Szennyezett tejtermékeket találtak

Közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben mutatott ki határérték feletti aflatoxin-szennyezést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A hatóság ezért országos célellenőrzést rendelt el.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázata miatt célzottan ellenőrzi a Nébih a tejeket és tejtermékeket. A hatóság laboratóriuma ugyanis több terméknél is határérték feletti mennyiségben mutatta ki ezt a mérgezőanyagot. A Nébih ugyanakkor közleményében megnyugtatott mindenkit:  az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tejek és tejtermékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

Mitől szennyeződtek az élelmiszerek?

A problémás termékek egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzemből származtak, és ezek aflatoxin-szennyezettsége is csak kismértékben lépte át a határértéket. A szakemberek szerint a szennyezés takarmányeredetű, „ezért kiemelten fontos, hogy a gabonatermesztők, az állattartók és a tejfeldolgozók rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek”.

tej, tejtermék, szennyezett élelmiszer, penészgomba,, toxin, Nébih, élelmiszer-biztonság
Szennyezett tejtermékeket találtak. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Penészes takarmányt ehettek az állatok

Mint írták, az idei év időjárása különösen kedvezett a penészgombák szaporodásának, és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának. A probléma leginkább a kukoricát érintette. A szennyezett takarmány elfogyasztásával pedig az állat tejébe is átkerülhet a toxin.

A toxinokat sajnos nem lehet teljes mértékben eltüntetni az élelmiszerláncból. A Nébih ugyanakkor kiemelte: mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése, illetve a határérték alatt tartása érdekében. Az ismert kockázat miatt minden érintett szereplőtől felelős vállalkozói magatartást várnak, amelynek része, hogy szennyezettség vagy annak gyanúja esetén haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot. „Fontos, hogy az esetleges pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magán laboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébih-et” – tették hozzá.

A tejelő teheneknek szánt takarmányok aflatoxin-szennyezettségének csökkentési lehetőségeiről a Nébih egy korábbi tájékoztatójában osztott meg hasznos tanácsokat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: