Az éjszakai evés így hat a testre

Cukorbetegség, szívprobléma vagy metabolikus szindróma is lehet a vége az éjszakai evésnek.

Nemcsak az számít, mit eszünk. Egészségünk védelme érdekében legalább ilyen fontos az is, hogy mikor - derül ki a Manchesteri Egyetem tudósainak kutatásából. A szakértők laboratóriumi körülmények között tenyésztett sejtek és egerek tanulmányozása során figyelték meg, hogyan függ össze cirkadián ritmusunk - vagyis napi biológiai óránk - az emésztéssel és az anyagcserével.

A késői vacsora ezért káros

A napi biológiai ritmusunk felborulása olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a diabétesz, ametabolikus szindrómavagy a különböző szívproblémák, de az elhízáshoz is jelentősen hozzájárulhat. A témáról egy korábbi cikkünkben is olvashat!

A tudósok azt látták, hogy az evés után beinduló inzulintermelésnek komoly hatása van a szabályos, napszaki ritmus szerint ismétlődő biológiai folyamatokra, illetve sejtjeink működésének összhangjára. Tehát, ha biológiai szempontból rendszeresen rosszkor - vagyis késő éjjel - eszünk, azzal kibillentjük helyes működéséből a cirkadián ritmusunkat. Az inzulin fokozott jelenlétével ráadásul olyan fehérjék termelődése is beindul, amelyekre az adott napszakban a testünknek nem is lenne szüksége.

evés, éjszakai evés, késői vacsora, cirkadián ritmus, alvás, biolódiai óra
Az éjszakai evés cukorbetegséget vagy szívproblémákat okozhat. Fotó: 123rf

Így változik a hormonszintünk egy nap során

Egy egészséges ember szervezetében a stresszhormonként is ismert kortizolból reggel nyolc óra körül van jelen a legtöbb - ez ad elegendő energiát az ébredéshez és a napkezdéshez. Kortizolszintünk hajnali három óra körül éri el a legalacsonyabb értékeket, majd újra termelődni kezd és reggel nyolckor ismét csúcsértéken áll.

A kortizolszint a reggeli csúcs után délelőtt mérséklődik, adrenalin- és szerotoninszintünk viszont ekkor kezd növekedni. Dél körül pörög leginkább az anyagcserénk - sokan ezért érzik farkaséhesnek magukat ebédidőben -, dél múltával pedig a kortizol csökkenésével lelassul az anyagcsere, ilyenkor jön a kora délutáni "kajakóma". Estére a szerotonin helyét fokozatosan átveszi az egyre termelődő "alváshormon" - melatonin -, hajnali 3-kor pedig jön a már említett kortizol-mélypont.

Tehát nem egyszerű a rendszer, ugyanakkor könnyű megzavarni. Ha ez egy hajnal 3 órai, főétkezésnek is beillő lakomával történik, akkor bőrünk, emésztésünk és stressz-szintünk is tükrözni fogja, hogy valami nincs rendben.

Mit tehetnek az éjszakai műszakosok?

Nyilván azok vannak a legnehezebb helyzetben, akiktől a munkájuk rendszeres éjszakai ébrenlétet követel. Ők ugyanis nem tudnak a Nap járásához alkalmazkodni étkezéseikkel, mert szinte végigalusszák a nappalt. Márpedig a Daily Mail által megkérdezett szakértő, Dr. Michael Crupain szerint napi kalóriabevitelünk 75 százalékát délután 3-ig el kellene fogyasztanunk.

A szakember szerint az éjszakai műszakosoknak több tervezésre van szükségük, mint a nappal dolgozóknak. "Munkába indulás előtt egyenek a legtöbbet, és vigyenek magukkal egészséges nasikat a műszakjuk idejére. Hazaérkezés után pedig még egyenek valami könnyű ételt" - tanácsolja Dr. Crupain.

Forrás: dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)