A lelki erőszak jelei

HáziPatika

Kutatók álláspontja szerint Magyarországon legalább 760 ezer nő él, akinek volt valaha az életében bántalmazó kapcsolata. Bántalmazás alatt azonban nem csak fizikai erőszakot értünk. Többféle formája lehet: ilyen például a lelki erőszak.

A párkapcsolaton belüli erőszak a szóbeli erőszaktól a gyilkosságig fajuló cselekmények széles skáláján helyezkedhet el. Még ma is sokan vannak, akik kizárólag a fizikai tettlegességet tekintik párkapcsolati erőszaknak, holott a szóbeli, lelki bántalmazás is ugyanolyan mély sebeket tud ejteni. A bántalmazásnak ez a fajtája azonban nem mindig egyértelmű, mivel a lelki erőszak egy rendkívül finom, alattomos eszköz a bántalmazó kezében. 

"A bántalmazott nők nem buták"

A bántalmazott nők sok esetben nem mernek feljelentést tenni a hatóságoknál, de ha mégis megteszik a szükséges lépéseket, akkor gyakran azzal szembesülnek, hogy a rendszer, amely a családon belüli erőszak áldozatait lenne hivatott segíteni, még igencsak gyerekcipőben jár Magyarországon. Innen nézve nem is annyira meglepő, hogy sokuknak a NANE Egyesület segélyvonala az egyetlen mentsváruk. Korábbi cikkünkért kattintson!

Gúnyolódás

A gúnyolódás és a nyilvános megalázás nem része az egészséges párkapcsolatoknak. Az abuzív fél gyakran nyúl ehhez az eszközhöz, hogy megszégyenítse párját akár ismerősök, akár ismeretlenek előtt.  

Folyamatos bűntudat

A bántalmazó kapcsolat egyik jele lehet, ha a bántalmazott fél folyamatosan bűntudatot, szégyent érez, gyakorlatilag ok nélkül. Az is együtt jár vele, hogy az áldozat egy idő után folyamatosan monitorozza majd saját tetteit annak érdekében, nehogy valami olyasmit tegyen, amit majd a másik  kritizálni fog. De egy bántalmazó azt is könnyen eléri, hogy a bántalmazott érezze bűnösnek magát az ő hibái miatt. Például elhiteti a másikkal, hogy azért iszik, azért emel kezet rá, mert nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna. 

Állandó őrizet

A lelki bántalmazás egyik módja, hogy az áldozatot állandó kontroll alatt tartják. A bántalmazó nemcsak partnere telefonját, számítógépét túrhatja fel, hanem egy idő után azt is szabályozhatja, hogy mikor, hova és kivel mehet. Ezt a "pórázt" pedig az idő múlásával általában egyre rövidebbre húzzák.

Teátrális gesztusok

Amikor egy abuzív fél úgy érzi, hogy átlépett egy határt, és partnere kezdi megkérdőjelezni a kapcsolatot, akkor ellensúlyozásképp valamilyen nagystílű gesztussal próbálja elterelni a problémákról a figyelmet. Lehet ez egy drága vacsora vagy akár egy luxusutazás is. 

Manipulálás

Egy manipulátor sokszor kezd olyan tényeket tagadni, amelyekről egyébként ő és párja is tudja, hogy igazak. Magyarán pókerarccal képes szemtől szemben letagadni olyan dolgokat, amelyeknek pedig mindketten szemtanúi voltak. A manipulátor célja ezzel, hogy  a másik megkérdőjelezze saját magát és bizonytalanná váljon.

A lelki bántalmazás is ugyanolyan mély sebeket tud ejteni.
A lelki bántalmazás is ugyanolyan mély sebeket tud ejteni.

Támogatás nélkül

A lelki bántalmazás egyik eszköze, mikor a bántalmazó fél folyamatosan negatív fényben tüntetni fel a másik képességeit, céljait. Ha például az áldozatot éppen előléptették munkahelyén, akkor az abuzív fél mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy párja ne érezze saját sikerének a dolgot, hogy eltántorítsa jövőbeli terveitől és letörje az önbizalmát.

Bókok helyett kritika

Egy abuzív személy a kapcsolat kezdetén rendkívül megnyerő tud lenni: ha kell, folyamatosan bókol és ajándékokkal halmozza el a párját. A bókok azonban egy idő után nemcsak eltűnnek, hanem át is alakulnak rosszindulatú megjegyzésekké: ami korábban tetszett neki, szép lassan hibává alakul. Nemtetszésének pedig amikor csak tud, gúnyosan hangot is ad.

Az empátia teljes hiánya

Ahelyett, hogy a felmerülő problémák megoldásában segédkezne, a bántalmazó inkább elbagatellizálja ezeket, azt sugallva, hogy a probléma igazából a másikkal van, hogy  csak túlreagálja, vagy egyszerűen túlérzékeny. Mindennek eredménye pedig az lehet, hogy az áldozat elveszíti a hitét saját ítélőképességében. 


Pénzügyi zsarolás

A folyamatos pénzügyi kontroll a bántalmazók egyik jól bevált módszere, amelyet gyakran neveznek gazdasági erőszaknak is. Ide tartozik, mikor az abuzív fél anyagi függésben tartja a másikat, eltiltja vagy lebeszéli a munkáról, elsajátítja a fizetését, megkérdőjelezi a mindennapi kiadásokat, és fillérre való elszámoltatást követel.

Forrás: Daily Mail

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag