Ősi reakciót hoz elő a karácsonyi bevásárlás

Dr. David Lewis pszichológus szerint a karácsonyi bevásárláskor összeverődő rengeteg ember olyan alapvető túlélési ösztönöket vált ki, amelyek fokozzák az agressziót.

Karácsonyi hagyományok, amelyek végigkísérik az életünket.

A tömeg, a hosszú sorok és a parkolási nehézségek gyorsan frusztrációhoz, ingerlékenységhez, kimerültséghez és szorongáshoz vezethet. Az ajándékválasztással kapcsolatos aggodalmak pedig a bűntudat vagy az alkalmatlanság érzését válthatják ki. "Az ünnepi jókedv gyorsan átadhatja a helyét a szezonális bevásárlási stressznek" - mondja dr. Lewis, a MindLab International kutatója. "Ennek egyik fő tényezője a többi ember jelenléte. Más emberek nagy fenyegetést, az idegenek pedig még nagyobb fenyegetést jelent. A nálunk lassabban haladó embereket, például az időseket, ellenségeknek kezdjük tekinteni. Ez pedig vásárlási dühöt vált ki."

Az ünnepi jókedv gyorsan átadhatja a helyét a szezonális bevásárlási stressznek
Az ünnepi jókedv gyorsan átadhatja a helyét a szezonális bevásárlási stressznek

Dr. Lewis szerint a szervezetünk a jól ismert "harcolj vagy menekülj" állapotba vált át. A szívverésünk felgyorsul, miközben átvágunk a tömegen. Fokozódik az izzadás, és egyre több kortizol stresszhormont termelünk. "Ez pedig agresszív viselkedést válthat ki, ugyanakkor ha valaki levert, megpróbálhat elmenekülni. Előfordul, hogy valaki otthagyja a tele bevásárlókocsit, mert egy percet sem bírnak ki többet a boltban" - mondja dr. Lewis. A szakértő szerint az ilyesfajta reakcióknak leginkább a nagyvárosokon kívül élők vannak kitéve, akik nincsenek hozzászokva ekkora tömeghez, így hajlamosabbak a stresszre.

Dr. Lewis tippjei a bevásárláshoz:

 • 1. Készítsünk bevásárlólistát
 • 2. Soha ne vásároljunk éhesen
 • 3. Nagyobb értékű termék megvásárlása előtt mindig sétáljunk arrébb egy rövid időre, és gondoljuk át a választást
 • 4. Tanuljuk meg a különbséget a bevásárlás és a vásárolgatás között
 • Az utolsó tanács azt jelenti, hogy míg a bevásárlás, vagyis a WC-papír, a macskaalom és más hétköznapi termékek beszerzése megerőltető, unalmas házimunka, addig a vásárolgatás azt jelenti, hogy különösebb cél nélkül, szabadon nézelődhetünk az üzletekben. Ez utóbbi sokaknak élvezetes lehet.

  )
  Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +32, +37 °C
  Minimum: +14, +22 °C

  Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)