Szennyezett tejtermékeket találtak

Közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben mutatott ki határérték feletti aflatoxin-szennyezést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A hatóság ezért országos célellenőrzést rendelt el.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázata miatt célzottan ellenőrzi a Nébih a tejeket és tejtermékeket. A hatóság laboratóriuma ugyanis több terméknél is határérték feletti mennyiségben mutatta ki ezt a mérgezőanyagot. A Nébih ugyanakkor közleményében megnyugtatott mindenkit:  az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tejek és tejtermékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

Mitől szennyeződtek az élelmiszerek?

A problémás termékek egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzemből származtak, és ezek aflatoxin-szennyezettsége is csak kismértékben lépte át a határértéket. A szakemberek szerint a szennyezés takarmányeredetű, „ezért kiemelten fontos, hogy a gabonatermesztők, az állattartók és a tejfeldolgozók rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek”.

tej, tejtermék, szennyezett élelmiszer, penészgomba,, toxin, Nébih, élelmiszer-biztonság
Szennyezett tejtermékeket találtak. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Penészes takarmányt ehettek az állatok

Mint írták, az idei év időjárása különösen kedvezett a penészgombák szaporodásának, és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának. A probléma leginkább a kukoricát érintette. A szennyezett takarmány elfogyasztásával pedig az állat tejébe is átkerülhet a toxin.

A toxinokat sajnos nem lehet teljes mértékben eltüntetni az élelmiszerláncból. A Nébih ugyanakkor kiemelte: mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése, illetve a határérték alatt tartása érdekében. Az ismert kockázat miatt minden érintett szereplőtől felelős vállalkozói magatartást várnak, amelynek része, hogy szennyezettség vagy annak gyanúja esetén haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot. „Fontos, hogy az esetleges pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magán laboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébih-et” – tették hozzá.

A tejelő teheneknek szánt takarmányok aflatoxin-szennyezettségének csökkentési lehetőségeiről a Nébih egy korábbi tájékoztatójában osztott meg hasznos tanácsokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra