Izomépítéshez ez a fehérje a legjobb

Egyre többen döntenek úgy, hogy mérséklik az állati eredetű fehérjék fogyasztását, egyesek pedig teljesen lemondanak a húsról és a tejtermékekről. De vajon jó döntés ez ekkor is, ha izmot szeretnénk építeni?

A korábbi nézetek szerint izomépítés szempontjából az állati fehérjék bevitele a leghatékonyabb, de mostanában több kutatás is megkérdőjelezte ezt az állítást. Egy 2017-es tanulmány például azzal állt elő hogy a mycoprotein, vagyis a gombafehérje ugyanolyan jól működik ebből a szempontból, mint az állati eredetűek, például a tejfehérje.

A gomba- vagy a tejfehérje hatásosabb?

A gombafehérjét a Fusarium venenatum nevű mikrogombákból állítják elő. A hatásait vizsgáló kutatást egy növényi eredetű húspótlókat gyártó cég finanszírozta. A kutatást vezető Benjamin Wall professzor és kollégái azt vizsgálták, hogy a mikoprotein hogyan hat az izomépítésre az állati fehérjéhez, egészen pontosan a tejfehérjéhez képest.

protein, fehérje, tejfehérje, gombafehérje, állati eredetű fehérje, növényi fehérje, izomépítést, testépítés
A gombafehérje gyorsabb növekedésre serkenti az izmokat. Fotó: 123rf

A kutatásba 20 fiatal, egészséges férfit vontak be. Az alanyoknál azt vizsgálták, hogyan emésztik meg a fehérjéket . A fehérjék emésztése során ugyanis aminosavak kerülnek a véráramba, így járulva hozzá az izomépítéshez. Well és csapata arra az eredményre jutott, hogy a kifejezetten izomfejlesztő edzések mellett tejfehérjét is fogyasztó alanyok 60 százalékkal több izmot építettek, mint a kizárólag edző társaik. A gombafehérjét fogyasztók ezzel szemben 120 százalékkal jobb eredményt értek el. Ez tehát arra utal, hogy mycoprotein hatékonyan helyettesítheti az állati eredetű fehérjéket.

A kutatócsapat szerint az adatok azt mutatják, hogy a gombafehérje az edzés utáni órákban képes gyorsabb növekedésre serkenteni az izmokat, mint a tejfehérje. A következő lépés az, hogy megvizsgálják, hogy szélesebb körű, illetve hosszabb távú kutatások esetében is hasonló eredményekre jutnak-e.

Egészséges és fenntartható alternatíva

A mycoprotein tehát egy új, egészséges fehérjealternatíva lehet, amely sokkal környezetkímélőbb az állati fehérjéknél. Ugyanakkor mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderüljön, biztonságos-e, mert többen is arról számoltak be, hogy allergiás tüneteket produkáltak a gombafehérjét tartalmazó élelmiszerek fogyasztása után. Wall professzor és kollégái viszont úgy vélik, a mycoprotein komoly előrelépés lehet az egészséges, fenntartható táplálkozás felé.

Korábbi vizsgálatok szerint a gombafehérje rendszeres fogyasztása több egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát is csökkentheti, különösen akkor, ha magas zsírtartalmú, kalóriatartalmú, illetve alacsonyabb tápértékű élelmiszereket helyettesítenek vele.

Fottás: medicalnewstoday.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: