A társfüggőség gyakori jelei

A szerelem éppúgy függőséget okozhat, mint a kábítószerek. A megkérdezett szakértők szerint rendkívül fontos, hogy olykor egy párkapcsolatban élve is töltsünk el némi szabadidőt a partnerünk nélkül.

Hogyan kezelhető a társfüggőség? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

Habár kifejezetten egészségtelenné válhat, ha képtelenek vagyunk elszakadni egy másik embertől - különösen, ha érzéseink viszonzatlanok -, agyunk mégis hajlamos az ilyen típusú addikcióra. "Amikor először esünk szerelembe, olyan eksztázist élünk át, mintha valamilyen könnyű drog vagy alkohol hatna ránk" - fogalmazott dr. Femke Buisman-Pijlman ausztrál függőségkutató. Hozzátette, amikor az új szerelem okozta izgalom kezd alábbhagyni, a nyomában felléphet egy pszichés függőség, amely miatt úgy érezhetjük, hogy szükségünk van a másikra.

"Éppúgy függővé válhatunk emberektől, ahogy alkoholtól vagy egyes ételektől" - hangsúlyozta Margaret Paul párkapcsolati szakértő. Kifejtette, mindez lényegében az önfeláldozás egy formája, amely esetén arra használjuk fel a másikhoz fűződő viszonyunkat, hogy elhalványítsuk a valódi érzéseink miatti felelősséget. Az így elveszített önérzet ugyanakkor egyaránt gondot okozhat a mentális egészségünkben, a munkahelyi teendőink elvégzésében vagy éppen az egyéb társas kapcsolatainkban.

A két szakember szerint akadnak olyan jelek, amelyek felvethetik a szerelem- és szexfüggőség gyanúját. Különösen érdemes például megfontolni, hogy segítséget kérjünk, ha az alábbi tünetek közül valamennyi ismerősen cseng a saját életünkből.

Kényszeresen vágyunk a társaságára

Fontos jel lehet, ha könyörgünk a partnerünknek, hogy jöjjön át hozzánk, amikor valójában egy fontos másnapi interjúra kellene készülnünk, esetleg magunkkal visszük egy csajos estére, függetlenül attól, hogy ez igencsak zavarja a barátnőinket. "A függőség nem arról szól, hogy valamit tényleg élvezünk, hanem arról, hogy képtelenek vagyunk leállni valamivel, ami némi kényelem mellett csak rengeteg problémát okoz" - fogalmazott dr. Buisman-Pijlman.

Szex alkalmatlan időben és helyen

A spontaneitás önmagában egyáltalán nem tesz rosszat a szexuális együttléteknek. Ha viszont mindennap előfordul az ilyesmi, akkor már gondot jelenthet.

Nem tudjuk visszafogni magunkat

Egy egészséges párkapcsolatban teljesen normális, ha vágyunk a párunk társaságára. Ha azonban állandóan könyörgünk neki az együttalvásért, netán rendszeresen részeg sms-ekkel zaklatjuk, könnyen a fejére nőhetünk.

Emberektől is éppúgy függővé válhatunk, mint kábítószerektől
Emberektől is éppúgy függővé válhatunk, mint kábítószerektől. Fotó: Getty Images

Az utolsó fillérünket is ajándékokra költjük

Igazán kedves dolog, ha időről időre szeretnének ajándékot venni a partnerünknek, illetve baj esetén szeretnénk kisegíteni őt a számlák kifizetésében. Fontos ugyanakkor a mértékletesség. Függőséget jelezhet, ha túl gyakran halmozzuk el, netán adósságokba is verjük magunkat érte.

Boldogtalanok vagyunk nélküle

Különösen fogékonyak lehetünk a társfüggőségre, ha minden örömünk egyetlen forrása a partnerünk. Ugyancsak problémára utalhat, ha olyan mértékben félünk az egyedülléttől, hogy már aludni sem tudunk a párunk nélkül.

Totális ürességet érzünk a társunktól külön

Egy egészséges párkapcsolatban bármikor kimozdulhatunk a barátnőinkkel, míg a párunk elmegy iszogatni a saját barátaival. Persze, egy-két sms egymásnak ilyenkor is belefér, a lényeg csupán annyi, hogy ez ne akadályozza meg, hogy jól érezzük magunkat a párunk társasága nélkül. Amennyiben korábban egy közös vacsora a barátokkal az egész hetünket szebbé tette, mostanra viszont minden programötlet, amelyben nem szerepel a partnerünk, nyűgnek tűnik, úgy érdemes átgondolnunk a helyzetet.

Szükségünk van a jóváhagyására

Természetes, ha bizonyos kérdésekben kikérjük a társunk véleményét, nem szabad azonban, hogy az egész napunkat gajra vágja, ha partnerünk nem fogadja kitörő lelkesedéssel a reggeli ruhaválasztásunkat.

Nyíltan pánikolunk a gondolattól, hogy elveszítjük

Mit tehetünk a féltékenység ellen? Részletek itt.

Mi történne, ha a párunk véletlenül összefutna az utcán az exbarátnőjével? Nem jó, ha azonnal megijedünk, mondván, hogy biztosan érdeklődnek még egymás iránt. Különösen nem jelent jót, ha a vízió miatt még rémálmaink is lesznek.

Mindent megteszünk a figyelméért

"Meg sem kérdezted, milyen volt a napom! Nem is érdekellek már?!" Az ilyen és ehhez hasonló gondolatmenetek szintén árulkodóak lehetnek.

A szerelem már-már drogként hat

Szinte szárnyalunk a másik társaságában, mámorító érzés tölt el minket az együtt töltött idő alatt. Majd amikor egy hosszú hétvége után ismét vissza kell mennünk dolgozni, szinte elviselhetetlenné válik a helyzet. Az egyéb tünetekkel karöltve az ilyesfajta hangulatingadozás is jelezhet függőséget.

Több szeretetet várunk el, mint amennyit adunk

Nem szerencsés, ha arra használjuk fel a párunktól kapott ajándékokat, randiterveit és egyéb apró gesztusait, hogy a szerelmét mérjük vele. Nem illendő kiakadnunk akkor sem, ha a végeredmény elmarad az előzetes elvárásainktól, dacára annak, hogy az ő erőfeszítései egyébként messze meghaladták a miénket.

Ha elutazik, depresszióba zuhanunk

Nem akarunk találkozni a barátainkkal, sőt még ahhoz sincs erőnk, hogy az ágyból kikeljünk. És mi az oka mindennek? Hát az, hogy a párunk éppen nincs körülöttünk! Ugye, hogy nem hangzik jól?

Amikor a barátaival van, magunkat hibáztatjuk

Nem számít, hogy egy legénybúcsúról van szó, amelyre már korábban elígérkezett. Egyszerűen csak sajnáljuk és szégyelljük magunkat azért, mert inkább a gyermekkori barátja utolsó szingliként töltött napjait ünnepli ahelyett, hogy velünk ölelkezne egész nap az ágyban.

A szerelem fenntartására használjuk a szexet

Miközben egyesek arra használják a szexet, hogy azon keresztül mérjék fel a párkapcsolatuk minőségét, valamint sokan hiszik, hogy a gyakori együttlétek elengedhetetlenül fontosak, a szex valójában nem értékmérő. Még ha a szex lobbantotta is lángra először a szerelmet, nem kell attól félni, hogy elveszítjük a társunkat, ha nem fekszünk le vele meghatározott időközönként.

A párkapcsolat túl sok időt igényel

Gyanús lehet, ha nincs időnk a barátainkkal találkozni, felhívni a szüleinket, kimosni a szennyest, netán befizetni a számláinkat, mert folyton a partnerünkkel akarunk lenni. Fontos, hogy a párkapcsolat mellett egyéb dolgainkra is kellő figyelmet fordítsunk.

Munka közben is ő jár a fejünkben

Valljuk be, nehéz produktívnak lenni a munkahelyünkön, ha egész nap a telefonunkat lessük, hogy mikor kapunk már üzenetet a párunktól.

Forrás: cosmopolitan.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)