A legnépszerűbb termelői piacok Budapesten

Az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek a hazai termelői élelmiszerek iránt, és reneszánszukat élik a piacok is. Budapesten némelyik még hétköznap is nyitva tart. Ezek közül az alábbi, ismertebb termelői és gasztropiacokat érdemes útba ejteni.

Szimpla Vasárnap Háztáji Piac

A belváros egyik legismertebb termelői piaca a minden vasárnap nyitva tartó Háztáji Piac a Szimpla Kertben, ahol 30-40 termelő portékáival várják az érdeklődőket, ügyelve a széles termékskálára. A piacon kapható rengetegféle sajt, méz, lekvár, szörp, zöldség-gyümölcs, valamint hústermékek, mangalica- és vadhús, frissen szedett és szárított gombák és szarvasgomba-különlegességek, illetve fűszerek és szendvicskrémek.

A termékek vegyszermentesek, és közös bennük, hogy közeli termelőktől kerülnek a piacra. A Háztáji Piacon minden vasárnap élő zene is szól, és minden héten főznek is a piacon kapható alapanyagokból, illetve reggelizésre is van lehetőség, a legkisebbek örömére pedig gyermekfoglalkozásokkal is készülnek.

Pancs Gasztroplacc
Pancs Gasztroplacc (Fotókredit: Szindbád az Utazó)

Pancs Gasztroplacc

Vasárnaponként a Tűzoltó utca 22. szám alatt találjuk meg a Pancs Gasztroplacc piacát, amelyen magyar őstermelők portékáiból válogathatunk. A termelőkben közös, hogy fontos számukra a összhang a természettel, így szezonális zöldségeket-gyümölcsöket, sajtokat, házi sonkákat és szalámikat, pékárukat, szörpöket, lekvárokat, gyümölcsleveket, borokat kínálnak az érdeklődőknek. A Pancs havonta tart workshopokat is, ahol tésztakészítést, fűszernövény-ültetést sajátíthatunk el, de tanulhatunk a különböző mézek tulajdonságairól is. Közös főzéssel és egyéb gasztroprogramokkal is készülnek időnként a szervezők, így emiatt is érdemes felkeresni a piacot.

Kiskertpiac

Szintén vasárnaponként látogathatunk el a város egyik legzöldebb piacára, a Kiskertpiacra, de sajnos nem minden héten: havonta 1-2 alkalommal rendezik meg ezt a piacot az Anker't-ben, a Paulay Ede utca 33. szám alatt. Érdemes a piac facebookcsatornáját figyelnünk, ha tudni szeretnénk a következő piac idejét.

Kiskertpiac
Kiskertpiac (Fotó forrása: Kiskertpiac)

A Kiskertpiacon ugyan vásárolhatunk olyan finomságokat is, amelyek a természetben teremnek, de alapvetően virágok, palánták, virág- és zöldségmagok, illetve az ezek ültetéséhez szükséges alapanyagokat szerezhetjük be, hogy otthon magunk is létrehozhassuk apró, városi paradicsomunkat akár a kertben, akár a balkonon. A piac célja ugyanis, hogy felhívja a figyelmet a növények és a fenntartható környezet fontosságára, és ötleteket is ad a kialakításhoz.

Slow Gasztro Market

A Slow Gasztro Market a Kiskertpiachoz hasonlóan alkalmanként tűnik fel az Anker't-ben, ezért érdemes ennél is előre utánanéznünk a következő alkalomnak. A piac azért jött létre, hogy a fenntartható életmódot, az egészséges, kiváló minőségű alapanyagokból készülő termékeket népszerűsítse és támogassa.

Slow Gasztro Market
Slow Gasztro Market (Fotó forrása: Slow Gasztro Market)

A piacon találunk hagyományos és különleges péksüteményeket, cukrászati termékeket, gasztroajándékokat, kolbászokat, tejtermék-különlegességeket, joghurtokat, sajtokat, lekvárokat, chutneykat , szószokat, tésztákat, nassolnivalókat és számos gasztronómiai érdekességet, amilyenek a fürjtojásból vagy a szarvasgombából készült termékek.

Czakó Kert&Piacz

A magát a Tabán legöregebb házaként jellemző Czakó Kert&Piacz Budapest 1. kerületében, a Czakó utca 15. szám alatt található, a piac pedig minden szombaton nyitva tart reggel 8 órától. A piacozáson kívül reggelizni , bruncholni és ebédelni is van lehetőségünk a kertben. Az árusok portékái között találunk húsokat, tojást, mézkülönlegességeket, friss pékárut, lekvárokat, és alkalmanként olyan különlegességeket is, mint a levendulás termékek és a libából készült finomságok.

Vegan Sunday Market
Vegan Sunday Market (Fotó forrása: Vegan Food Fest facebook)

Vegan Sunday Market

Szintén az Anker't ad otthont a havonta megrendezésre kerülő Vegan Sunday Marketnek, amelyet általában minden hónap első vasárnapján tartanak, de érdemes előre kideríteni az időpontot. A piac az állati alapanyagmentes, illetve az állatkísérleteket mellőző termékek népszerűsítésére jött létre, és rengeteg vegán finomsággal várja az érdeklődőket.

Kaphatóak itt sütéshez előkészített grillkolbászok, organikus nyers vegán fermentált sajtkülönlegességek, sütik, szendvicsek, süsd magad finomságok, chiliszószok, kézműves vegán szappanok, krémek és tisztálkodószerek, vegán nassolnivalók, hamburgerek, szörpök, zöldséglevek, krémes és tunkolós finomságok. A piacon általában lehetőség van ebédelni, és gyakran készülnek különleges programmal is a szervezők.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)