Ételek, amiktől rossz kedvünk lesz

Nem csak attól lehet rossz kedvünk, hogy nem tudunk élelmet szerezni, vagy nem azt kapjuk a tányérunkra, amit szívesen ennénk. Bizonyos ételek hatására jelentősen romolhat hangulatunk - az alábbiakban a legfontosabbakat soroljuk fel ezek közül.

Finomított szénhidrátok Ideje újra elővennünk a paleo szakácskönyveket, mert a finomított szénhidrátoktól sokkal depressziósabbak lehetünk, állítják a Columbia University kutatói. Egy több mint 70 ezer nő egészségügyi állapotát vizsgáló adatbázisra hivatkozva (Women's Health Initiative) a kutatók azt állapították meg, hogy minél magasabbra ugrik egy ő vércukra azután, hogy cukrot, illetve finomított gabonaféléket eszik, annál nagyobb az esélye a depresszióra. Az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban publikált tanulmányból meglepő módon az is kiderült, hogy a teljes kiőrlésű gabonában és a konyhakerti terményekben gazdag étrend viszont csökkenti a nők depressziójának esélyét.

Cukor

Több kutatás mutatott már rá arra, hogy a cukorban gazdag étrend fokozhatja a test és az agy gyulladásait, ezek a gyulladások pedig növelik a depresszió előfordulásának kockázatát. A JAMA Psychiatry szaklapban publikált tanulmány például azt mondja, hogy az agy gyulladása 30 százalékkal gyakoribb volt a klinikai depresszióval diagnosztizált betegekben, egy másik, szintén ebben a lapban közzétett tanulmány pedig azt mondja, hogy sokkal kevesebbszer voltak depressziósak azok a páciensek, akiknek az autoimmun vagy gyulladásos betegségeit gyógyszerrel kezelték. Látszik tehát, hogy a cukor a krónikus gyulladás egyik okozója, ha pedig a cukrot elhagyjuk az étrendünkből, sokkal jobb hangulatunk lehet.

Egyes ételek rosszkedvűvé tehetnek minket

Egyes ételek rosszkedvűvé tehetnek minket

Mesterséges édesítőszerek

A Northwestern Ohio University kutatói azt vizsgálták a közelmúltban, hogy milyen hatással van az aszpartám a depressziósokra, és kifejezetten rossz hatást figyeltek meg. Olyannyira rosszat tett a pácienseknek a mesterséges édesítőszer, hogy a tanulmányhoz szükséges vizsgálatot is abba kellett hagyni egyes esetekben, mivel a páciensek depressziója egészen az öngyilkossági kísérletekig fokozódott. Az aszpartám csak azoknál fokozta a depressziót, akiknél már korábban is diagnosztizálták azt - azon kísérleti alanyoknál viszont, akiknél nem fordult elő depresszió, az aszpartám jelentősen csökkentette a szervezet szerotoninszintjét: ezt a hormont pedig más néven "boldogsághormonnak" nevezzük.

Transzzsírok

Korábban már olvashattuk a hírt, hogy az olívaolaj csökkenti számos egészségügyi komplikáció esélyét, beleértve a szívrohamot és a depressziót is. Arról azonban már nem feltétlenül hallhattunk, hogy az artériáinkat eltömítő transzzsírok akár 48 százalékkal is fokozhatják a depresszió esélyét - mindezt a PloS ONE szakfolyóiratban publikált tanulmányok egyike állítja. Jó tudni, hogy Magyarországon az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának maximumát 2013 óta törvény szabályozza: ez az érték nem lehet 2 százaléknál magasabb.

Feldolgozott élelmiszerek

Nem meglepő, hogy az az ételcsoport, amely tartalmazza az eddig felsorolt négy alkotóelemet, szintén hatással lesz hangulatunkra. A The British Journal of Psychiatry szakfolyóirat egyik tanulmánya a feldolgozott ételek hatásait vizsgálta több mint háromezer emberen, konklúziói szerint azoknál volt a legnagyobb esélye a depressziónak, akik a legtöbb feldolgozott ételt ették, és azoknál volt a legkisebb, akik a legtöbb teljes kiőrlésű ételt fogyasztották.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: