Az izzadó tenyér

Mindannyiunk számára ismerős a mozdulat, amelyet gyakran látunk, de néha magunk is megteszünk kézfogás előtt, automatikusan, önkéntelenül ruhánkba törüljük tenyerünket. Tudjuk ugyanis jól, hogy a nedves tenyérrel történő kézfogás rendkívül kellemetlen.

Ez a főleg idegességre jelentkező tünet olyan súlyos is lehet, hogy komoly gátlásokat okoz, sőt személyiségzavarokkal is járhat. A jelenség főleg fiatal nőknél, ritkábban fiatal férfiaknál fordul elő és manapság a különféle állásszerző beszélgetések, bemutatkozások alkalmával szinte behozhatatlan hátrányt jelenthet. Nem valószínű, hogy a fejvadász cég listájának első helyezettjei azok, akik ilyen problémával küszködnek. A zavarnak tehát a lelki problémák mellett komoly egzisztenciális kihatásai is vannak.

Régóta ismert, hogy amikor a felső végtag érszűkületes megbetegedése esetén értágító céllal műtétileg átvágták a mellkasban, a mellkasfalon, a gerinc mellett futó, az akaratunktól független idegrendszerhez tartozó ún. szimpatikus ideget, nemcsak az erek tágultak, a verejtékmirigyek működése is megszűnt. Itt el kell mondanunk, hogy milyen működésért is felelős ez a szimpatikus ideg. Izgalma esetén a hörgők tágulnak, az erek szűkülnek, hűvös verejték lepi el a bőrt, a pupilla kitágul, a vérnyomás emelkedik, a bélműködés csökken. Ezek olyan készenléti állapotban jelentkeznek, amikor szervezetünk valamiféle támadásra vagy támadás elleni védekezésre készül fel. Szokás ezt a jelenséget szimpatikus tónusfokozódásnak nevezni.

Ezzel ellentétes hatású a paraszimpatikus idegrendszer aktivitása, amikor a szervezet emésztéshez készül, alszik vagy pihen. A műtét a mellkas megnyitásával járt, és egyszerre csak egy oldal operációjára volt lehetőség.

A videotechnika és a műtéti technika fejlődésének hála, ma már rendelkezünk egy olyan módszerrel, amely szükségtelenné teszi a mellkas megnyitását, a nagy metszést. Csak kis nyílásokat vágunk a mellkasfalon, ezek egyikébe egy "tükröt" vezetünk, amely valójában egy csőszerű fényvezető és nézőeszköz, amelyhez miniatűr videokamera csatlakoztatható, melynek segítségével a látvány képernyőre vetíthető, a sebész ezt a képet nézi, míg a két másik nyíláson át operál. Mivel ez a műtétfajta a szervezet számára nem jelent olyan nagy megterhelést, mint a nagy mellkasnyitás, a kétoldali szimpatikus idegátmetszés egy altatással, azaz egy "ülés" alatt elvégezhető.

Az eredmény azonnali és "kézzelfogható". A felsőtest, a fej, a karok és tenyerek területén a bőr meleg és száraz lesz. Két-három nappal a beavatkozás után a beteg hazamehet.

Nem súlyos betegség kezeléséről van szó tehát, de sok olyan, főleg lelki eredetű probléma gyógyítható vagy előzhető meg ezzel a beavatkozással, amelynél az elváltozás és a műtét nagysága arányban vannak, az eredmény pedig kitűnő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció