Hétköznapi hibák, amelyek székrekedéshez vezetnek

A székrekedés minden korosztályt érintő panasz, ám idősebb korban, illetve a nőknél valamivel gyakrabban fordul elő. Többnyire hétköznapi okokból alakul ki, azonban könnyen tartós problémává válhat.

Bár élete során szinte mindenki találkozik nehezen üríthető vagy a szokásosnál hosszabb idő után jelentkező székeléssel, ez még önmagában nem számít kórosnak. Székrekedésnek csak akkor nevezhető, ha a megszokottnál sokkal ritkábban - 3-4 naponta - erőlködések árán ürítünk, általában kisebb mennyiségű, kemény és száraz béltartalmat. A székrekedés olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint például a rossz közérzet, a fájdalmas haspuffadás, valamint a teltségérzet, ami ürítés után is megmaradhat.

Milyen betegségeket jelezhetnek az emésztési panaszok? Emésztési problémával időnként mind szembesülni kényszerülünk hol enyhébb, hol pedig súlyosabb formában. Sokszor azonnal tudjuk az okát, máskor viszont értetlenül állunk a probléma előtt, ami nem meglepő, hiszen emésztési panaszokat sok minden okozhat. Részletek itt.

A leggyakoribb okok

A hosszú távon akár komoly szövődményeket is okozó székrekedés leggyakoribb oka a nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány. A hibás étkezési szokások megmutatkozhatnak a rendszertelenségében - "gyorsan bekapok valamit, amikor éppen időm van" -, valamint az elfogyasztott ételek minőségében. Ha napközben összevissza eszünk, ráadásul szénhidrátban és finomított lisztekben gazdag, zsíros ételeket, a székletünktől sem várhatunk rendszerességet vagy megfelelő állagot.

Ha nem megfelelően étkezünk, az gyakran vezet székrekedéshez. Fotó: Getty Images
A nem megfelelő táplálkozás gyakran vezet székrekedéshez. Fotó: Getty Images

Éppen ezért fontos, hogy naponta többször - lehetőség szerint legalább ötször - nagyjából ugyanabban az időben étkezzünk. Hanyagoljuk a gyorsételeket, helyettük válasszuk inkább egészségesen változatos, rostban gazdag táplálékokat, hiszen ezek elengedhetetlenül fontosak az emésztés szempontjából. A rostok egyfajta béltisztítóként haladnak át a szervezeten, elősegítve a rendszeresen és könnyen üríthető állagú székletet. Az étkezésünk mellett figyeljünk arra is, hogy mindennap mozogjunk minél többet, hiszen ez jelentősen hat a bélműködésre is.

Hajlamosító élethelyzetek

Előfordulnak olyan életszakaszok vagy élethelyzetek, amelyek kifejezetten hajlamosíthatnak a székrekedésre. Ilyen a várandósság időszaka, ahol a fő kiváltó ok a progeszteron hormon, valamint a terhesség első trimeszterére jellemző gyakori hányinger, hányás okozta étvágycsökkenés. Hatással lehetnek az emésztésre egyes betegségek, gyógyszerek, vitaminok, táplálékkiegészítők, vagy például vaskészítmények is.

A széklet visszatartása szintén problémát okozhat, hiszen ez könnyen a béltartalom kiszáradásához és annak nehéz kiürítéséhez vezethet. Gyakran ez az oka az utazóknál jelentkező székrekedésnek is. Ráadásul egy hosszú út során - különösen akkor, ha több napot vagyunk távol - még nagyobb kihívást jelent tartani a megfelelő táplálkozást is, emellett a stresszfaktor szintén megnövekedhet. Mivel a gyomor és az idegrendszer közvetlen összeköttetésben állnak, nagy hatással vannak egymás működésére.

Természetes segítség

Bár a fő cél mindig a megelőzés, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a hatékony stresszoldás mellett igénybe vehetünk korszerű, természetes hatóanyagokra épülő hashajtó szereket is. Ilyen hatóanyag például a laktulóz, ami a természetben előforduló cukrokból épül fel. A laktulóz nem szívódik fel a szervezetből, a bélrendszeren végighaladva nemcsak a béltartalom kiürítését segíti elő, de kedvező hatással van a bélflórára is. Ezek a vény nélkül - többnyire szirup formájában - kapható készítmények nemcsak a megkönnyebbülést segítik elő, hanem használatukkal elkerülhetjük a székrekedés olyan kellemetlen szövődményeit is, mint például a végbélrepedés vagy az aranyér.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)