Ezért a cukor az új ellenség

Sokat változott az egészséges élelmiszer megítélése az utóbbi évtizedek során. Míg korábban a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását tartották az elhízás első számú felelősének, napjainkban a cukor- és szénhidrátfogyasztás ártalmaira hívják fel a figyelmet.

Idejétmúlt definíciók alapján kategorizálnak egészségesnek vagy éppen szervezetre károsnak bizonyos élelmiszereket – áll az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerellenőrző Hatóság (U.S. Food and Drug Administration, röviden FDA) közelmúltban kiadott közleményében.

A hatóság bejelentette, hogy elsősorban a közegészségügyi állapotoknak megfelelően kezdik az élelmiszerek tápanyagtartalmi felülvizsgálatát, valamint újraértelmezik az egészséges élelmiszer fogalmát. A procedúra éveket vehet igénybe, ha azonban a kongresszus megszavazza, kiemelt prioritásként kezeli majd a munkát a hatóság.

Az étkezésre vonatkozó hivatalos ajánlásokat Nagy-Britanniában sem frissítették az elmúlt húsz évben, ami miatt a szigetország is komoly lépésekre készül a gasztronómiai tömegtájékoztatás terén. Hogy a brit konyhákban milyen ételeket tartanak egészségesnek vagy épp károsnak, az alábbi cikkünkből kiderül!

A cukor és a szénhidrát az új ellenség

Az FDA 1994-ben alakította ki álláspontját az egészséges élelmiszert illetően, melyek alapján „Healthy”, vagyis egészséges címkével látott el bizonyos termékeket. Akkoriban a szervezetre leginkább károsnak a transzzsírsavat, illetve a „természetes” megjelölést is szigorú szabályokhoz kötötték.

Mit tartalmazhat egy egészséges ebéd?

Sharon Zarabi táplálkozáskutató szerint az 1990-es években még szinte kizárólag a zsíros ételeket tették felelőssé a szív- és érrendszeri megbetegedések és az elhízás ijesztő méretű növekedéséért, miközben az emberek több tízszeresét fogyasztották az egészséges cukormennyiségnek naponta. A mai diéták már elsősorban a cukrot és a szénhidrátot száműznék az étkezésből, valamint különválasztják a telített és telítetlen zsírsavakat is. Zarabi szerint az egészséges táplálkozás kulcsa az egyszerű hozzávalókban rejlik, amely mentes mindenféle adalékanyagoktól és ízfokozóktól. A magas növényi zsírtartalmú csonthéjasok, zöldségek és gyümölcsök fogyasztása várhatóan a későbbiekben sem lesz feketelistás – hangsúlyozta a táplálkozáskutató.

Forrás: WebMD

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)