Demencia: stratégia van, segítség nincs

Bár becslések szerint negyedmillió demens élhet hazánkban, még sincs konkrét terve a kormánynak arra, hogyan segítsen e népbetegséggel élőkön, illetve az őket ellátókon.

Sem határidők, sem források nincsenek a demenciával élők gondozásának javítására született kormánytervben - szögezi le a Népszava . A lap egy, a birtokukba jutott 24 oldalas dokumentum alapján állítja ezt, melynek meglétére Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő a napokban írásban feltett kérdésére kapott válaszból derült fény. Ez a dokumentum az a kormányzati Demencia Akcióterv lehet, amivel kapcsolatban Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára még márciusban jelentette be, hogy hozzáláttak a szövegezéséhez. Akkor a politikus a HáziPatika.com-nak adott interjújában részletesen beszélt a témáról, megemlítve, valójában csak becsléseik vannak arról, hogy körülbelül 250 ezer érintett lehet Magyarországon.

A demencia 2015 óta hivatalosan népbetegségnek számít a világon. Magyarországon mintegy 250 ezer embert érinthet. Fotó: Getty Images
Ademencia2015 óta hivatalosan népbetegségnek számít a világon. Magyarországon mintegy 250 ezer embert érinthet. Fotó: Getty Images

Úgy fogalmazott, a tervvel az a céljuk, hogy a széles körű tájékoztatásnak köszönhetően a családban minél korábban, kezdeti stádiumban figyeljenek fel a betegség apró jeleire, jelezzék a háziorvosnak a változásokat, és kérjenek segítséget a szociális területen dolgozó szakemberektől. Megjegyezte, tisztában vannak a szűkös kapacitásokkal, és feltételezte, ha megvalósul a tájékoztatási kampány, akkor még többen jelentkezhetnek majd az amúgy is kevés férőhelyre. Beneda Attila akkor még nem tudott konkrét intézkedésekről beszámolni.

Nincsenek számon kérhető célok

A Népszava szerint azonban az azóta elkészült 24 oldalas dokumentumban sincsenek konkrét megoldási javaslatok. Így véli ezt Ungár Péter is, aki Facebook-oldalán ekképp kommentálta a tervet: "az akcióterv jó dolog és előrelépés, de pontosan tudjuk, hogy az otthonápolási díj emelése a demenciával elő embereket ápolók esetében, a szociális szektorban dolgozók bérhelyzetének rendezése, az állami férőhelyek számának növelése nélkül csak üres szóhalmaz marad."

A demenciát így lehetne megelőzni A legújabb kutatások szerint a demens esetek negyven százaléka megelőzhető vagy késleltethető 12 kockázati tényező kiküszöbölésével. Mutatjuk, mik azok.

"Nagy csodát ne várjon senki a magyar akcióterv elolvasása után, mert az felrajzol ugyan egy reális, nem szépített helyzetet az egészségügyi és szociális ellátórendszer felkészületlenségéről, a demens hozzátartozót ápoló családok kiszolgáltatottságáról, de sem határidőt, sem elérendő, számszerűsíthető célokat nem rögzít, amit majd számon lehetne kérni a kormányon" - mindezt már Talyigás Katalin idősekkel foglalkozó szociológus mondta a Népszavának a terv megismerése után.

A lap a dokumentumból több feladatot is kiemelt, például azt, hogy a 65 év feletti lakosság körében rendszeres szűréseket kell bevezetni. De, mint megjegyzik, arról már nincs szó a tervben, hogy ezt kinek és milyen gyakran kellene elvégeznie.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: