Létrejött Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

A mai napon Balog Zoltán miniszter átadta az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) alapító okiratát Dr. Németh Attilának, a Nyírő Gyula Kórház főigazgató főorvosának.

Az OPAI kialakítása nem jár az ágyszám-növelésével, a fejlesztés a speciális ambulanciákra és a pszichiátriai sürgősségi betegfogadó részlegre irányul, az egyéb országos funkciók ellátása mellett.

Az OPNI bezárása és a pszichiátriai ágyak 2007-ben történt leépítése következtében az addig sem magas színvonalú pszichiátriai és addiktológiai ellátás szintje tovább romlott. A Semmelweis terv egyik deklarált célja mindeközben az volt, hogy a szétzilált, korábban világszínvonalú pszichiátriai ellátórendszert megerősítsék.

A mentális betegsége országa

Hazánk vezető helyet foglal el a mentális betegségek vonatkozásában, az alkoholizmus magyar népbetegség, a súlyos neurológiai krónikus problémák, a demencia emberek százezreit érinti, így az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) és a jelentős (24 százalékos) országos pszichiátriai aktív ágyszám-csökkentés is rontott a helyzeten. Ez azt eredményezte, hogy Magyarország jelenleg a pszichiátriai fekvő kapacitások tekintetében Európában a 23. helyen van. Nagy szükség volt tehát egy korszerű, betegközpontú pszichiátriai intézmény-hálózat kialakítására, és egy módszertani-szervezési, a betegfolyamatokat követő és bizonyos speciális területeket kiemelt módon ellátni képes központ újraszervezésére.

Az OPNI utódja

Ebbe a koncepcióba illeszkedett bele a Nyírő Gyula Kórház területén és jelenlegi ágyszámán az OPNI utódja, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) létrehozása, melyben a rendelkezésre álló kereteken belül hiánypótló szakambulanciákat és specializált részlegeket, kisebb osztályokat alakítanak ki, amelyek tevékenységi köre vagy nincs jelenleg az országban, vagy csak nagyon kevés helyen elérhető. Ilyen terület a terápiarezisztens depresszió, a kényszerbetegség, az anorexia és a bulímia nervosa, a játékszenvedély, a szexuálmedicina, a hosszabb rehabilitációs kezelést vállaló drogbetegek detoxikálása, a daganatos betegek pszichés vezetése és bizonyos pszichoterápiás módszerek biztosítása (pl. családterápia). Ezek a magasabb szintű szolgáltatások nemcsak az ellátási körzetre, hanem az egész országra is vonatkoznak majd.

A Nyírő Gyula Kórháznak és a keretein belül megalakuló Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetnek kettős feladatnak kell megfelelnie. Egyrészt biztosítania kell a területi ellátást belgyógyászati, neurológiai, addiktológiai és pszichiátriai szempontból, másrészt az OPAI módszertani, betegellátó, kutató és oktató feladatait is el kell látnia.

Együttműködésre van szükség

A szomatikus osztályok a jelenlegi tevékenységüket az eddigiekhez hasonló magas szinten folytatják, de szorosabb lesz az együttműködés a különböző profilú osztályok között. A többszakmaiságot indokolja az is, hogy a pszichiátriai betegek - elsősorban a szkizofréniában és a bipoláris hangulatzavarban szenvedők - mintegy 20 évvel korábban halnak meg az átlagnépességhez képest. Az okok között megemlítendő az elmaradt szűrővizsgálatok, és a betegek nem megfelelő együttműködése, de elsősorban a nem elég szakszerű diagnosztikai és terápiás ellátás. Körükben nagyon magas a szív- és érrendszeri halálozás, és gyakori a cukorbetegség, valamint az elhízás, amelyek az infarktus komoly kockázati tényezői. Egy országos pszichiátriai intézet magas szintű betegellátásának feltétele egy jól működő kardiológiai és diabetológiai részleg, ugyanígy egy országos addiktológiai intézetben nélkülözhetetlen a magas szintű gasztroenterológiai ellátás is.

A tervek között szerepel egy pszichiátriai sürgősségi betegfelvételi részleg kialakítása, ami tehermentesítheti a fekvőbeteg osztályokat, valamint a belgyógyászati osztályon szeretnének kialakítani a pszichoszomatikus betegek komplex ellátását biztosító részleget.

Az addiktológiai fekvőbeteg ellátásában is speciális profilokat alakítanak ki. Elindították a felépülés-központú szenvedélybeteg-ellátási programokat az alkohol- és szerencsejáték függők számára, és az elképzelések között szerepel egy olyan részleg kialakítása, ahol elsősorban opiátfüggő betegek számára biztosítanak programozott detoxikációt a rehabilitációs programban történő részvétel előkészítésére, illetve a rehabilitációs folyamat megkezdésével.

A leendő OPAI-nak vezető szerepet kell betölteni a pszichiátriai, az addiktológiai és klinikai pszichológiai kutatás területén, pótolva a megszüntetett OPNI nemzetközileg elismert tudományos tevékenységét. A kórházban már tavaly augusztusban megkezdődött a neuropszichológiai és a molekuláris biológiai kutató laboratórium kiépítése, ahol nemzetközileg elismert neuropszichológiai és molekuláris biológiai kutatás folyik Kéri Szabolcs professzor vezetésével.

Itt mindenképpen további fejlesztésekre, például gyógyszerszint mérésére alkalmas laboratóriumra lenne szükség. Ez utóbbi különösen addiktológiai szempontból fontos, többek között azért, hogy követni tudják az újonnan előállított szintetikus drogok analízisét, az ismert és ismeretlen drogminták elemzését, kimutatását, felismerését vérből, vizeletből, hajszálból, nyálból, hiszen ennek fontos jogi következményei is lehetnek.

Speciális helyzetből adódóan a Nyírő Gyula Kórház egységes szakmai és gazdasági vezetésű, többprofilú kórházként és országos intézetként működő egészségügyi intézmény lett. Az országos feladatok ellátásához - módszertani, betegellátó, kutató és oktató tevékenységhez - humánerőforrás fejlesztés és infrastrukturális beruházások szükségesek, melyek lépcsőzetes megvalósítása már megindult a humánerőforrások és a kutató laboratóriumok területén. Az OPAI kialakítása nem járt az ágyszám növelésével, és a fejlesztés a speciális ambulanciákra és a pszichiátriai sürgősségi betegfogadó részlegre irányul, az egyéb országos funkciók ellátása mellett. A fő cél a mentális betegek ellátási színvonalának emelése és a szakember elvándorlás csökkentése.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: