Egy manipulatív emberrel így kommunikáljunk

Egy manipulatív vagy nárcisztikus személyiség csapdájába könnyű beleesni, azonban egy egyszerű technika segítségével megszabadulhatunk ezektől a mérgező emberektől.

Képzeljünk el egy szürke követ. Egy unalmas, felejthető, a többi kavicshoz tökéletesen hasonló darabot, amit még a leglelkesebb gyűjtők sem akarnának hazavinni. Erről kapta nevét a "szürke kő technika" (grey rocking), amelynek nagy hasznát vehetjük a manipulatív, zaklató, nárcisztikus és antiszociális emberekkel szemben, de akár a személyiségzavaroktól mentes, ám mérgező személyek ellen is bevethetjük. A szürke kő technika lényege az, hogy a fent említett típusba tartozókkal szemben olyanná váljunk, mint egy unalmas kis kavics. Minél inkább "semmilyenek" tudunk lenni a drámai történetekből táplálkozó ismerőseink szemében, annál hatékonyabban alááshatjuk azon erőfeszítéseiket, hogy befolyásolni vagy irányítani próbáljanak minket.

manipulatív személyiség, mérgező személyiség, nárcisztikus személyiség, kommunikáció, unalmas személyiség, szürke kő technika
Ha unalmasnak tűnünk, megszabadulhatunk a mérgező emberektől. Fotó: iStock

Mikor váljunk szürke kavicsokká?

Az első lépés, hogy ismerjük fel, mikor és kikkel szemben kell alkalmaznunk ezt a technikát. Könnyen lehet, hogy van néhány olyan manipulatív személy az életünkben, akivel elkerülhetetlen a kommunikáció - akár családtag, akár közvetlen kolléga az illető. De a módszer beválhat akkor is, ha olyan embertől próbálunk szabadulni, akit kikosaraztunk, de mégis folyton a társaságunkat keresi, mintha nem vette volna a lapot. Ha ugyanis unalmasnak tűnünk a szemében, akkor előbb-utóbb elveszíti az érdeklődést irántunk és eltűnik az életünkből.

Hogyan tűnjünk unalmasnak?

Az érzelmi bántalmazás egyik ijesztő fajtájáról korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Jó módszer, ha sosem adunk egyértelmű válaszokat - például igen vagy nem helyett csak hümmögünk -, és nem mondunk személyes véleményt semmilyen témában, illetve. Még jobb, ha még az arckifejezésünk sem árulja el, hogyan érint minket az, amiről a mérgező személyiség beszél. A szemkontaktust is ajánlott kerülni, mivel így nehezebb lesz kötődést kialakítani a másik féllel, és érzelemmentesebbé is tesszük a kommunikációt.

Ha máshová nézünk, amikor röviden válaszolunk - például fel sem nézünk a monitorunkból, telefonunkból, újságunkból -, ezzel egyértelművé tesszük, hogy nem akarunk beszélgetni. Ez azért különösen jó módszer, mert számos olyan ember, akikkel mérgező kapcsolatot kényszerülünk fenntartani, elsősorban figyelemre vágyik. Ha nem adjuk meg nekik, amit akarnak, akkor mielőbb továbbállnak - mondják a szakértők. Ha mégis muszáj kommunikálnunk egy manipulatív vagy bántó személyiséggel - például gyermekünk miatt a volt párunkkal -, akkor adjunk rövid, lényegretörő válaszokat, intézzük telefonon vagy üzenetben a kommunikációt, a személyes találkozókat pedig korlátozzuk egy-két percre - például amikor átadjuk vagy átvesszük a közös gyereket.

Még egy fontos dolog

Soha ne mondjuk el az illetőnek, hogy mi épp szürke kavicsot játszunk vele szemben. Ez ugyanis olaj lehet a tűzre, és csak még tovább erősítheti azon erőfeszítéseit, hogy befolyásoljon és az irányítása alá akarjon vonni minket. Ehelyett emlékeztessük magunkat arra, hogy ez a személy idegen számunkra, nem kötődünk hozzá érzelmileg. Fókuszáljunk inkább azokra a kapcsolatainkra, amelyek feltöltenek, sokat adnak nekünk, illetve saját értékeinkre - mert csakis ezeket érdemes erősíteni.

Forrás: healthline.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: