Meglepően bonyolultak a hallucinációk

A hallási hallucinációkkal kapcsolatban sokáig úgy gondolták, egyszerű, semleges hangokat hall valaki a fejében, és ez közvetlen összefüggésben van a különböző pszichiátriai betegségekkel. Egy kutatás szerint azonban a hallucinációk jóval bonyolultabbak, mint hittük.

A The Lancet Psychiatry című szaklapban megjelent, nagyszabású kutatás eredményeiből kiderült, hogy a hallási hallucinációk meglepően bonyolultak, például többfélék, különböző tónusúak lehetnek, jól elkülöníthető karakterisztikájuk van, és időnként fizikai tüneteket is okozhatnak.

A kutatás azt is bizonyította, hogy olyan emberek is hallucinálhatnak, akiknél semmilyen pszichiátriai betegséget nem diagnosztizáltak. A szakemberek szerint ezen eredmények azt sugallják, hogy a hallucinációkat érzékelők számára többféle, differenciáltabb terápiás lehetőségeket kell kidolgozni.
A hallási hallucinációk gyakori velejárói bizonyos pszichiátriai betegségeknek, például a szkizofréniának vagy a bipoláris zavarnak, de olyan emberek is érzékelhetnek olyan hangokat, melyek valójában nincsenek, akiknél semmilyen pszichiátriai betegséget nem diagnosztizáltak. A szakemberek szerint az emberek 5-15 százaléka tapasztal ilyen hallucinációkat életében legalább egyszer.

Milyen a jó pszichiáter?

Emberségesebb és közösségibb pszichiátriára van szükség - véli Dr. Danics Zoltán. A reformpszichiáter szerint az emberi lélekkel foglalkozó orvosoknak sokkal inkább a megértésre kell törekedniük, mintsem mereven kezelniük a hozzájuk fordulókat. Tudjon meg többet, kattintson!

"Az eredményeinknek köszönhetően a hallási hallucinációkkal kapcsolatban teljesen átalakulhat a szakemberek hozzáállása" - mondta dr. Angela Woods, a Durham University Centre for Medical Humanities részlegének kutatója, a tanulmány vezető szerzője. "Létfontosságú, hogy mélyebben és több szempontból is vizsgáljuk a hallucinációkat, hogy megtudjuk, ténylegesen mit tapasztalnak meg az emberek, és nemcsak azzal foglalkozzunk, hogy milyen tapasztalásokat feltételezünk. Ez a hozzáállás megváltoztathatja és hatékonyabbá teheti a klinikai munkát is."

A kutatásban 153-an vettek részt, akikkel online kérdőívet töltettek ki. A résztvevők nagy részének volt valamilyen pszichiátriai zavara, de 26 embernél korábban semmilyen pszichés betegséget nem diagnosztizáltak. A válaszadók 81 százaléka több hangot is érzékelt, és ezeknek nagyon jól elkülöníthető jellegzetességeik vannak. A résztvevők 45 százaléka olyan érzékelésről számolt be, melyeknél a hangok részben gondolati, részben pedig akusztikus jellegzetességeket hordoztak. Ez megkérdőjelezi azt a korábbi elképzelést, mely szerint a hallucinációkra vagy csak az egyik, vagy csak a másik a jellemző.

A hallási és vizuális hallucináció pszichiátriai betegség

A hallási és vizuális hallucináció pszichiátriai betegség


A megkérdezettek 66 százalékánál testi tünetek is jelentkeztek a hangok mellett, például melegségérzet, viszketés vagy csiklandozás. Azok a hangok, melyek ilyen tüneteket váltanak ki, általában rosszindulatúak vagy erőszakosak, és bizonyos esetekben traumás élményekhez kötődnek. A hangokhoz gyakran kötődnek negatív érzelmek, például félelem, szorongás, depresszió vagy stressz, de a válaszadók 31 százaléka pozitív érzelmekről is beszámolt.

"Az eredményeink azt sugallják, hogy a nem létező hangok nem egyszerűen kéretlen, furcsa gondolatok, hanem olyan távoli lények, akiknek egyedi személyisége és története van" - mondta dr. Nev Jones, a kutatás másik szerzője.

A kutatók egy esettanulmányt is ismertetnek a tanulmányban. Rachel Waddingtonnak hallási és vizuális hallucinációi is vannak. "Nagyjából 13 különböző hangot szoktam hallani. Mindegyik másmilyen, mintha különböző nemű és korú emberek beszélnének. Néhány közülük agresszív és erőszakos, mások félénkek vagy éppen ijedtek. Egy ideje megtanultam kezelni ezeket, már nem érzek rettegést, annak ellenére, hogy néhányan igen félelmetes dolgokat mondanak. Mára jobb a kapcsolatom a hangokkal, el tudom dönteni, hogy válaszolok-e rájuk, meghallgatom-e őket. Néhány hang kifejezetten segít abban, hogy jobban megértsem a saját érzelmeimet, vagy képes legyek szembenézni egy-egy problémával" - meséli.

A kutatás a www.thelancet.com oldalon jelent meg.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt Zömében közepesen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag