Örököljük a traumákat: így adják át egymásnak a generációk

A traumatikus élmények következményei még a harmadik generáción is meglátszanak. A traumák átörökítését, átadását egereken vizsgálták zürichi kutatók.

A pszichológusok előtt ismert, hogy a traumatikus élmények olyan magatartási rendellenességekhez vezethetnek, amelyek egyik generációról a másikra kerülnek át. A trauma-átörökítés mechanizmusát viszont csak a legújabb kutatások próbálták meg tisztázni.

Vannak olyan betegségek, amelyek egész családokon vonulnak végig, mégsem vezethetők vissza egyetlen génre - véli Isabelle Mansuy, a zürichi műszaki egyetem, az ETH professzora. Ilyen betegség például a bipoláris zavar, amelyet mániás depressziónak is neveznek. (Mániás szakaszban a betegek aktívak, "fel vannak dobva", a depressziósban pedig passzívak, lehangoltak.)

A szaklapban közzétett tanulmány szerint Mansuy most ezt a kórképet vizsgálta, másik munkahelyén, a Zürichi Egyetem Agykutató Intézetében. Kutatócsoportjával a molekuláris folyamatokat elemezték, amelyek szerepet játszanak a magatartási jelenségek "nem genetikus" átadásában, átörökítésében. Ezek általában az élet korai szakaszaiban bekövetkezett traumás élményekhez kötődnek.

Mansuy és kutatócsoportja a mechanizmus kulcselemét azonosította: a kis vagy rövid (small) RNS-molekulákat, más néven microRNS-eket tanulmányozták. (RNS: ribonukleinsav, ez az óriásmolekula a DNS, a dezoxiribonukleinsav kettős spiráljával szemben csak egyetlen csavarodó "szál".)

A sejtekben természetes körülmények között nagyszámú, különféle microRNS található - ezek a genetikai kód, azaz a DNS alapján jönnek létre. A microRNS-eknek szabályozó funkcióik vannak, például azt kontrollálják, hogy egy bizonyos fehérjéből hány másolat készülhet.

A kutatók azt tanulmányozták fiatal kísérleti egereken, hogy a traumatizált egyedek és a kontrollcsoport, azaz a nyugodt körülmények között felnövekvők microRNS-ei hogyan "fejeződnek ki", azaz hogyan működnek e rövid RNS-szakaszok a két csoport esetében.

Örököljük a traumákat: hogyan adják át egymásnak a generációk? (Fotó: Europress)

Felfedezték, hogy a traumás stressz megváltoztatja többfajta microRNS mennyiségét az agyban, a vérben és a spermiumokban. Bizonyos microRNS-ekből több, másokból kevesebb termelődött. Ez pedig a sejtműködés "félreszabályozásához" vezetett a "sokkolt" egerekben. (Alapesetben a sejtműködés irányításában éppen ezek a rövid RNS-ek vesznek részt.)

A traumás élmények után az egerek másképp viselkedtek: elvesztették természetes idegenkedésüket a nyílt terektől, a fényes helyektől - depresszív magatartást figyeltek meg náluk. A szimptómákat spermiumokkal adták át utódaiknak, bár azokat a kutatók nem tették ki traumának.

A sokkolt egerek utódjaiban az anyagcserét is befolyásolta a trauma: alacsonyabb volt az inzulin- és vércukorszintjük, mint a kontrollcsoport utódjaié. Mansuy szerint ezzel először bizonyították, hogy a traumák hosszú távon is befolyásolják az anyagcserét, a változások pedig átöröklődnek. Az elváltozásokat még a harmadik generációban is kimutatták. Ennek oka a spermiumok microRNS-szintjének felborulása volt - magyarázta Mansuy a medicalxpress.com szerint.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)