Mutatjuk, melyik a legszívbarátabb tejtermék

Egy új kutatás kimutatta, hogy a tej, valamint a vajak és a sajtok nem egyformán hatnak szívünk egészségére.

A legtöbben saját ízlésünk, illetve pénztárcánk alapján választunk tejtermékeket bevásárlás során. Egy kutatás szerint azonban – különösen már ismert szívproblémák esetén – célszerű azt is figyelembe venni, hogy a tej, a vaj és a sajt különböző módon hat szívünkre.

tejtermékek, élelmiszerüzlet, fiatal női vásárló, hűtőpult
A különféle tejtermékek fogyasztása eltérő módon hathat a szív- és érrendszer egészségére. Fotó: Getty Images

A tejjel és a vajjal érdemes lehet vigyázni

Svéd és norvég tudósok az European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent tanulmányukban 1929 idős alanyt vizsgáltak, akik mindannyian stabil angina pectorisszal éltek. A szakemberek többféle tényezőt is megfigyeltek az alanyok egészségi állapotával, életmódbeli, gyógyszerhasználati szokásaival és étrendjével kapcsolatban, beleértve a tejtermékek fogyasztását is – írja az eatthis.com.

A vizsgálatok során arra jutott a kutatócsoport, hogy a több tejet fogyasztó résztvevőknél magasabb volt a stroke és a korai elhalálozás kockázata az utánkövetési időszak alatt. Emellett akik rendszeresen ettek vajat, azoknál szintén nagyobb volt a korai halálozás, továbbá a szívroham veszélye. Az átlagosnál több sajtot fogyasztó betegeknél ugyanakkor alacsonyabbnak bizonyult az infarktus kockázata.

Eltérő tápanyag-összetétel lehet a magyarázat

Az eredmények az eatthis.com-nak nyilatkozó Catherine Gervaciót is meglepték. A dietetikus szakember szerint az állhat a háttérben, hogy a tej és a különféle tejtermékek egymástól eltérő arányban tartalmaznak telített zsírokat és koleszterint. Ha nem figyelünk a mértékre, ezek akár szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek, illetve már meglévő betegségek esetén súlyosbodhat az érintettek állapota, fokozódhat a stroke és a szíveredetű halálozás veszélye.

Gervacio kifejtette, a vajban például igen magas a telített zsírok, transzzsírsavak és a koleszterin mennyisége, összehasonlítva a sajttal, például a cheddarral. Érdemes tehát – különösen már ismert egészségügyi problémák vagy kockázatok esetén – megfontolni, melyikből mennyit fogyasztunk. „Szó sincs arról, hogy rossz fényben kellene feltüntetni a tejet és termékeket. Rengeteg egészségügyi előnnyel jár a fogyasztásuk, fontos azonban, hogy ismerjük, személyes igényeinket figyelembe véve mi alapján válasszunk a fajták és mennyiségek közül, mert ez tovább javíthatja általános egészségi állapotunkat” – fogalmazott a táplálkozási szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: