A ketogén diéta így teszi tönkre a Földet

A ketogén diéta egészségre gyakorolt negatív hatásaira a szakértők már eddig is megpróbálták felhívni az emberek figyelmét. A Harvard Egyetem táplálkozástudományi szakembere most arra figyelmeztet, hogy ezzel az étrenddel nemcsak magunknak, hanem a Földnek is ártunk.

"A nagy mennyiségű vörös hús fogyasztásán alapuló ketogén diéta aláássa az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló törekvéseinket" - nyilatkozta Dr. Walter Willett, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi professzora a Business Insidernek. "A ketogén diéta nem csak arra ártalmas, aki ezt az étrendet követi. Unokáinkra, dédunokáinkra nézve is rendkívül veszélyes. Valójában rendkívül felelőtlen döntés ezt az étrendet követni."

Unokáinkra, dédunokáinkra nézve is rendkívül veszélyes.
"Unokáinkra, dédunokáinkra nézve is rendkívül veszélyes." Fotó: iStock

Nagy mennyiségű zsír

A ketogén diéta alapvetően úgy épül fel, hogy a napi kalóriabevitel 75-80 százaléka zsírokból, 15-20 százaléka fehérjéből, és 5-10 százaléka szénhidrátból áll össze. Ha ugyanis az étrendben limitálják a napi szénhidrátfogyasztást, akkor az így fellépő hiányt a máj úgy kezeli, hogy a zsírraktárakat üríti ki, hogy energiához jusson. Ezt a folyamatot hívják ketózisnak, és erre alapoz a ketogén diéta. Magyarán tehát, aki ezt a diétát követi, annak tiltólistára kerül például a cukor, a búza, a bab - helyette viszont sok vörös hús kerül a tányérra.

Az állati eredetű élelmiszerekben azonban - amik a ketogén diéta nagy részét képezik - nagy menyiségben találhatók telített zsírsavak, amelyek pedig kapcsolatban állnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Ez az oka annak, amiért a szakemberek általában nem ajánlják ezt az étrendet.

Willett szerint egyébként lehetne a ketogén diétának is egészséges változata, ehhez azonban a mediterrán étrendből kellene átemelni néhány elemet. "Görögországban vagy éppen Izraelben is sok magas zsírtartalmú élelmiszert fogyasztanak, csak éppen az egészséges, telítetlen zsírokat. Egészséges növényi olajokat használnak, sok zöldséget és halat esznek, mindemellett kevés szénhidrátot fogyasztanak."

A marhahús fogyasztása a bolygónak is árt

Abban a ketogén diéta hívei és Willet is egyet ért, hogy csökkenteni kellene az emberek finomítottszénhidrát-bevitelét. A fehér kenyeret, a különféle csipszeket, süteményeket és cukros italokat egészséges alternatívával kellene helyettesíteni. Ám a szakember szerint egyáltalán nem az a megoldás, hogy a szénhidrátokat egyszerűen telített zsírsavakra cseréljük. Ezzel ugyanis nem csak magunknak, hanem a bolygónak is ártunk.

Számos nemzetközi tanulmány után 2016-ban idehaza is megjelent az első tudományos minőségű írás a növényi alapú étrend létjogosultságáról. A cikk első szerzőjével, Szabó Zoltán dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakemberrel beszélgettünk. Részletek!

Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint az emberek jelenlegi étkezési szokásai rendkívül károsak a bolygóra nézve: az élelmiszeripar felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 37 százalékáért. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete éppen ezért a növényalapú étrendet és kevesebb hús fogyasztását javasolja, ami csökkentené az állatállomány miatti üvegházhatásúgáz-kibocsátás mértékét. A jelentés szerzői szerint, ha az emberek változtatnak a táplálkozási, az élelmiszer-előállítási szokásaikon és az erdőgazdálkodáson, megmenthetik a bolygót a klímaváltozás súlyosabb hatásaitól.

Willett szerint is az lenne a megoldás, ha az emberek sokkal több gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és dióféléket fogyasztanának, miközben a húsfogyasztásukat legalább 50 százalékkal csökkenteni kellene.

"Ha ezen az úton haladunk, száz éven belül elpusztítjuk a környezetünket. Észhez kellene térnünk és jelentősen csökkenteni kellene a hús- és tejtermék-fogyasztásunkat. Az emberek nem lehetnek egészségesek, ha nem egy egészséges környezetben élnek."

Forrás: businessinsider.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)