Az érzelmi bántalmazás ijesztő fajtája

A nárcisztikus abúzus kifejezést akkor használjuk, mikor valaki nagyon énközpontú, és hajthatatlan azzal kapcsolatban, hogy mindig őt, illetve az ő igényeit kell elsőként kezelni minden helyzetben. A nárcisztikus abúzus egy nárcisztikus ember által elkövetett érzelmi bántalmazás.

Az érzelmi bántalmazásnak számos fajtája lehet. A célja általában a kontroll és a manipuláció.

Érzelmi zsarolás, áldozathibáztatás, meghazudtolás

Kétmillió magyar nőt ért már súlyos lelki erőszak, 800 ezer nő pedig szenvedett már testi erőszak miatt. Nemcsak nők élhetnek bántalmazó kapcsolatban, de nemtől függetlenül hihetetlen lelki erő kell a változtatáshoz és a további élethez. Gyetvai Viktória párkapcsolati szakértőt kérdeztük a bántalmazó kapcsolatokról. A szakember véleményét itt olvashatja el!

Az érzelmi bántalmazás tipikus formái a folyamatos megfigyelés, a sértegetés, fenyegetés, a családtagoktól és barátoktól való elszigetelés, az érzelmi zsarolás és a másik fél hibáztatásával járó félrelépés. Az érzelmi abúzus elkövetője gyakran hajtogatja, hogy az áldozat szerencsés, hogy egyáltalán vele lehet. Az abúzus elszenvedője pedig gyakran értéktelennek érzi magát, és azt gondolhatja, hogy egyedül nem lenne képes megállni a saját lábán.

Nem ritka a "gaslighting" nevű manipulációs technika sem, amikor a bántalmazó megpróbálja meggyőzni az áldozatot , hogy csak beképzeli az abúzust, rosszul emlékszik a veszekedésekre. Az elkövető minden téren folyamatos bizonytalanságban tartja az elszenvedőt, hogy minél jobban a hatalmába kerítse őt.

érzelmi bántalmazás, verbális bántalmazás, bántalmazó kapcsolat, abúzió, abúzus, nárcizmus, nárcisztikus személyiség, nárcisztikus abúzus, áldozat, bántalmazó,
Az abúzus elszenvedője gyakran értéktelennek érzi magát. Fotó: 123rf

Nem válik mindenki bántalmazóvá

"Nem mindenki szenved el érzelmi abúzust, aki egy nárcisztikus személyiséggel él kapcsolatban. Vannak, akik képesek egészséges kapcsolatot kialakítani egy ilyen személlyel, mások azonban szinte megfulladnak egy nárcisztikus ember mellett" - véli dr. Robert Weiss pszichológus, párkapcsolati szakértő. Ugyanakkor minél inkább nárcisztikus valaki, annál nagyobb esély van arra, hogy érzelmileg sérülnek a környezetében lévők.

Ha valaki azt gyanítja, hogy nárcisztikus abúzus - vagy bármilyen más típusú érzelmi bántalmazás - áldozata lett, fontos, hogy minél hamarabb mentálhigiénés szakember segítségét kérje. Ő segíthet eldönteni, hogy a kapcsolat menthető-e, illetve érdemes-e dolgozni rajta, vagy az illetőnek a saját érdekében jobb lenne-e inkább kilépni belőle.

Egészséges erőviszonyok kellenek

Bizonyos esetekben dr. Weiss szerint alkalmazható egy úgynevezett "prodependencia-orientált" kezelés, ami segíthet egészségesebbé tenni a kapcsolaton belül az erőviszonyokat. Ez a módszer próbál az előnyeire fókuszálni annak, ha valaki egy olyan emberrel él kapcsolatban, akivel "kihívás" együtt lenni.

A nárcizmus ugyanis pozitív jellemvonás is lehet, ha önbizalomként, önbecsülésként és asszertivitásként fejeződik ki. De ha arroganciaként, irányításmániaként és hatalomvágyként nyilvánul meg, akkor a mérleg nyelve a negatív irányba billen.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)