Éhesen ezért leszünk mérgesek

Ha ránk tör az éhség, egyből türelmetlenebbnek, stresszesebbnek érezhetjük magunkat. A jelenség hatásait kutatásokkal is vizsgálták.

Az éhségérzet általában fáradtsággal jár együtt, de sokaknál a korgó gyomor idegességet, feszültséget vált ki. Az angoloknak szavuk is van erre, ez a mérges (angry) és az éhes (hungry) összeolvasztásából született hangry. Ha ez az állapot kerekedik rajtunk felül, idegessé és csipkelődővé válunk, amit sokszor a környezetünk is nehezen visel. Miért van ez?

Az éhséggel a negatív érzelmek is nőnek

"Általánosan elfogadott tény, hogy az éhség befolyásolja a hangulatunkat, és olyan viselkedési formákat erősíthet fel, mint az agresszió - a folyamat pszichológiai hátterét azonban kevés kutatás vizsgálta" - mondta el Jennifer MacCormack, az Észak-Karolina Állami Egyetem pszichológiai és idegtudományi tanszékének doktori hallgatója. Hogy jobban megértsék ezeket a folyamatokat, MacCormack egy csapat kutatóval együtt 400 ember viselkedését vizsgálta meg.

10 fajta éhség: megmondjuk, hogyan győzze le! Az éhség nagy misztérium: vannak napok, amikor meg tudjuk enni, ami a tányérunkon van, néha nem, néha pedig egyenesen feneketlen a gyomrunk. Kattintson !

A vizsgálat egyik részében az embereknek olyan képeket mutattak, amelyek pozitív, semleges vagy negatív érzéseket váltottak ki: például egy kiskutyáról, egy villanykörtéről vagy egy kígyóról készült képet. Ezek után többféleképpen értelmezhető kínai jelekről is képeket kellett nézniük, miközben arról nyilatkoztak, hogy mennyire éhesek , illetve hogy milyen mértékű érzelmeket váltanak ki belőlük a látottak. Mint kiderült, minél éhesebbek voltak az emberek, annál rosszabb véleményük volt a negatív asszociációjú képekről.

Az éhes emberek sokkal negatívabban reagálnak bizonyos szituációkra
Az éhes emberek sokkal negatívabban reagálnak bizonyos szituációkra

Egy másik kutatás során 200 főiskolás érzelmeit vizsgálták meg két csoportban: az egyik megreggelizett, a másik azonban nem. Mindkét csoportot egy stresszes szituációban mérték fel: olyan számítógépeken dolgoztak, amely nem sokkal a munkájuk befejezte előtt - természetesen nem véletlenül - elromlott. A beérkező oktató ráadásul a diákokat vonta felelősségre a műszaki hiba miatt, majd néhányukkal egy tesztet is kitöltetett az érzéseikről. Azok a diákok, akik nem ettek, sokkal negatívabban reagáltak a szituációra, a teszt kitöltése azonban némiképp tompította mindezt. Összességében azokat, akiknek a teszt kitöltése alatt volt idejük az érzéseikre koncentrálni, jóval kevésbé viselték meg a történtek - még akkor is, ha az étkezést kihagyó csoportban voltak.

Mindkét kutatásból kitűnt tehát, hogy az éhségérzet felerősíti a negatív érzéseket - a haragot, a stresszt vagy az undort -, ezeket azonban tompíthatja, ha valami elvonja a figyelmünket. Az érzések pedig kevésbé kerítenek hatalmukba, ha tudjuk, hogy az éhségből eredeztethetőek.

Forrás: Time.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: