A fekete széklet okai

A székletürítés a mindennapok része. Normális esetben persze nem igényel különösebb odafigyelést, ha viszont a végtermék kapcsán valamilyen furcsaságot tapasztalunk, érdemes kicsit utánajárni a lehetséges okoknak, nehogy valamilyen komolyabb probléma álljon a háttérben.

Mi adja a széklet sötétebb színét?

A széklet alapvetően jellegzetes barna színnel szokott jelentkezni, amelyet az epefesték kölcsönöz neki. Olykor azonban előfordul, hogy sötétté válik, ennek oka pedig lehet egy egészen ártalmatlan, hétköznapi dolog, de akár valamilyen betegség is.

Az elváltozás forrása lehet például vörösbor, véres hurka, vagy éppen valamilyen sötét levű gyümölcs, mint a meggy és a feketeszeder fogyasztása. Ha az étrendünkben gyakrabban és nagyobb mennyiségben szerepel hús, az szintén sötétebb árnyalatot adhat. Bizonyos gyógyhatású készítmények ugyancsak felelőssé tehetők, tipikus példa erre a hasmenésre szedett aktív szén, akárcsak a vastartalmú gyógyszerek.

fekete széklet, véres széklet, meléna, székletürítés, széklet
Figyeljünk oda egészségünkre - a széklet jellegének változása árulkodó jel lehet!

Mikor jelez bajt a széklet?

A felsoroltakon túl viszont akad egy olyan tényező is, amely már aggodalomra adhat okot. Fekete, úgynevezett szurokszékletet eredményez ugyanis, ha a bélsárba megemésztett vér kerül. Orvosi nyelven ezt hívjuk melénának. Ilyenkor a vér a nyelőcsőből, a gyomorból vagy a vékonybélből származik, kísérő tünetként pedig kávézacchoz hasonló hányás is jelentkezhet.

Orrvérzéstől a gyomorrákig

Ha felvetődik a gyanú, hogy a székletben vér van, mihamarabb tisztázni kell az eredetét. Ez lehet ugyanis egy egyszerű fogínyvérzés vagy orrvérzés, de például a nyelőcső-visszér sérülése is állhat mögötte. Az esetek 10-15 százalékában előfordulhat súlyos, bőségesebb vérzés, ami életveszélyes állapotot okoz, ha nem fedezik fel időben. Perforált gyomor- és nyombélfekély, de akár a gyomor daganatos megbetegedése miatt szintén kerülhet vér az ürülékbe.

Szín, állag, alak, szag, mennyiség, látható összetevők, emésztettség - miről árulkodik a széklet?

A sötét szín eredetét mindenképpen tisztázni kell! Amennyiben a kiváltó tényező nem azonosítható be egyértelműen, valamint a fekete székletürítés nem csak átmeneti jelenség, mindenképpen orvosi kivizsgálást tesz indokolttá. A véres széklet minden esetben betegségtünet.

Mit árul el a széklet színe? A vécé lehúzása előtt érdemes lehet megtekinteni a székletet, a színe ugyanis sokat elárulhat az egészségünkről. A széklet az emésztés végterméke. Amit megeszünk, összekeveredik a különböző emésztőenzimekkel és epével, így az ételt majdnem teljesen le tudjuk bontani. Ez a folyékony állagú keverék végighalad a bélrendszeren, ahol a tápanyagok és a víz a bél falán keresztül felszívódnak a véráramba, a fel nem használt anyagok pedig széklet formájában, a végbélen keresztül távoznak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)