Az érzelmi bántalmazás ijesztő fajtája

A nárcisztikus abúzus kifejezést akkor használjuk, mikor valaki nagyon énközpontú, és hajthatatlan azzal kapcsolatban, hogy mindig őt, illetve az ő igényeit kell elsőként kezelni minden helyzetben. A nárcisztikus abúzus egy nárcisztikus ember által elkövetett érzelmi bántalmazás.

Az érzelmi bántalmazásnak számos fajtája lehet. A célja általában a kontroll és a manipuláció.

Érzelmi zsarolás, áldozathibáztatás, meghazudtolás

Kétmillió magyar nőt ért már súlyos lelki erőszak, 800 ezer nő pedig szenvedett már testi erőszak miatt. Nemcsak nők élhetnek bántalmazó kapcsolatban, de nemtől függetlenül hihetetlen lelki erő kell a változtatáshoz és a további élethez. Gyetvai Viktória párkapcsolati szakértőt kérdeztük a bántalmazó kapcsolatokról. A szakember véleményét itt olvashatja el!

Az érzelmi bántalmazás tipikus formái a folyamatos megfigyelés, a sértegetés, fenyegetés, a családtagoktól és barátoktól való elszigetelés, az érzelmi zsarolás és a másik fél hibáztatásával járó félrelépés. Az érzelmi abúzus elkövetője gyakran hajtogatja, hogy az áldozat szerencsés, hogy egyáltalán vele lehet. Az abúzus elszenvedője pedig gyakran értéktelennek érzi magát, és azt gondolhatja, hogy egyedül nem lenne képes megállni a saját lábán.

Nem ritka a "gaslighting" nevű manipulációs technika sem, amikor a bántalmazó megpróbálja meggyőzni az áldozatot , hogy csak beképzeli az abúzust, rosszul emlékszik a veszekedésekre. Az elkövető minden téren folyamatos bizonytalanságban tartja az elszenvedőt, hogy minél jobban a hatalmába kerítse őt.

érzelmi bántalmazás, verbális bántalmazás, bántalmazó kapcsolat, abúzió, abúzus, nárcizmus, nárcisztikus személyiség, nárcisztikus abúzus, áldozat, bántalmazó,
Az abúzus elszenvedője gyakran értéktelennek érzi magát. Fotó: 123rf

Nem válik mindenki bántalmazóvá

"Nem mindenki szenved el érzelmi abúzust, aki egy nárcisztikus személyiséggel él kapcsolatban. Vannak, akik képesek egészséges kapcsolatot kialakítani egy ilyen személlyel, mások azonban szinte megfulladnak egy nárcisztikus ember mellett" - véli dr. Robert Weiss pszichológus, párkapcsolati szakértő. Ugyanakkor minél inkább nárcisztikus valaki, annál nagyobb esély van arra, hogy érzelmileg sérülnek a környezetében lévők.

Ha valaki azt gyanítja, hogy nárcisztikus abúzus - vagy bármilyen más típusú érzelmi bántalmazás - áldozata lett, fontos, hogy minél hamarabb mentálhigiénés szakember segítségét kérje. Ő segíthet eldönteni, hogy a kapcsolat menthető-e, illetve érdemes-e dolgozni rajta, vagy az illetőnek a saját érdekében jobb lenne-e inkább kilépni belőle.

Egészséges erőviszonyok kellenek

Bizonyos esetekben dr. Weiss szerint alkalmazható egy úgynevezett "prodependencia-orientált" kezelés, ami segíthet egészségesebbé tenni a kapcsolaton belül az erőviszonyokat. Ez a módszer próbál az előnyeire fókuszálni annak, ha valaki egy olyan emberrel él kapcsolatban, akivel "kihívás" együtt lenni.

A nárcizmus ugyanis pozitív jellemvonás is lehet, ha önbizalomként, önbecsülésként és asszertivitásként fejeződik ki. De ha arroganciaként, irányításmániaként és hatalomvágyként nyilvánul meg, akkor a mérleg nyelve a negatív irányba billen.

Forrás: health.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra