egyre többen döntenek úgy, hogy mérséklik az állati eredetű fehérjék fogyasztását, egyesek pedig teljesen lemondanak a húsról és a tejtermékekről. De vajon jó döntés ez ekkor is, ha izmot szeretnénk építeni?

A korábbi nézetek szerint izomépítés szempontjából az állati fehérjék bevitele a leghatékonyabb, de mostanában több kutatás is megkérdőjelezte ezt az állítást. Egy 2017-es tanulmány például azzal állt elő hogy a mycoprotein, vagyis a gombafehérje ugyanolyan jól működik ebből a szempontból, mint az állati eredetűek, például a tejfehérje.

A gomba- vagy a tejfehérje hatásosabb?

A gombafehérjét a Fusarium venenatum nevű mikrogombákból állítják elő. A hatásait vizsgáló kutatást egy növényi eredetű húspótlókat gyártó cég finanszírozta. A kutatást vezető Benjamin Wall professzor és kollégái azt vizsgálták, hogy a mikoprotein hogyan hat az izomépítésre az állati fehérjéhez, egészen pontosan a tejfehérjéhez képest.

protein, fehérje, tejfehérje, gombafehérje, állati eredetű fehérje, növényi fehérje, izomépítést, testépítés
A gombafehérje gyorsabb növekedésre serkenti az izmokat. Fotó: 123rf

A kutatásba 20 fiatal, egészséges férfit vontak be. Az alanyoknál azt vizsgálták, hogyan emésztik meg a fehérjéket . A fehérjék emésztése során ugyanis aminosavak kerülnek a véráramba, így járulva hozzá az izomépítéshez. Well és csapata arra az eredményre jutott, hogy a kifejezetten izomfejlesztő edzések mellett tejfehérjét is fogyasztó alanyok 60 százalékkal több izmot építettek, mint a kizárólag edző társaik. A gombafehérjét fogyasztók ezzel szemben 120 százalékkal jobb eredményt értek el. Ez tehát arra utal, hogy mycoprotein hatékonyan helyettesítheti az állati eredetű fehérjéket.

A kutatócsapat szerint az adatok azt mutatják, hogy a gombafehérje az edzés utáni órákban képes gyorsabb növekedésre serkenteni az izmokat, mint a tejfehérje. A következő lépés az, hogy megvizsgálják, hogy szélesebb körű, illetve hosszabb távú kutatások esetében is hasonló eredményekre jutnak-e.

Egészséges és fenntartható alternatíva

A mycoprotein tehát egy új, egészséges fehérjealternatíva lehet, amely sokkal környezetkímélőbb az állati fehérjéknél. Ugyanakkor mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderüljön, biztonságos-e, mert többen is arról számoltak be, hogy allergiás tüneteket produkáltak a gombafehérjét tartalmazó élelmiszerek fogyasztása után. Wall professzor és kollégái viszont úgy vélik, a mycoprotein komoly előrelépés lehet az egészséges, fenntartható táplálkozás felé.

Korábbi vizsgálatok szerint a gombafehérje rendszeres fogyasztása több egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát is csökkentheti, különösen akkor, ha magas zsírtartalmú, kalóriatartalmú, illetve alacsonyabb tápértékű élelmiszereket helyettesítenek vele.

Fottás: medicalnewstoday.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra