Telefonjuk segíthet a skizofrén betegeknek

Mobiltelefonja is jelezheti a skizofréniával küzdőnek, ha újabb rohamra számíthat.

A skizofrénia nem egységes kórkép, hanem a pszichotikus állapotok közé sorolt agyi betegségek összefoglaló neve. Ezek közös jellemzője, hogy a beteg akarata, gondolatai és érzelmei szétesnek. A beteg rohamszerűen jelentkező időszakokban úgy érzi, mintha minden megváltozna körülötte, nem létező dolgoknak tulajdonít jelentőséget, hangokat hall, hallucinál. Ezeket a veszélyes rohamokat - más néven relapszusokat - előre jelezheti egy okostelefon is, amely a felhasználója viselkedéséből és a környezeti zajokból következtet a tünetek romlására.

Milyen életet élhet ma egy skizofrén beteg? Kevés betegség szerepelt olyan sokat az irodalomban és a filmművészetben, mint a skizofrénia, a társadalomban mégis - vagy talán épp emiatt - egy hamis kép él erről a kórképről. Pszichiáterrel beszélgettünk a gyakori tévhitekről, illetve arról, hogyan éli hétköznapjait egy skizofrén beteg. Kattintson a részletekért!

Az első jelek egy hónappal a roham előtt jelentkeznek

Tanzeem Choudhury, a Cornell Tech egészségügyi és technológiai professzora két tanulmányt is végzett arról, hogy az okostelefonnal kinyerhető adatok hogyan képesek megjósolni a skizofréniával kezeltek állapotát. Az adatgyűjtés nemcsak azért lehet hasznos, mert a rohamot időben jelezve nem hatalmasodik el a betegség a kezelt személyen, hanem azért is, mert a segítségével személyre szabott kezelést kaphatnak az érintettek.

A telefonból kinyert adatokból is megjósolható, ha romlik a beteg állapota. Fotó: Getty Images
A telefonból kinyert adatokból is megjósolható, ha romlik a beteg állapota. Fotó: Getty Images

A betegség többféle tünettel is jelentkezhet, ezekre pedig mindenki egy kicsit másképp reagál, a kutató mégis megpróbálta összegyűjteni azokat a jeleket, amelyek általánosan utalhatnak egy súlyosabb periódus közeledtére. A professzor és kutatócsoportja két év alatt hatvan skizofrén beteg mobiltelefonos adatait gyűjtötte be, közülük 18-an tapasztaltak a vizsgált időszakban efféle rohamot. A begyűjtött adatokat egy algoritmus rendszerezte, és olyan mintákat keresett, amelyek jellemzően egy rosszabb periódus előtt figyelhetőek meg. Megvizsgálta a többi között a betegek mozgását, alvási szokásait, a hívásaik hosszát és gyakoriságát.

Arra jutott, hogy bizonyos viselkedési formák sokkal sűrűbbé válnak nagyjából a relapszusokat megelőző 30 napban. Ezek alapján pedig a későbbiekben olyan szoftver is kifejleszthető, amely figyelmezteti egy lehetséges rohamra a beteget jóval azelőtt, hogy az első érezhető tünetek jelentkeznének. Így a legsúlyosabb tünetek - pánikrohamok, hallucinációk, depresszió - megfelelő készítmények szedésével megelőzhetőek lehetnek, a beteg pedig kórházi kezelésre sem feltétlenül szorul majd.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: