A koriander ezért egészséges

Az élénkzöld koriander egyelőre még nem annyira népszerű fűszernövény itthon, pedig érdemes lenne belőle minél többet fogyasztani, mivel nemcsak finom, de nagyon sok pozitív egészségügyi hatása is van.

Segít csökkenteni az oxidatív stresszt

A koriander antioxidánsokban gazdag, van benne például quercetin, kaempferol és béta-karotin is. Éppen ezért gyakori fogyasztása segíthet védeni a sejteket az oxidatív stressztől, és csökkenti a krónikus gyulladások kialakulásának esélyét a szervezetben. Antioxidánstartalma még a bogyós gyümölcsökénél is magasabb.

Segíthet védeni a sejteket az oxidatív stressztől
Segíthet védeni a sejteket az oxidatív stressztől

Gyulladáscsökkentő hatású

Az autoimmun betegségekkel küzdők gyulladáscsökkentő diétájában nagyon jó, ha a koriander is minél nagyobb szerepet kap. Sok benne a gyulladáscsökkentő hatóanyag, ráadásul még az emésztést is támogatja.

Segíthet a cukorbetegeknek

Kutatások szerint a koriander, pontosabban a korianderlevél kivonatának rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vér glükózszintjét és a koleszterinszintet is.

A legegészségesebb fűszerekről részletesen itt olvashat!

Májvédő hatású

A koriander segíthet a szervezet lipidegyensúlyának fenntartásában, ami tehermentesítheti a májat. Védi a máj sejtjeit, és megkönnyíti a szervnek a test méregtelenítését.

Szívvédő hatású

A koriander a vérnyomás szabályozásában is segíthet, emellett rugalmasabbá teszi az ereket, és enyhe vízhajtó hatása is van, ami miatt szintén vérnyomáscsökkentő hatású.

Segíti az emésztést, akadályozza a felfúvódást

Nem véletlen, hogy Indiában étkezések után gyakran szolgálnak fel friss, aprított korianderzölddel vagy a növény levével elkevert írót. A növény serkenti az emésztést anélkül, hogy gyomorsav-túltengést okozna, emellett akadályozza a fokozott gázképződést, és görcsoldó hatása is van. Emellett a gyomorfertőzések kialakulását is segíthet megakadályozni, mivel mikrobaölő hatású.

Forrás: curejoy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)