Hogyan kerülhet szennyezőanyag a tejbe?

Nemrégiben nagy port kavart a hír, miszerint szennyezett tejet és tejtermékeket találtak egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzemben. A problémás tejtermékekben határérték feletti aflatoxin-szennyezést mutattak ki. De mi az aflatoxin, és hogyan kerülhet a tejbe?

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a közelmúltban határérték feletti aflatoxin-szennyezést talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben. Az aflatoxin egy penészgombák által termelt vegyület. A problémás termékek egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzemből származtak, a magas kockázat miatt azonban országos célellenőrzést rendelt el a hatóság.

A hír sokakban több kérdést is felvetett. Egyebek mellett azt, hogy vajon hogyan kerülhet az aflatoxin a tejbe, és miként lehet megelőzni, hogy ez megtörténjen. Ezeket a kérdéseket egy olvasó el is küldte közvetlenül a Nébih-nek, a hatóság pedig – szokás szerint – közösségi oldalán osztotta meg a választ.

penész, tej, tejtermék, aflatoxin, szennyezőanyag, méreganyag, szennyezett tej, szennyezett élelmiszer
Előfordulhat, hogy penészgomba által termelt szennyezőanyag kerül a tejbe. Fotó: Getty Images

A penészes takarmány a ludas

„A szélsőséges időjárási viszonyok különösen kedveznek a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának. Ha a tejelő tehén aflatoxinnal szennyezett takarmányt fogyaszt, a méreganyag nagyon könnyen átkerülhet a tejbe is. Jó hír azonban, hogy a szennyezett takarmány elhagyásával 2-3 nap alatt ki is ürül a toxin az állat szervezetéből” – írta a Nébih.

A hatóság korábban azt is kiemelt, hogy éppen ezért nagyon fontos, hogy a gabonatermesztők, az állattartók és a tejfeldolgozók rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek – ezzel ugyanis csökkenthető a toxinnal szennyezett tej előállatása és fogalomba kerülése.

Fontos kiemelni, hogy az említett, magas aflatoxin-szennyezést mutatott tételek nem kerültek forgalomba, a megvásárolható hazai tejek és tejtermékek tehát továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

Megelőzhető, hogy toxin kerüljön a tejbe?

Teljes mértékben nem lehet eltüntetni a toxinokat az élelmiszerláncból. Ettől függetlenül viszont mindent meg kell tenni a kockázat csökkentése érdekében. A Nébih tehát vállalkozói magatartást vár minden érintett szereplőtől. 

A tájékoztatás szerint a tej aflatoxinnal való szennyeződését úgy lehet a legegyszerűbben megelőzni, hogy a tejelő tehenet a legkevésbé szennyezett alapanyagokkal – például szénával és szilázzsal – etetik. A szemes kukorica toxinszennyezettségének csökkentése érdekében pedig többszöri magtisztítás (rostálás) javasolt a felhasználás előtt. Így ugyanis jó eséllyel kiszűrhetők a sérült, fertőzött kukoricaszemek, azok eltávolításával pedig mérsékelhető az aflatoxin-szennyezés veszélye.

Az állattartóknak és a tejfeldolgozóknak egyébként kötelességük haladéktalanul értesíteni a hatóságot, ha szennyezettség vagy annak gyanúja áll fenn. A határérték feletti eredményről pedig a magánlaboratóriumoknak is tájékoztatniuk kell a Nébihet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, majd estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet. Nagyrészt száraz idő valószínű, de késő délután az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este általában 17 és 24 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra