Mégsem létezik a poszt-COVID szindróma?

Egy hosszú távú vizsgálat résztvevőinél nem találtak bizonyítékot a poszt-COVID szindróma létezésére a kutatók. Az viszont kiderült, hogy a tünetek a szorongó nőket érinthetik leginkább - írja témával foglalkozó cikkében a Qubit.

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek egy része gyógyulttá nyilvánítása után hetekkel, hónapokkal később is tüneteik részleges fennmaradásáról számol be. A leggyakoribb maradandónak bizonyuló panasz a fáradtság, a nehézlégzés, a koncentrációs képességek zavara, az emlékezőképesség romlása, a fej- és mellkasfájdalom és az álmatlanság - írja a Qubit.

A koronavírus-fertőzés sokaknál nem múlik el nyomtalanul. Fotó: Getty Images
A koronavírus-fertőzés sokaknál nem múlik el nyomtalanul. Fotó: Getty Images

Egy hosszú távú vizsgálattal amerikai kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy milyen molekuláris eltérések magyarázhatják ezeket a tüneteket. Bár a 2020 júniusában indult vizsgálatsorozat még tart, az első eredmények tanulságait már nyilvánosságra hozták a szakemberek. Ebből az derül ki, hogy a két betegcsoportba sorolt résztvevők: vagyis azok között, akik hosszú COVID-os tünetekre panaszkodtak és azok körében, akik maradéktalanul felgyógyultak a fertőzésből, semmilyen mérhető különbséget nem tártak fel.

Derek Lowe szerves kémikus a Science magazinban véleménycikkében be is számolt erről, vagyis hogy a hosszú COVID (poszt-COVID szindróma) szindróma biokémiai értelemben nem létezik. A két csoportban semmilyen szignifikáns statisztikai különbség nem volt a vizsgáltak vérében mérhető gyulladást jelző biomarkerek, véralvadási markerek, szívproblémákra utaló biomarkerek, idegsorvadásra utaló biomarkerek mennyiségében. Statisztikai értelemben hasonlóképpen megkülönböztethetetlennek bizonyultak a két csoportba tartozók a tüdő-, vese- és májfunkcióik, valamint a kardiológiai jellemzőik vizsgálatát követően is - számol be róla a Qubit.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: