A magyarok ennyi bort isznak

Az idei szőlőtermésből nagyjából 3 millió hektoliternyi bor készülhet, amelyből 600-700 hektoliter megy exportra.

A borokra is kihat az időjárás - részletek!

Körülbelül 4,2 millió mázsa szőlő termett idén, amiből 2,9-3,1 millió hektoliter bor készülhet - közölte Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Az idei mennyiség az elmúlt 10 év termésátlagánál 10-15 százalékkal nagyobb terméshozamot jelent.

szőlő, szőlőtermés, bor, borfogyasztás
10 éve nem volt ilyen szőlőtermés itthon. Fotó: iStock

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek. Ráadásul az is bizakodásra ad okot, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából. A magyarok egyébként évi 21-23 liter bort fogyasztanak fejenként.

Árthat-e a borfogyasztás?

Rengeteg tanulmány és tudományos értekezés születik manapság az alkoholfogyasztás hatásairól, azonban meglehetősen sok az egymásnak ellentmondó eredmény. Ahogy korábban megírtuk , egy londoni tanulmány szerint például nap 175 milliliter vörösbor elfogyasztása akár 50 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a nők körében, a finnek szerint azonban már a mértékletes borozás is jelentősen ronthatja az alvás minőségét. A francia tudósok azt állítják, hogy napi egy közepes pohárnyi vörösbor megakadályozhatja a demencia kialakulását, míg egy amerikai tanulmány szerint az alkohol nem engedi megtisztulni agyunkat a méreganyagoktól, ezáltal elősegítheti az agysejtek pusztulását és az Alzheimer-kór kialakulását.

Biztosat tehát nem lehet mondani a témával kapcsolatban, de talán az alkofolfogyasztás elhagyása - vagy legalábbis minimalizálása - a legjobb döntés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra