Ősi reakciót hoz elő a karácsonyi bevásárlás

Dr. David Lewis pszichológus szerint a karácsonyi bevásárláskor összeverődő rengeteg ember olyan alapvető túlélési ösztönöket vált ki, amelyek fokozzák az agressziót.

Karácsonyi hagyományok , amelyek végigkísérik az életünket.

A tömeg, a hosszú sorok és a parkolási nehézségek gyorsan frusztrációhoz, ingerlékenységhez, kimerültséghez és szorongáshoz vezethet. Az ajándékválasztással kapcsolatos aggodalmak pedig a bűntudat vagy az alkalmatlanság érzését válthatják ki. "Az ünnepi jókedv gyorsan átadhatja a helyét a szezonális bevásárlási stressznek " - mondja dr. Lewis, a MindLab International kutatója. "Ennek egyik fő tényezője a többi ember jelenléte. Más emberek nagy fenyegetést, az idegenek pedig még nagyobb fenyegetést jelent. A nálunk lassabban haladó embereket, például az időseket, ellenségeknek kezdjük tekinteni. Ez pedig vásárlási dühöt vált ki."

Az ünnepi jókedv gyorsan átadhatja a helyét a szezonális bevásárlási stressznek
Az ünnepi jókedv gyorsan átadhatja a helyét a szezonális bevásárlási stressznek

Dr. Lewis szerint a szervezetünk a jól ismert "harcolj vagy menekülj" állapotba vált át. A szívverésünk felgyorsul, miközben átvágunk a tömegen. Fokozódik az izzadás, és egyre több kortizol stresszhormont termelünk. "Ez pedig agresszív viselkedést válthat ki , ugyanakkor ha valaki levert, megpróbálhat elmenekülni. Előfordul, hogy valaki otthagyja a tele bevásárlókocsit, mert egy percet sem bírnak ki többet a boltban" - mondja dr. Lewis. A szakértő szerint az ilyesfajta reakcióknak leginkább a nagyvárosokon kívül élők vannak kitéve, akik nincsenek hozzászokva ekkora tömeghez, így hajlamosabbak a stresszre.

Dr. Lewis tippjei a bevásárláshoz:

 • 1. Készítsünk bevásárlólistát
 • 2. Soha ne vásároljunk éhesen
 • 3. Nagyobb értékű termék megvásárlása előtt mindig sétáljunk arrébb egy rövid időre, és gondoljuk át a választást
 • 4. Tanuljuk meg a különbséget a bevásárlás és a vásárolgatás között
 • Az utolsó tanács azt jelenti, hogy míg a bevásárlás, vagyis a WC-papír, a macskaalom és más hétköznapi termékek beszerzése megerőltető, unalmas házimunka, addig a vásárolgatás azt jelenti, hogy különösebb cél nélkül, szabadon nézelődhetünk az üzletekben. Ez utóbbi sokaknak élvezetes lehet.

  )
  Megújult a HáziPatika! (x)

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +18, +25 °C
  Minimum: +4, +11 °C

  A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

  Egészséget befolyásoló hatások: