A stressz stresszt szül

Az anya-magzat kapcsolatanalízis segítségével a mama és babája saját kezükbe vehetik sorsukat. Nem lesznek kiszolgáltatva a kettejük kapcsolatát meghatározó pszichés tényezőknek, a kapcsolatanalízis optimális fejlődési pályára állíthatja a babát.

A kapcsolatanalízis a pszichózis (elmebaj) terápiákból fejlődött ki. Ma már persze tudjuk, hogy nem csupán a pszichózisok, hanem gyakorlatilag az öszszes pszichoszomatikus megbetegedés gyökerei a méhen belüli életidőig nyúlnak vissza. Utólag pszichoterápiával lehet gyógyítani ezeket a betegségeket, de a kapcsolatanalízissel a megelőzésük is lehetséges.

Meghatározó a harmónia

A mellékvese megnagyobbodása, a gyomor- és bélfekély, a hipertónia és a szívinfarktus rizikófaktora, a koronária megbetegedés - hogy csak néhányat soroljak fel a stresszbetegségek közül - mind visszaeredeztethetők a születés előtti életidőbe.

A stressz tünetegyüttes jelenségeit a születés előtti és körüli pszichológiában kísérletileg is ki lehet mutatni. Az a tény, hogy az anya stressze felnövekvő gyermeke stresszét is jelenti, ma már mérhető.

Ha a legkézenfekvőbb stresszfaktorokat vesszük számba, akkor az emberi szülés biológiájával kell kezdenünk. Ehhez társul a várandósság végén a relatív oxigénhiány. A placenta működése az utolsó hetekben már az oxigénfeldolgozó kapacitásának a határát súrolja. Vannak olyan kutatók, akik ebben vélik felfedezni a szülést elindító tényezőt.

Korán jövünk

Az embernél ehhez jön egy harmadik tényező: a koraszülöttség. Az antropológusok megállapítása szerint, míg a majmok kisgyermekként jönnek a világra, addig mi, emberek magzati állapotban. A törzsfejlődés és a biológiai program szerint a másállapotnak hozzávetőlegesen húsz hónapig kellene tartania. Ha a gyermek húsz hónap után jönne a világra, csak akkor lenne képes saját szükségleteinek megfelelően viselkedni és alkalmazkodni a környezetéhez. Az agytérfogat megnövekedésének következtében megindult törzsfejlődési átalakulás az embernél a csecsemőkorban jelentkezik, ami az emberré válás során egyre hoszszabb lett. A homo erectusnál 3-5 hónapig tartott, a homo sapiensnél már több mint egy évig.

Sebezhető csecsemő

A csecsemőkor egyik fontos jellemzője, hogy a születés előtti és körüli stresszélményeket kedvező feltételek esetén fel lehet dolgozni. Ha azonban a feltételek kedvezőtlenek, akkor ezek a hatások hátrányosan felerősödhetnek, és a következmények feldolgozása lehetetlenné válik. A betegségek megjósolhatók, és jönnek is menetrendszerűen.

A születés előtti stresszek kutatására kezdetben az volt a jellemző, hogy összefüggést próbáltak kimutatni az anya stressze és a születő gyermek személyisége, állapota között. Ezen a területen Lester Sonntag amerikai pszichológus volt az úttörő. ő a férjek háborús szolgálatát tekintette stresszfaktornak. Vizsgálatai szerint a katonák magzatai magasabb pulzusszámot produkáltak, ami egészen a felnőttkorukig megmaradt.

Ezzel csaknem egy időben a német Hau arra az eredményekre jutott, hogy a stresszel teli várandósságból született gyermekek kevesebbet alszanak, ingerlékenyebbek, a születési súlyuk alacsonyabb, hangulatuk pedig a sírás és az apátia között ingadozik.

A skót Stott az anyák szociális és kulturális hátrányát tekintette stresszfaktornak, és a hátrányos környezetben született gyermekeknél gyakoribb megbetegedéseket talált. Más hasonló kutatások is azt erősítik, hogy ahol a leendő anyát körülményei akadályozzák anyasága megélésében, ott a gyermek a fejlődésben gátolt lesz.

Különleges stresszt jelent a nem kívánt gyermekek problémája is. A témának a későbbiekben akár több fejezetet is szánhatunk. Most csak annyit jegyezzünk meg, hogy a nem kívántság önmaga elutasításába fordulhat át, ami pedig önpusztító magatartáshoz vezet. VI.évf./1.sz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: