Ezért a cukor az új ellenség

Sokat változott az egészséges élelmiszer megítélése az utóbbi évtizedek során. Míg korábban a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását tartották az elhízás első számú felelősének, napjainkban a cukor- és szénhidrátfogyasztás ártalmaira hívják fel a figyelmet.

Idejétmúlt definíciók alapján kategorizálnak egészségesnek vagy éppen szervezetre károsnak bizonyos élelmiszereket – áll az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerellenőrző Hatóság (U.S. Food and Drug Administration, röviden FDA) közelmúltban kiadott közleményében.

A hatóság bejelentette, hogy elsősorban a közegészségügyi állapotoknak megfelelően kezdik az élelmiszerek tápanyagtartalmi felülvizsgálatát, valamint újraértelmezik az egészséges élelmiszer fogalmát. A procedúra éveket vehet igénybe, ha azonban a kongresszus megszavazza, kiemelt prioritásként kezeli majd a munkát a hatóság.

Az étkezésre vonatkozó hivatalos ajánlásokat Nagy-Britanniában sem frissítették az elmúlt húsz évben, ami miatt a szigetország is komoly lépésekre készül a gasztronómiai tömegtájékoztatás terén. Hogy a brit konyhákban milyen ételeket tartanak egészségesnek vagy épp károsnak, az alábbi cikkünkből kiderül!

A cukor és a szénhidrát az új ellenség

Az FDA 1994-ben alakította ki álláspontját az egészséges élelmiszert illetően, melyek alapján „Healthy”, vagyis egészséges címkével látott el bizonyos termékeket. Akkoriban a szervezetre leginkább károsnak a transzzsírsavat , illetve a „természetes” megjelölést is szigorú szabályokhoz kötötték.

Mit tartalmazhat egy egészséges ebéd?

Sharon Zarabi táplálkozáskutató szerint az 1990-es években még szinte kizárólag a zsíros ételeket tették felelőssé a szív- és érrendszeri megbetegedések és az elhízás ijesztő méretű növekedéséért, miközben az emberek több tízszeresét fogyasztották az egészséges cukormennyiségnek naponta. A mai diéták már elsősorban a cukrot és a szénhidrátot száműznék az étkezésből, valamint különválasztják a telített és telítetlen zsírsavakat is. Zarabi szerint az egészséges táplálkozás kulcsa az egyszerű hozzávalókban rejlik, amely mentes mindenféle adalékanyagoktól és ízfokozóktól. A magas növényi zsírtartalmú csonthéjasok, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása várhatóan a későbbiekben sem lesz feketelistás – hangsúlyozta a táplálkozáskutató.

Forrás: WebMD

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: