"Az ágyban és az életben is parancsolgat!"

Vajon mennyire számít, hogy egy kapcsolatban ki hozza a fontos döntéseket? És mi történik, ha az egyik félnek elege lesz az alárendelt helyzetből, és változtatni akar?

Szakértőnk, Bede Zsuzsa szexológus és pszichológus az alábbi olvasói kérdésre válaszolt: "A férjemmel a főiskolán találkoztunk, és azonnal egymásba szerettünk. Természetes volt mindkettőnk számára, hogy összeházasodunk, együtt élünk. Diplomázás után elhelyezkedtünk, jó beosztásban, jó fizetésérért dolgozunk. Egyenlőnek tekintettük egymást, legalábbis egy ideig. Mostanában azonban megváltozott a helyzet. A férjem - bár gyöngéd és kedves -, szereti, ha a dolgok úgy alakulnak, ahogy azt ő akarja. Ő dönti el, hova menjünk nyaralni, kivel járjunk össze, és mit csináljunk esténként. Milyen filmet nézzünk meg, mikor látogassuk meg a szülőket. Döbbentem veszem tudomásul, hogy mindig az ő akarata érvényesül.

Nem tagadom, régebben ezt férfiasnak találtam, és szerettem a határozottságát, mert védelmet és szeretetet éreztem mögötte. Így volt ez a szexben is, szenvedélyesen szeret, de csak akkor, ha ő kezdeményez.

Olvassa el korábbi hat cikkünket is, amit sorozatban adtunk közre Bede Zsuzsa válaszaiból! Kattintson ide a sorozat első részéért , a cikk alján pedig további ötöt talál!Ha viszont nekem támad kedvem a szexhez, akkor durván visszautasít, és ez engem nagyon zavar. Mintha nekem nem volna jogom kezdeményezni, mintha én nem diktálhatnék a kapcsolatban. Persze az esetek többségében - különösen, ha a szexről van szó - kapcsol, és úgy egy óra múlva ő közeledik, de ez persze már nem ugyanaz. Most jutottam el arra a pontra, hogy nem bírom ezt. Pedig jó vele, soha nem szeretett senki ilyen szenvedéllyel, de már elegem van abból, hogy mindig irányítson. Több önállóságra van szükségem és több felelősségre. Csakhogy tartok attól, ezt a férjem nem fogadja majd el. Miért utasít vissza a férfi a szexben? Mi rejtőzik a kétségeim mögött? Hogy lehet változtatni a helyzeten?

A szakértő válasza

Általában az ilyen típusú férfira mondják, hogy egoista, önző fráter. A csavar a dologban az, hogy mindig is ilyen volt, nem ő változott meg, nem ő játszotta meg magát, hogy beleszeressen, hanem ön változott meg, és jött elő az érzékenysége.

Bizony, a "határozott, kezdeményező, szenvedélyes" jelző egy házasságban már mást jelent. A kérdésre, hogy miért utasítja vissza a szexben, sok lehetséges választ tudok sorolni: mert nem tartja vonzónak, mert fáradt, mert fontosabb dolga van, mert valami miatt csökkent a libidója, mert szorong, fél a helyzettől, a feltételezett kudarctól.

A maguk esetében viszont én is arra gondolnék, hogy neki az a fontos, hogy ő kezdeményezzen. Hát már micsoda dolog, hogy egy nő direkt módon akarja a szexet? Ez a férfiak dolga - mármint a macsók fejében, akikre nem igazán jellemző az empátia. Pedig az egyik esélye, hogy javítson a helyzetén, ha eléri, hogy a férjével érdemben tudjanak a problémáiról beszélgetni. Hogy végre ő is hallgassa meg önt, és értse meg azt is, hogy akár el is veszítheti a feleségét, ha minden a régiben marad.

Azt gondolom, ha a szándék is megvan benne, jó jel. Persze, ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy változtatni is tud változtatni a viselkedésén, de legalább el lehet indulni, akár párterápia segítségével. A kapcsolatuk másik útja az, hogy maga rádöbben, hogy szereti őt, gyereket szeretne tőle, és mivel ilyennek ismerte meg, képes is ilyennek elfogadni. De ezt az utat csak akkor válassza, ha biztos abban, hogy ez a saját döntése, nem pedig a félelem a vezérli.

Bede Zsuzsa Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.Weboldala: www.szexhelp.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: