Ihatunk kávét, ha gyógyszert szedünk?

A kávézás a mindennapjaink szerves része, bizonyos gyógyszerek szedése mellett azonban érdemes felhagyni vele. Mely készítményeket befolyásolhatja a koffeindús ital?

A kávé sokuknak egyfajta napindító rituálé, amely nélkül neki sem tudnánk vágni aznapi tennivalóknak. Már kis mennyiségű fogyasztása is serkenti a központi idegrendszer működését és növeli a pulzust, így élénkít és segít a koncentrációban. Ráadásul egészséges is, legalábbis ha naponta két csészénél többet nem fogyasztunk belőle rendszeresen.

Mennyi kávé számít túl soknak? Öt kávé elfogyasztásával már akkor is átléphetjük az egészséges napi limitet, ha semmilyen más koffeintartalmú ételt vagy italt nem veszünk magunkhoz. Milyen veszélyei lehetnek a koffeintúladagolásnak? Kattintson a válaszért!

Mivel azonban számos módon hat a szervezetünkre, bizonyos gyógyszerek hatékonyságát is csökkentheti vagy éppen növelheti. A kávéban (illetve a teában is) megtalálhatóak olyan tanninsavak, amelyek a készítményekkel reakcióba lépve csökkenthetik a hatékonyságot, magas koffeintartalma pedig gyorsítja az anyagcserét, ami a felszívódást befolyásolhatja. Ha rendszeresen kávézunk, de az alábbi gyógyszerek egyikét is szednünk kell, akkor mindenképpen konzultáljunk a háziorvosunkkal - nem biztos, hogy teljesen fel kell hagyni a koffeines ital élvezetével, de érdemes lehet csökkenteni az adagokat.

Antipszichotikumok

Az antipszichotikumokat különböző eredetű pszichotikus zavarok (például skizofrénia, bipoláris zavar , depresszió) kezelésére írja fel az orvos. Ezek a vegyületek főként a központi idegrendszerben fejtik ki gátló hatásukat, és így csökkenthetik a mentális betegségek okozta panaszokat. Kutatások azonban igazolták, hogy a lítiumot és klozapint tartalmazó antipszichotikumok hatékonysága gyengülhet a kávétól, felszívódásukat pedig más koffeines ital, például a tea is lassíthatja.

Fájdalomcsillapítók

A kávéban található koffein felerősítheti a fájdalomcsillapító gyógyszerek hatását, ezért kisebb adag is elérheti a kellő hatást. Egy USA-ban végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a paracetamol és a koffein kombinációja károsíthatja a májat. A kávé mellett az alkohol rendszeres fogyasztását sem javasolják a fájdalomcsillapítók szedése mellett.

A kávé bizonyos gyógyszerek hatását is befolyásolhatja
A kávé bizonyos gyógyszerek hatását is befolyásolhatja

Asztma elleni készítmények

Az asztmásoknak felírt, teofillin hatóanyagú készítményeket sem javasolt a kávéval kombinálni. A teofillin ugyanis a koffeinhez hasonló serkentő hatást vált ki, a kettő együtt így "túlpörgetheti" a szervezetet. Erős szívdobogás , izzadás, nyugtalanság jelentkezhet, és alvásunk sem lesz kellően pihentető.

Vaspótló készítmények

A kávé nehezíti a vas felszívódását a szervezetben, a benne lévő koffein ugyanis nehezen oldódó vegyületet alkot a vassal. Ez a hatás nemcsak a táplálékkiegészítők, de a hagyományos ételek esetén is érvényesül, így aki rendszeresen és nagy dózisban fogyasztja a kávét, annál gyakrabban léphet fel vashiány.

Pajzsmirigygyógyszerek

Pajzsmirigyzavarok esetén az orvos szintetikus pajzsmirigyhormon, levotiroxin pótlását írhatja fel. Ennek felszívódását azonban gátolhatja a kávéfogyasztás , mégpedig nem kis mértékben: egyes kutatások szerint akár 50 százalékban csökkentheti a készítmény hatékonyságát a vele elfogyasztott kávé.

Csontritkulás elleni készítmények

A csontritkulást gátló és a csont újraképződését serkentő alendronsav hatását szintén a felére csökkentheti a rendszeres kávéfogyasztás. Ilyen készítményeket gyakran írnak fel például menopauzán túlhaladt nőknek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: