A magyarok ennyi bort isznak

Az idei szőlőtermésből nagyjából 3 millió hektoliternyi bor készülhet, amelyből 600-700 hektoliter megy exportra.

A borokra is kihat az időjárás - részletek!

Körülbelül 4,2 millió mázsa szőlő termett idén, amiből 2,9-3,1 millió hektoliter bor készülhet - közölte Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Az idei mennyiség az elmúlt 10 év termésátlagánál 10-15 százalékkal nagyobb terméshozamot jelent.

szőlő, szőlőtermés, bor, borfogyasztás
szőlő, szőlőtermés, bor, borfogyasztás

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek. Ráadásul az is bizakodásra ad okot, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából. A magyarok egyébként évi 21-23 liter bort fogyasztanak fejenként.

Árthat-e a borfogyasztás?

Rengeteg tanulmány és tudományos értekezés születik manapság az alkoholfogyasztás hatásairól, azonban meglehetősen sok az egymásnak ellentmondó eredmény. Ahogy korábban megírtuk, egy londoni tanulmány szerint például nap 175 milliliter vörösbor elfogyasztása akár 50 százalékkal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát a nők körében, a finnek szerint azonban már a mértékletes borozás is jelentősen ronthatja azalvásminőségét. A francia tudósok azt állítják, hogy napi egy közepes pohárnyi vörösbor megakadályozhatja a demencia kialakulását, míg egy amerikai tanulmány szerint az alkohol nem engedi megtisztulni agyunkat a méreganyagoktól, ezáltal elősegítheti az agysejtek pusztulását és azAlzheimer-kórkialakulását.

Biztosat tehát nem lehet mondani a témával kapcsolatban, de talán az alkofolfogyasztás elhagyása - vagy legalábbis minimalizálása - a legjobb döntés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció