Mi a depresszió?

A legtöbb ember úgy érezi, hogy szomorú vagy depressziós időnként. A depresszió normális reakció lehet a veszteségekre, a kilátástalan élethelyzetekre, vagy az önbecsülés sérülésére. A rosszkedv azonban idővel elmúlik és helyreáll a lelki egyensúly, sőt boldog periódus is következhet. Akinél nem, az számolhat vele, hogy depressziós.

Az orvostudomány a depressziót nem egységes betegségként kezeli , s jól megkülönböztethető formáit sorolja fel. Ezek közül a legelterjedtebb a súlyos depresszív zavar (major depressive disorder) más néven klinikai depresszió, vagy major depresszió. Ettől különbözik az unipoláris depresszió valamint az unipoláris zavar is.

A köznyelvben akkor szokás depresszióról beszélni, ha szembetűnő lehangoltsággal járó pszichiátriai megbetegedést kell megnevezni. E gyűjtőfogalom alá betuszkolunk egy sor dolgot, amit az orovosok viszont elkülönítenek. Ilyenek a neurózis, a reaktív depresszió (azaz a katasztrófa vagy megrázkódtatás, egy közeli hozzátartozó elvesztése stb. miatti depresszív állapot), a pszichózissal (elmezavarral) megjelenő unipoláris zavar (az a melankólia vagy búskomorság néven is ismert hosszan tartó elmeállapot), amit a lehangoltság, szomorúság, veszteségérzet, elesettség, apátia (érzelemhiány) jellemez. Ide sorolódik a katatónia, vagyis a teljes befelé fordultsággal járó inaktivitás, ami eléggé hasonlít a depresszióhoz, de súlyos pszichózis áll mögötte.

A pszichotikus depressziósok között gyakran jelenik meg a halálvágy és öngyilkossági késztetés . Ezek a betegek teljesen elvesztik a kapcsolatot a valósággal, makacsul ragaszkodnak az érzelmeihez és nem látják be, hogy betegek. A pszichotikus depresszió egyik formáját két homlokegyenesen ellenkező hangulati állapot jellemzi, amelyek periódusosan váltakoznak. Ez a csapongó, szélsőséges hangulatingadozással járó betegség a bipoláris zavar vagy mániás depresszív állapot, mániás depresszió.

Jelek

Ha elhatalmasodik az intenzív szomorúság – beleértve a tehetetlenség érzést, a reménytelenséget, és az értéktelenség érzését, s nagy erőfeszítésbe kerül fenntartani a normális működést, életvitelt napokon vagy heteken át – az már több, mint egyszerű szomorúság. Ez valószínűleg a klinikai depresszió, egy ismert és kezelhető betegség jelenlétét igazolja.

A depresszió első jeleinél forduljunk orvoshoz!

Az orvosok akkor diagnosztizálnak depressziót, ha az alább felsoroltak közül legalább öt tünet jelen van a beteg életében legalább két héten át:

▪ Depressziós hangulat a nap nagy részében, különösen a reggel

▪ Fáradtság vagy gyenge energiaszint majdnem egész nap

▪ Az értéktelenség érzése és a bűntudat jelenléte, szinte minden nap

▪ Csökkent koncentráció, határozatlanság

▪ Álmatlanság (alvásképtelenség) vagy aluszékonyság (túlzott alvás), szinte minden nap

▪ Jelentősen csökkent érdeklődés vagy örömök iránt szinte minden tevékenységben és szinte minden nap

▪ A halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos visszatérő gondolatok (s nem csak haláltól való félelem)

▪ Nyugtalanságérzés vagy lelassulás

▪ Jelentős fogyás vagy hízás

Az egyik legfontosabb jele a depressziónak vagy depressziós hangulatnak az érdeklődés elvesztése olyan tevékenységek iránt, amelyeket a beteg korábban élvezett. A depresszió diagnózisának felállításához ezeknek a jelek jelen kell lenniük szinte mindig, méghozzá tartósan. Ezen túl a depressziós tünetek jelentős szenvedést vagy klinikailag is kimutatható károsodást képesek okozni. E változásokat nem lehet valamilyen agyag, például gyógyszer hatásának tekinteni, de nem is lehet következménye az egészségi állapotnak, például a pajzsmirigy rendellenes működésének.

Az amerikai depressziókutató társaság, az Anxiety a­nd Depression Association of America felmérései szerint a kontinens lakosságának 5 százaléka, mintegy 15 millió ember szenved a depressziótól, igaz, senki sem tudja megmondani, hogy pontosan mi is okozza a depressziót. Részletek!

A depresszió tünetei

A depressziós emberek a betegség nem minden ismert tünetét tapasztalhatják, s nem mindig ugyanazokat. A tünetek súlyossága és gyakoriság, tartóssága függ az egyéntől és az adott betegségtől. Íme néhány gyakori tünet, amelyet a depresszióban szenvedők tapasztalnak:

▪ Az összpontosítás, a részletek felidézése és a döntéshozatal nehézséggel jár

▪ Fáradtság és csökkent energia

▪ Bűntudat, értéktelenség, és/vagy tehetetlenségérzés

▪ Reménytelenségérzése és/vagy pesszimizmus

▪ Álmatlanság, kora reggeli ébrenlét, vagy túlzott alvás

▪ Ingerlékenység, nyugtalanság

▪ Az érdeklődés hiánya, még a hobbi vagy a szex iránt is

▪ Az életöröm elvesztése

▪ Túlevés vagy étvágytalanság

▪ Állandó fájdalmak és panaszok, fejfájás, görcsök, vagy emésztési problémák, amelyek nem enyhülnek még kezelés hatására sem

▪ Állandó szomorúság, szorongás, vagy ürességérzés

▪ Öngyilkossági gondolatok vagy öngyilkossági kísérlet

Forrás: webmd.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: