Skizofrénia: kell félnünk a betegektől?

A skizofrénia nagyon összetett betegség, és talán az egyik olyan pszichiátriai zavar, melyet rengeteg tévhit, félinformáció és gyakran alaptalan félelmek öveznek. Mi az igazság? Kell tartanunk a skizofrén betegektől?

Ha valakiről kiderül, hogy skizofrén, akkor a legtöbben félelemmel, elutasítással, sőt rosszindulattal fordulunk felé. Általában azt feltételezzük, hogy egyik pillanatról a másikra egy másik személyiség veszi át az uralmat a beteg elméje felett, és azt is valószínűnek tartjuk, hogy a skizofrén ember ön- és közveszélyes, akit kerülni kell, sőt a legjobb lenne elmegyógyintézetbe zárni. A skizofrénia azonban jóval bonyolultabb betegség.

Az elnevezés nem egyetlen kórállapotot jelöl, hanem különböző, a pszichés működést érintő pszichotikus állapotoknak az összefoglaló neve. Ezeknek - bár különböző mértékben - közös jellemzője, hogy a beteg akarata, gondolatai és érzelmei "szétesnek". A zavarok jelentkezhetnek például a pszichés működés, a külvilággal való kapcsolattartás (valóságészlelés, érzékelés, kommunikáció), illetve a gondolkodás és az érzelmek különböző területein. A többszörös személyiség nem jellemző a skizofrén betegekre, a hasadt elmére vonatkozó elnevezés nem a személyiségre vonatkozik.

Hogy mi váltja ki a skizofréniát, még mindig rejtély. A szakemberek szerint a genetikának és az öröklött hajlamnak, az agyi biokémiai folyamatok zavarának (pl. a dopamin-anyagcsere zavarának), a fejlődési rendellenességeknek, a születéskor bekövetkezett oxigénhiányos állapotnak egyaránt szerepe lehet benne. A skizofrénia kialakulásának rizikóját erőteljesen növeli a szociális háttér, a családi és érzelmi körülmények, a traumák. Azonban nem mindenki lesz skizofrén, aki traumát él át gyermekkorában, és az idegrendszeri fejlődési zavarok sem jelentenek egyértelműen skizofréniát.

Félreértik a skizofrén betegeket
FÉLREÉRTIK A SKIZOFRÉN BETEGEKET

Árulkodó tünetek

Alvászavarok, nyugtalanság és a viselkedés, az addig jellemző gondolkodásmód változása, az észlelés zavarai jelezhetik először a bajt. Téves érzékelések, hallucinációk jelentkeznek, például hangokat hall, amelyekről úgy érzi, hogy irányítják, utasításokat adnak neki. A gondolkodás megváltozását tartalmilag a koncentráció nehézkessége, az ítélőképesség zavara, a téveszmék megjelenése, formailag a kusza, logikátlan gondolatmenetek, furcsa képzettársítások jellemzik. A gondolkodás zavarai a külső kommunikációban is megnyilvánulhatnak: a mondatfűzés kuszává, a beszéd összefüggéstelenné, érthetetlenné válhat. A beteg érzelmi élete, a családjával, a barátaival való kapcsolata is megváltozik, igen gyakran elszíntelenedik, örömtelenné, fásulttá, közönyössé válik, ezért az addigi kapcsolatrendszere fokozatosan leépül, helyét a magány és a befelé fordulás veszi át.

Állandósul a szorongás

Erős érzelmeket válthat ki a betegben a hallucinációktól való félelem, az állandósult szorongás is, amelyek miatt a külvilágot egy nyomasztó, ellenséges közegnek kezdi tartani. Nemegyszer maguk a tünetek, a beteg magába zárkózottsága, a téves érzékelésen alapuló ítéletei akadályozzák meg, hogy a hatékony kezelése mielőbb elkezdődjön, hiszen a legtöbb érintettnek nincs betegségtudata, azt fogadja el valóságnak, amit érez, gondol. A tünetek tehát igen sokfélék, de alapvetően két csoportba sorolhatók, a betegségnek két jellegzetes megjelenési módja különíthető el. Az egyik csoportba inkább az egészséges pszichés működéshez viszonyított hiány tartozik, míg a másik csoportra jellemző tünetekre a többlet, a túlműködés. A túlműködéshez tartozik a hallucináció, a felfokozott érzelmi állapot; a hiány tünetei a koncentrációs zavarok, a széteső gondolkodás, a kiüresedett érzelmek, a motiválatlanság.

A skizofréniáról bővebben itt olvashat!

A skizofrénia a beteg egész életére, a családi kapcsolataira, a munkaképességére egyaránt hatással van, de szerencsére kezelhető. A gyógyszeres kezelés mellett pszichoterápiára és szociális gondozásra is szükség lehet. A modern gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a betegek állapota jól karbantartható, az akut fázisok előfordulása ritkább és a kórházi kezelés is csak tizedannyi esetben válik szükségessé.

Sokan úgy gondolják, hogy a skizofrénia skizofrén betegek által elkövetett bűncselekmények gyakran jóval nagyobb médiafigyelmet kapnak, és a skizofrénia ábrázolása csak még jobban erősíti a betegséggel kapcsolatos előítéleteket és félreértéseket.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: