Az anyatejjel egyenértékű a tojás

A tojás azon kevés élelmiszerek egyike, ami az összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza. Tévhit, hogy a magas koleszterinszintért lenne felelős, és elhízni sem fogunk miatta, biológiai értéke ugyanakkor az anyatejjel egyenértékű. Október 19-e a tojás világnapja, melynek kapcsán szakemberek oszlattak el kételyeket erről az alapvető táplálékról.

Előételnek javasolták a tojásfogyasztást

A tojás az idők kezdete óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka. Már az Ószövetség egyik irata, Jób könyve is felhívja a figyelmet fogyasztásának előnyeire , Mózes V. könyvének egyik intelme pedig azt javasolja, hogy a madárfészekből a tojást vegyük el, de a madarat ne bántsuk, így az ismét tojhat. Hérodotosz görög történetíró feljegyzései szerint az ókori Egyiptomban már mesterségesen keltettek tojásokat, Arisztotelész pedig a legjobban tojó tyúkfajtákat vette számba. "Tojástól az almáig" ("Ab ovo usque ad mala") - hangzik a latin mondás, utalva a rómaiak étkezési szokásaira, akik előételnek javasolták a tojásfogyasztást, majd az ebédet valamilyen gyümölccsel zárták.

Tojás: koleszterinbomba vagy egészséges fehérjeforrás? Sokan aggódnak amiatt, hogy a tojás és más koleszterinben gazdag élelmiszerek fogyasztása megemelheti a vér koleszterinszintjét, ezáltal növelve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azonban a táplálkozással bevitt koleszterin a legtöbb esetben nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét annyira, mint az elfogyasztott zsiradék típusa és mennyisége, kivéve néhány, a magas koleszterinbevitelre érzékeny egyén esetében - írja egy tanulmány .

A tojás a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja
A tojás a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A középkorban adóztatták a tojást, illetve adó formájában is beszedték azt, a tyúkkal egyetemben. A második világháborús politikai szerepvállalásáról ismert Winston Churchill (akinek többek között az agráriumhoz is komoly köze volt, 1939-től ugyanis a brit marhatenyésztő szövetség tagjának választották) szerint a Brit Birodalom hanyatlását is az idézte elő, hogy az angolok elhagyták a klasszikus, tojásalapú reggelit.

Fogyókúrás és egészséges

A tojásfogyasztás tehát végigkísérte az ember történelmét, érthető módon: elsőrendű fehérjeforrás , zsírösszetétele a szervezet minden igényét kielégíti, emellett pedig bőségesen tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Kiemelkedő biológiai értékének köszönhetően, némi szénhidráttal és rosttal karöltve egyedüli ételként is kiszolgálná az emberi szervezet tápanyagigényét. Más ételekhez képest ugyanakkor kicsi a kalóriaértéke is: egy átlagos méretű tojás energiatartalma 75 kcal, ezért számos fogyókúra alapját képezi ez az élelmiszer.

A tojás évezredek óta tölt be fontos szerepet az emberiség étrendjében. A múlt század végén összefüggésbe hozták több betegséggel, így például az érelmeszesedéssel is, ezért sokan kerülni kezdték. A legújabb eredmények kapcsán azonban érdemes átgondolni a korábbi feltételezéseket, és rehabilitálni a tojást. Minden vád alól felmentjük a tojást az alábbi cikkünkben !

A huszadik század elejére a mezőgazdasági gépesítés a nagyüzemi tojástermelést is lehetővé tette, ennek köszönhetően az év bármelyik szakaszában megfelelő mennyiségű tojást elő tudtak állítani - Dr. Sütő Zoltán, a Kaposvári Egyetem Állattudományi Intézetének egyetemi tanára a Tojás Világnapja kapcsán rendezett sajtóbeszélgetésen. 1945-ben az USA-ban még 402 volt az egy főre jutó tojásfogyasztás , majd drámai visszaesés következett világszerte. Az akkori táplálkozáskutatók az elhízás, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések elterjedéséért a magas koleszterinszintet tették felelőssé, melynek okául néhány tanulmány a tojásfogyasztást emelte ki. Bár ezt később számos kutatás megcáfolta, a tojás rossz hírét azóta sem lehetett tisztára mosni a köztudatban.

Hibás kutatás a koleszterinnel kapcsolatos tévhitek alapja

A koleszterin életalkotó elemünk, nem egy ördögtől való dolog - hangsúlyozta Dr. Csiki Zoltán belgyógyász-gasztroenterológus. A szervezetünkben lévő koleszterin kétharmadát a májunk termeli, mert szüksége van rá, hiszen sejtjeink ebből élnek. Akkor káros, ha tartósan nagy adagot juttatnunk a szervezetünkbe, önmagában tojásfogyasztással azonban erre kicsi az esély. Még csak nem is a zsír jelenti a legnagyobb gondot (persze nagy különbség van a növényi zsírok és a sütés közben keletkező transzzsírok között), sokkal inkább a szénhidrátfogyasztás mértékét kellene csökkenteni. "A tojás biológiai értéke az anyatejjel egyenlő, hiszen az összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza" - mondta el Dr. Csiki Zoltán.

A koleszterinről vallott nézetek egészen a nyolcvanas évekig az 1950-ben lefektetett alapokon nyugodtak, ezek azonban komoly módszertani hibákkal készültek - magyarázta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. Olyan kísérleti állaton tesztelték például a koleszterin hatásait (többek között nyúlon), amely alkatánál fogva vegetáriánus és nem is találkozhatna vele. A szervezetében végbemenő változások így nem egyeznek meg az emberi szervezetre gyakorolt hatásokkal - tette hozzá a szakember.

Szinte már csak nálunk kapható az S-es tojás

Magyarországon az uniós átlag alatti, 214 az egy főre jutó tojásfogyasztás. Ráadásul ezeknek komoly százaléka S-es méretű jércetojás, melyet az EU tagországai között már csak a magyar és a szlovák piacokon találhatunk meg, máshol nem hozhatják forgalomba. Ez nehéz helyzetbe hozza a hazai termelőket, akiknek vállalhatatlanul alacsony áron kell tartaniuk az árakat, hogy az olcsóbb, de kisebb tojások mellett piacképesek maradjanak. Végh László szerint frissesség és minőség szempontjából is fontos, hogy a boltokban a magyar termelők portékáit keressük. Erről a csomagolás címkéje, és a tojás kódjában lévő H-betű is árulkodik.

Antal Emese dietetikus szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás alapját kell, hogy képezze a tojás, nem csak magas fehérjetartalma miatt, hanem mert kiváló vitaminforrás is egyben. A C-vitaminon kívül tulajdonképpen mindegyik fontos szerves vegyület megtalálható benne. Ráadásul a mellé fogyasztott zöldségek vitamintartalmának hasznosulását is az ötszörösére növelik a tojássárgában lévő anyagok.

Megvan, hogy a legjobb feltörni a tojást A tojás feltörése igazi kulináris szertartás. Bámulatos, ahogy a szakácsok egy kézzel képesek kivitelezni, ráadásul nem hagynak semmiféle piszkot maguk után. Mi a helyes eljárás, ha ilyen művészi módon és hatékonyan szeretnénk hozzájutni a tojás beltartalmához? Mutatjuk !

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra