Edzés nélkül is fogyaszt a növényi étrend

Az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrenddel felpörgethetjük az anyagcserénket és a szervezet természetes zsírégetését - derült ki a Yale Egyetem szakembereinek kutatásából.

A túlsúllyal küzdőknek érdemes lehet kipróbálni az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrendet, ami önmagában képes fokozni a szervezet anyagcseréjének ritmusát, így izzasztó edzések nélkül is több zsírt égethetünk el. A Yale Egyetem kutatási eredményeit a Jama című orvosi szakfolyóiratban publikálták a kutatók.

növényi étrend vegán diéta
A növényi alapú étkezés fokozza a szervezet kalóriaégetését. Fotó: Getty Images

16 hetes vegán diéta

A szakemberek által kiválasztott 244 önkéntes résztvevő mindegyike a 25-75 éves korosztályból került ki, a testtömeg-indexük (BMI) pedig 28 és 40 közé esett (felnőttek esetében 25-ös érték felett túlsúlyról, míg 30-as érték felett extrém túlsúlyról beszélhetünk.) Őket a kutatók véletlenszerűen két csoportra osztották, majd az egyik csoportnak 4 hónapon át kellett követnie egy előre összeállított, alacsony zsírtartalmú, vegán étrendet, ami főként gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket és gabonaféléket tartalmazott, hasonló adagokban, mint amit a kutatást megelőzően is fogyasztottak az alanyok egy-egy étkezés során. A kontrollcsoport tagjainak eközben változatlanul úgy kellett étkezniük, ahogy eddig is tették.

A növényi étrend nem csak az egészségünkre, de a környezetünkre nézve is számos pozitív hatással lehet - további részletek itt .

Mindkét csoportot megkérték, hogy a kutatás idejére mérsékeljék az alkoholfogyasztásukat: a nők napi egy alkoholos italt fogyaszthattak, míg a férfiaknak napi kettő volt a limit. Az önkéntesek a 16 hét során az étkezésen kívül semmit sem változtattak az életmódjukon, nem edzettek többet vagy másképpen, mint addig.

Gyorsabb anyagcsere, kevesebb zsigeri zsír

A szakemberek a kutatás kezdetén és végén is felmérték a résztvevők fizikai állapotát, súlyát és alapanyagcseréjét - az eredményekből pedig kiderült, hogy a növényi étrendet követő embereknek átlagosan 18,7 százalékkal nőtt az étkezések utáni kalóriaégetésük, emellett átlagosan 6,3 kilótól szabadultak meg a négy hónap alatt.

Ami talán ennél is fontosabb, hogy a vegán diétát követőknél csökkent az inzulinrezisztencia mértéke, és kimutathatóan alacsonyabb lett a zsigeri zsírmennyiségük is, ami a belső szervek között felhalmozódó, egészségügyi szempontból fokozott kockázatokkal járó, úgynevezett viszcerális zsírszövetet jelenti. Eközben a kontrollcsoport tagjai nem tapasztaltak súlyvesztést, és a testzsírszázalékuk sem változott.

A kutatás vezetője, dr. Hana Kahleova, a Felelős Orvostudományi Orvosi Bizottság (Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) klinikai kutatásokért felelős igazgatója a Medical News Today portálnak úgy nyilatkozott: "ez a felfedezés átütő erejű lehet annak a közel 160 millió amerikainak, akik túlsúllyal vagy elhízással küzdenek. Az, hogy minden étkezés után extra kalóriákat égetünk, jelentős előrelépést jelenthet az egészséges testsúly elérésében."

A kulcs: sok zöldség és gyümölcs

A Yale Egyetem kutatói, dr. Kitt Petersen és dr. Gerald Shulman kiemelték, hogy a kapott eredmények megerősítik a témában korábban született kutatásokat, miszerint a megfelelően összeállított növényi alapú étrend elősegíti a testzsírszázalék csökkentését, ezzel hozzájárul az alacsonyabb kalóriabevitelhez és a magasabb kalóriafelhasználáshoz.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kutatásban részt vevő alanyok egyikénél sem állt fent diagnosztizált cukorbetegség, vagyis további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, ez az étrend milyen hatással van a krónikus betegséggel küzdőkre.

Az azonban a meglévő kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -6, +0 °C

Erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, de számottevő csapadék nem lesz. Megerősödik az északnyugatira forduló szél, 0, 4 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front. A szeles tájakon erős fejfájás léphet fel, a keringési panaszok pedig országszerte jellemzőek lehetnek. Az ízületesek tüneti továbbra sem szűnnek, sőt, kissé erősödhetnek is. A fényszegény időben gyakori lehet a lehangoltság, sokan tapasztalhatnak koncentrálási problémákat is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: