Egészségesebben ettünk a karantén alatt

Továbbra is népszerű a szendvics, a magyarok 92 százaléka átállt a saját készítésű ételekre.

Tízből kilenc magyar otthon főzött a karantén alatt, az ország rendszeresebben eszik, mint korábban. Sőt: sokan tudatosan odafigyeltek az egészséges étkezésre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására - derül ki az Upfield Hungary és a 24.hu közös kutatásából, amelyben a világ egyik vezető margaringyártója arra kereste a választ, hogyan változtatták meg a vírus miatti kijárási korlátozások a magyarok étkezési szokásait. Az online kérdőívet egy hét alatt több mint 4500-an töltötték ki, így ma már sokkal többet tudunk a karanténkonyha-forradalom lényegéről.

A házilag készített főtt ételeké volt a főszerep

A home office-ban sokan újra belakták a konyhát: a válaszadók 92 százaléka állt be a tűzhely mögé, hogy főzzön magának, és csak 15 százalék rendelt házhoz készételt. Megugrott a házilag készült főtt ételek fogyasztása, a kérdőív kitöltőinek több mint fele evett többet ebből az ételtípusból a karantén idején. A korlátozások kihirdetése után felhalmozott liszt és élesztő sem veszett kárba, mivel az otthon maradók közül minden ötödik ember (20 százalék) maga sütötte mindennapi kenyerét.

karatén-konyha, koronavírus főzés, otthoni ételek, főzés
karatén-konyha, koronavírus főzés, otthoni ételek, főzés

Minőségi ételek, minőségi étkezések

A válaszadók közel harmada jobban odafigyelt a korlátozások alatt a tápláló étrendre, 27 százalék több gyümölcsöt, 21 százalék több zöldséget evett ebben az időszakban. A rendszertelen, útközbeni, gyors étkezéseket felváltották a közös családi reggelik, ebédek és vacsorák.

Vincze Renáta, az Upfield regionális marketingigazgatója szerint a pandémia egyértelműen ráirányította a figyelmet a kiegyensúlyozott étkezés fontosságára: "A margarinpiac meghatározó szereplőjeként mi magunk is felelősek vagyunk az emberek étkezési szokásainak alakításáért. Nagy öröm látni, hogy egy alapvetően negatív helyzetre milyen pozitívan reagáltunk a táplálkozásunkkal. Bízunk abban, hogy az elmúlt hónapokban kialakított új szokásokat a legtöbben a korlátozások feloldását követően is megtartják majd."

Műanyag dobozban ezért ne tároljunk ételt Szinte minden háztartásban vannak olyan műanyag dobozok, amelyek a megmaradt élelmiszerek tárolására szolgálnak. Több kutatási eredmény is felhívta azonban a figyelmet, hogy bizonyos vegyületek a műanyag edényből a benne lévő élelmiszerbe oldódhat, ezek pedig a szervezetünkben felhalmozódva veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. További részletekért kattintson korábbi cikkünkre.

Gyorsan, valami finomat

Hiába a lelkes sütés-főzés, a legtöbben a home office időszakában is ugyanannyi, vagy csak valamivel több időt szántak az ételkészítésre naponta, mint a vírust megelőzően, jellemzően körülbelül egy órát töltöttek a konyhában naponta. A többség a menüt is csak nagyjából tervezte meg előre, a tesztet kitöltők harmada pedig inkább abból készített valamit, amit otthon talált.

Szendvicsreneszánsz: margarinos, szalámis, sajtos

Ebben a hektikus időszakban nem meglepő, hogy a gyorsan, valami finomat kategória győztese a szendvics lett. A válaszadók harmada mindennap készített magának valamilyen szendvicset reggelire (58 százalék) vagy vacsorára (39 százalék). Bár az eredmények szerint a szendvics a gyors elkészíthetőség mellett a jól variálhatóságnak köszönheti népszerűségét, azért egyértelműen a szalámis, sok sajtos verzió a nyerő.

A tartós szendvicsek helyett azonban felértékelődött az egészséges vonal szerepe: a kitöltők fele szerint a szendvicsből a zöldség sem maradhat ki, 70 százalék szerint pedig a növényi kenőanyag, a margarin a kenyérre való. A margarint a legtöbben a gyors, könnyen kenhető állag, az íz és a növényi eredet miatt fogyasztják előszeretettel. A kitöltők közel fele tudta, hogy a margarin Omega-3, Omega-6 zsírsavat és E-vitamint is tartalmaz, de több, mára megdöntött margarinnal kapcsolatos tévhit is felbukkant a válaszok között.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció